درمان گیاهی لخته شدن خون /برای رقیق شدن خون چه بخوریم

0

لخته خون می تواند به علت شرایط مختلف و در قسمت های گوناگونی از بدن تشکیل شود. وقتی خون در یک جراحت مثل بریدگی، لخته می شود، مفید است، زیرا از خونریزی آن قسمت جلوگیری می کند. اما گاهی اوقات لخته خون در اندام های مهمی از بدن مانند مغز و ریه ها تشکیل می شود که مشکل زاست و نیاز به درمان پزشکی دارد.

لخته خون می تواند در داخل سیاهرگ های کوچک نزدیک به سطح پوست (التهاب ورید سطحی) ایجاد شود که باعث قرمزی، ورم و درد آن قسمت می شود. این مشکل به ندرت عوراضی به وجود می آورد و درمان کمی نیاز دارد.

مجله پزشکی لخته شدن خون چیست غذاهای غلیظ کننده خون عوارض رقیق شدن خون

لخته های خونی که در داخل سیاهرگ های بزرگ ترو عمیق تر بدن (ترومبوز ورید عمقی) تشکی می شوند، علائم گسترده ای در آن قسمت که معمولا پاها هستند به وجود می آورند و مشکلات خطرناک تر و جدی تری را باعث می گردند.

 

همچنین لخته های خونی ممکن است از محل اصلی خود جدا شوند و به قسمت دیگری از بدن بروند و به آنجا آسیب برسانند.

 

لخته های خونی که از ترومبوز ورید عمقی (در پاها) جدا می شوند و به ریه ها می روند باعث لخته شدن خون مرگبار در ریه ها می گردند (آمبولی ریه).

 

لخته های خونی که در یکی از حفرات قلب ایجاد می شوند، معمولا به دلیل ریتم نامنظم قلبی مانند فیبریلاسیون دهلیزی است. این لخته های خون از قلب به مغز می روند و باعث بروز سکته مغزی می شوند.

 

لخته های خونی که در سرخرگ های قلب ایجاد می شوند، می توانند رگ های قلب را ببندند (از جریان خون در سرخرگ قلبی جلوگیری کنند) و باعث سکته قلبی شوند.

 

لخته های خونی که در سرخرگ کاروتید گردن ایجاد می شوند، می توانند به مغز بروند و باعث سکته مغزی شوند.

اگر با ماشین سفر می کنید، برای جلوگیری از لخته شدن خون هر چند مدت یک بار ماشین را نگه دارید و کمی راه بروید

عوامل و شرایطی که باعث لخته شدن خون می شوند و نیز مشکلاتی که در اثر لخته شدن خون در یک قسمت بدن و رفتن آن به قسمت دیگر بدن ایجاد می شوند، عبارتند از:

۱- سندرم آنتی فسفولیپید

۲- آترواسکلروز (تصب شرایین)

۳- برخی داروها مانند قرص های ضدبارداری، داروهای هورمون درمانی و برخی داروهای سرطان پستان

۴- ترومبوز ورید عمقی

۵- سابقه خانوادگی ابتلا به لخته شدن خون

۶- آریتمی قلبی (بی نظمی ضربان قلب)

۷- سکته قلبی

۸- نارسایی قلبی

۹- چاقی

۱۰- بیماری عروق محیطی

۱۱- پلی سیتمی ورا

۱۲- بارداری

۱۳- نشستن طولانی مدت و یا استراحت طولانی در بستر

۱۴- آمبولی ریه

۱۵- سیگار کشیدن

۱۶- سکته مغزی

۱۷- عمل جراحی

مجله پزشکی لخته شدن خون چیست غذاهای غلیظ کننده خون عوارض رقیق شدن خون

با مشاهده موارد زیر، فورا نزد پزشک بروید:

 تنگی نفس

– احساس فشار، سنگینی و درد فشاردهنده در مرکز قفسه سینه که بیش از چند دقیقه ادامه دارد.

– دردی که به قسمت شانه، دست، پشت و فک صورت کشیده می شود.

 ضربان تند قلب

– احساس ضعف یا بی حسی ناگهانی در قسمت صورت، دست و پا

– یکدفعه به سختی صحبت کردن و یا فهم صحبت دیگران

 تاری دید، دوبینی و کاهش بینایی چشم به طور ناگهانی

 

اگر علائم زیر را در یک قسمت از دست یا پای خود مشاهده کردید، با پزشک مشورت کنید:

– ورم

– قرمزی

– بی حسی

– درد

 

درمان های خانگی

برای کاهش خطر ابتلا به لخته شدن خون، کارهای زیر را انجام دهید:

۱- برای مدت طولانی ننشینید.

اگر با هواپیما سفر طولانی دارید، هر چند مدت یک بار از جای خود بلند شوید و در راهروی هواپیما قدم بزنید.

اگر با ماشین سفر می کنید، هر چند مدت یک بار ماشین را نگه دارید و کمی راه بروید.

اگر هم پشت میز کارتان می نشینید، هر چند ساعت یک بار بلند شوید و راه بروید.

 

۲- حرکت کنید.

اگر عمل جراحی داشته اید و یا به دلیل یک بیماری یا مشکلی مجبور هستید در رختخواب استراحت کنید، هر چه زودتر سعی کنید از رختخواب بلند شوید و حرکت کنید. البته همیشه با پزشک خود مشورت کنید.

 

۳- روش زندگی خود را تغییر دهید.

وزن اضافی خود را کم کنید، فشار خون بالا را کاهش دهید، سیگار نکشید و به طور منظم ورزش کنید.

افرادی که برای درمان ترومبوز از دارو استفاده می‌کنند باید قبل از ایجاد هر تغییری در رژیم غذایی با پزشک معالج خود مشورت کنند.
لخته خون یا ترومبوز با تخریب دیواره عروق خونی در اثر عوامل مختلف مانند رادیکال‌های آزاد، عفونت یا تروما در درون عروق خونی ایجاد می‌شود و باعث ایجاد ساختار آترواسکلروتیک می‌گردد.قسمت تخریب شده دیواره عروق مانند آهن‌ربا برای پلاکت‌های خونی عمل می‌کند.
چسبیدن این پلاکت‌ها به دیواره‌های تخریب شده باعث ایجاد لخته خون می‌شود که گاه بزرگ شدن این لخته می‌تواند به انسداد کامل رگ بینجامد.
افرادی که برای درمان ترومبوز از دارو استفاده می‌کنند باید قبل از ایجاد هر تغییری در رژیم غذایی با پزشک معالج خود مشورت کنند.
ماهی های چرب، دشمن ترومبوز
ماهی‌های روغنی مانند ماهی آزاد، ماهی خالی مخالی، هرینگ، پیلکارد و ساردین حاوی دو اسید چرب ضروری ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و دکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) هستند که این ترکیبات مانند آسپرین باعث رقیق شدن خون می‌شوند.
مطالعات طولانی‌مدت در آمریکا، سوئد و هلند نشان دادهاند که مصرف ماهی‌های روغنی ۲ تا ۳ با ردر هفته می‌تواند اثرات عمیقی در بهبود جریان خون و کاهش خطر تشکیل لخته خون داشته باشد.
افزایش مصرف ماهی روغنی یکی از بهترین اقدامات برای کاهش غلظت خون از طریق رژیم غذایی است.
دانه سویا و فرآورده‌های آن
مانند شیر سویا و توفو حاوی آنتی‌اکسیدانی به نام جنیستئین هستند.
جنیستئین علاوه بر آنکه در پیشگیری از تشکیل سرطان مداخله می‌کند، از رشد سریع و خارج از کنترل سلول‌های عضلات صاف، که باعث تحریک تشکیل لخته خون می‌شوند، جلوگیری می‌نماید.
حبوبات
حاوی ماده‌ای به نام کومارین هستند که جزء رقیق کننده‌های طبیعی خون هستند.
در حقیقت کومارین ترکیب شیمیایی موجود در داروهای رقیق‌کننده خون نظیر وارفارین است.
نان سبوسدار
غلات صبحانه سبوسدار همچون مرکبات، آناناس، بروکلی، گل‌کلم، جعفری، دانه کتان و چای سبز از منابع غنی کومارین هستند.
منابع غنی از کومارین باید به صورت منظم مصرف شوند.
فلفل قرمز
از جمله موادی است که گیاه شناسان معتقدند باعث تحریک گردش خون می‌شود و می‌توان از آنها در تهیه غذاهای تند استفاده کرد.
دانه کتان
دانه کتان منبع غنی از اسیدهای چرب امگا ۶ است که در بدن به پروستاگلاندین ۱E تبدیل می‌شود.
این ماده شبه هورمونی باعث اتساع عروق خونی می‌شود و به پیشگیری از تشکیل لخته خون کمک می‌کند.
دانه ها
دانه آفتابگردان،کنجد و کدو، حاوی اسیدهای چرب امگا-۳ هستند.
می‌توان ۴ قاشق دانه کتان را با ۲ قاشق پودر دانه کنجد، ۲ قاشق پودر دانه آفتابگردان، ۲ قاشق پودر دانه کدو مخلوط کرد و آن را در ظرف در دار در یخچال نگهداری نمود.
با افزودن این مخلوط به غلات صبحانه و ماست می‌توان نسبت به دریافت مقادیر متناسب این ترکیبات ضد التهاب از اسیدهای چرب امگا-۳ و امگا-۶ اطمینان حاصل نمود.
این میوه‌ها باید به صورت منظم مصرف شوند.
توت‌ها خانواده توت‌ها نظیر تمشک و توت فرنگی و مرکبات مانند پرتقال و گریپ‌فروت از منابع ویتامین C و فیتونوترینت‌هایی هستند که به حفظ انعطاف‌پذیری عروق خونی کمک می‌کنند.
قبل از بکارگیری هر یک از توصیه‌های فوق با پزشک مشورت کنید.
مواد غذایی که در صورت وجود ترومبوز باید پرهیز شوند
کره، انواع خامه و چربی‌های حیوانی
این مواد غنی از اسیدهای چرب اشباع هستند که باعث افزایش خطر تشکیل لخته خون می‌شود.
مصرف این مواد در رژیم غذایی باید به کمترین سطح کاهش یابد.
روغن نارگیل و نارگیل خشک شده این مواد نیز دارای مقدار زیادی اسید چرب اشباع هستند.
بنابراین باید از مصرف آنها خودداری نمود.
از آنجا که در شیر نارگیل درصد کل چربی و درصد چربی اشباع پایین است می‌توان از شیر نارگیل در تهیه غذا استفاده نمود.
ماست و شیر پر چرب
این محصولات را باید با فرآورده‌های کم چرب آنها جایگزین کرد، تا مصرف چربی‌های اشباع کاهش یابد.

گوشت پر چرب و فرآورده‌های گوشتی

مانند برگرها و سوسیس‌ها باید محدود شوند.
چربی اطراف گوشت نیز باید حتما گرفته شود.
کیک‌ها، پای و شیرینی‌جات
این مواد باید به کمترین میزان مصرف شوند.
معمولا در تهیه این مواد از ارزان‌ترین چربی‌ها که حاوی مقادیر زیاد چربی اشباع هستند استفاده می‌شود.
سایر اقدامات
– کاهش وزن اضافه بهطور طبیعی خطر تشکیل لخته را کاهش میدهد.
– فعالیت ورزشی منظم باعث بهبود جریان خون می‌شود. قبل از افزایش فعالیت ورزشی با پزشک مشورت کنید.
– ترک سیگار به افراد سیگاری توصیه می‌شود، زیرا باعث افزایش خطر ترومبوز می‌گردد.
منبع: سلامت نیوز
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ