اگر اهل خوردن تخم مرغ هستید پس حتما بخوانید
به گزارش ساتین : تخم مرغ و شیر از معدود غذاهای شناخته شده در طبیعت هستند که می تواند نیازهای بدن را به طور متعادل تامین کنند.
ارزش غذایی یک عدد تخم مرغ معادل است با ۳۰ گرم انواع گوشت (قرمز، مرغ و ماهی) معادل دو تکه متوسط خورشتی، نصف لیوان حبوبات پخته، یک چهارم لیوان حبوبات خام و یک چهارم لیوان انواع مغزها مانند، بادام، پسته، فندق، گردو است.
اگر زیاد اهل نیمرو خوردن برای وعده صبحانه در جمع خانواده هستید فراموش نکنید که بهتر است تخم مرغ به خصوص نیمرو را با فلفل قرمز آن هم فلفل قرمز تازه میل کنید یا اگر برای تهیه غذا یا وعده غذایی تان از تخم مرغ استفاده می کنید حتماً به عنوان چاشنی از فلفل قرمز استفاده کنید چرا که تخم مرغ از جمله غذاهایی است که هضم سنگینی دارد و دستگاه گوارش برای هضم آن انرژی بیشتری را باید صرف کند، بنابراین اضافه کردن فلفل قرمز به هضم بهتر تخم مرغ کمک می کند.
نکاتی درباره تخم مرغ
بسیاری از مردم وقتی صبحانه خود را با یک املت بدون زرده می خورند، حس بهتری دارند و تصور می کنند که کار درستی کرده اند. آنها زرده طلایی تخم مرغ را بدون اینکه لحظه ای درباره خواص آن بیاندیشند دور می اندازند و اگر به آنها بگویید دور انداختن زرده تخم مرغ اصلا هم برای سلامتی شان مفید نیست، قطعا متعجب خواهند شد.
تخم مرغ بدلیل دارا بودن ۲۱۰ میلی گرم کلسترول در دهه های گذشته جایگاه مناسبی در سبد غذایی مردم نداشته است چون تصور می شد که با خوردن آن کلسترول خون افزایش یافته و در نتیجه بیماری های قلبی-عروقی و خطر حمله ی قلبی را افزایش می دهد. اما باید بدانید که خوردن تخم مرغ حتی بیش از یک عدد در روز در بسیاری از مردم بدون ارتباط جنس،سن و نژاد آنها باعث افزایش کلسترول خون نشده و حتی برای قلب می تواند مناسب و مفید هم باشد.
تخم مرغ نیمرو یا آبپز ؟
تخممرغ بهتر است به صورت آبپز مصرف شود تا نیمرو.
برای کودکان و خانم های باردار ، البته باز هم به شرط سالم بودن، همان تعداد ذکر شده بلامانع است.
چربی تخم مرغ آن قدرها هم که فکر می کنید مضر نیست
بعضی از افراد به طور کلی مصرف تخممرغ را مضر میدانند. برای اطلاع این گروه از افراد باید عرض کنم چربی اشباع موجود در تخممرغ بسیار کم تا متوسط بوده و منبع خوبی برای تامین ویتامین های B12، D و A و اسید آمینههای ضروری محسوب میشود.
اگرچه تخممرغ حاوی حدود ۲۵۰ میلیگرم کلسترول است، اما نباید فقط به همین عدد اکتفا کرد، چون به دلیل داشتن سایر اسیدهای چرب غیر اشباع، جذب کلسترول آن زیاد نیست.
بهتر است برای پایین آوردن کلسترول خون ، به جای حذف تخممرغ از رژیم غذایی خود، چربیها به خصوص چربیهای اشباع را کمتر مصرف کنید، بنابراین مصرف ۴ تا ۵ عدد تخممرغ در هفته هیچ ضرری برای شما ندارد.
زردهی تخم مرغ علاوه بر اینکه منبع اصلی بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی است، چربی و کلسترول زیادی نیز دارد. یک تخم مرغ بزرگ حدود ۶۳ درصد از کلسترول مورد نیاز روزانهتان را تأمین میکند. قبلاً توصیه میشد مصرف روزانهی کلسترول را محدود به کمتر از ۳۰۰ میلیگرم کنید، اما تحقیقات جدید نشان داده که بیشتر افراد نیازی ندارند که نگران مصرف کلسترول غذاییشان باشند. مطالعات انجام شده، ارتباطی بین مصرف تخم مرغ و ریسک ابتلا به دیابت نوع دوم نیز نشان ندادهاند.
مصرف تخم مرغ میتواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشد، اما کارشناسان توصیه میکنند در مصرف تخم مرغ اعتدال را رعایت کنید.
اگر دچار بیماری قلبی هستید یا در معرض آن قرار دارید، برای میزان مجاز مصرف کلسترول روزانهتان با پزشک مشورت کنید. تخم مرغ دست کم ۱۳ مادهی مغذی دارد و منبع خوبی از پروتئین بوده و کربوهیدرات ندارد.
سفیده ی تخممرغ چربی ندارد و مصرف آن به صورت کاملا پخته مفید است.
ضمنا تخممرغ در گروه پروتئینهای حیوانی است و مانند گوشت قرمز ، مرغ ، ماهی و لبنیات از پروتئین با کیفیت بالا برخوردار است.
بالاخره زرده یا سفیده؟
هم زرده و هم سفیدهی تخم مرغ، مواد مغذی مهمی دارند، هر دو دارای پروتئین هستند اما سفیده کمی بیشتر پروتئین دارد. سفیدهی تخم مرغ، بدون چربی و کم کالری است، بنابراین میتواند به خوبی در یک رژیم غذایی کم چربی و کم کالری جای بگیرد.
توصیه مهم به ورزشکاران و نوجوانان
اما به نوجوانهایی که هر روز صبح، عادت دارند ۴ تا ۵ عدد تخممرغ نیمرو کنند و بهعنوان صبحانه میل نمایند، باید بگویم که این برنامه غذایی اصلا خوب نیست، حتی اگر ورزشکار هستید و یا به دلیل نوع خاص ورزش نیازمند دریافت پروتئین زیاد میباشید، بهتر است حتما با یک متخصص تغذیه که در مورد رژیم غذایی ورزشکاران کار میکند، مشورت نمایید.
تخم مرغ فاسد را شناسایی کنید
یکی از پرمصرف ترین خوراکی های مردم جهان، تخم مرغ است. به همین دلیل باید از تاریخ تولید و انقضای تخم مرغ اطلاع داشته باشید. هرگز تخم مرغ را خارج از یخچال نگهداری نکنید چون در در غیر اینصورت فاسد شده و می تواند عامل ابتلای شما به انواع مسمومیت های غذایی و مشکلات گوارشی باشد.
تخم مرغ های فاسد مسمویت غذایی شایعی ایجاد می کند.
طبق گزارش سازمان غذا و داروی آمریکا، ابتلا به سالمونلا را میتوان شایعترین نوع از مسمومیتهای غذایی تلقی کرد و تخممرغ میتواند یکی از مهمترین منابع حاوی این باکتری باشد. همه پوسته بیرونی و هم بخش درونی تخممرغ، یعنی سفیده و زرده آن، میتوانند به سالمونلا آلوده باشند. نگهداری غیراستاندارد از تخممرغ یا پختن ناکامل این خوراکی، دو عامل مهمی هستند که خطر ابتلا به مسمومیت ناشی از سالمونلا را افزایش میدهند.
تخممرغ جزو بهترین منابع ارزانقیمت برای دریافت پروتئین است و خوشبختانه امروزه در همه فروشگاهها و مراکز خرید به فروش میرسد. کارتنهای تخممرغ در هر حالتی دارای تاریخ انقضا هستند یا به شما نشان میدهند که تخممرغ تا چه روزی از بهترین طعم و کیفیت خودش برخوردار میماند. مصرف تخممرغ فاسد میتواند خطر ابتلا به بیماریهای گوارشی را افزایش بدهد یا شانس ابتلا به بیماریهای منتقله از طریق مواد غذایی را بیشتر کند.
تاریخ انقضا و بستههای تخممرغ
تمامی مراجع معتبر در حوزه بهداشت تاکید میکنند که کارتنهای تخممرغ باید دارای تاریخ انقضای ثبتشده باشند و دقیقا به مصرفکننده بگویند که تخم مرغ در چه روز، ماه و سالی بستهبندی شده است. اگر تخممرغ در یخچال قرار بگیرد و در دمای زیر ۷ درجه سانتیگراد نگهداری شود، میتوان از آن بین ۴ تا ۵ هفته پس از تاریخ تولید استفاده کرد. این تاریخ مصرف همچنان بحثبرانگیز است، اما سازمان غذا و داروی آمریکا توصیه میکند که همه تخممرغها باید در عرض ۳ هفته پس از خرید کاملا مصرف شوند. در ضمن، اگر تاریخ انقضا روی کارتن تخممرغ ثبت شده باشد، فاصله بین تاریخ تولید و تاریخ انقضا هرگز نباید به بیشتر از ۳۰ روز برسد.
تخم مرغ عسلی و ضررهای آن
مانند بسیاری از مواد غذایی دیگر، تخم مرغ نیز حاوی مواد مغذی غنی می باشد. امروزه بسیاری از افراد، به خصوص ورزشکاران، فکر می کنند که خوردن تخم مرغ بصورت خام بهتر می باشد. نگرانی اصلی از خوردن تخم مرغ نیمه پخته و یا هر غذای خام دیگر، آلودگی باکتریایی مثل سالمونلا است.
باکتری سالمونلا شایع ترین علت بیماری ناشی از مواد غذایی به شمار می رود. مواد غذایی حاصله از مرغ و طیور، مانند تخم مرغ، یکی از منابع اصلی باکتری سالمونلا است. این باکتری در مرغ داری ها می تواند به راحتی از یک مرغ به مرغ دیگر انتقال پیدا کند. در روند پخت با درجه حرارت مناسب این باکتری از بین می رود. اگر که سالمونلا وارد جریان خون افراد بشود احتمال مرگ فرد بسیار بالا می باشد.
به گزارش ” واشنگتن پست ” هرساله ۱۴۲ هزار آمریکایی به سالمونلا از راه مصرف تخم مرغ خام آلوده می شوند که حدود ۳۰ نفر از این افراد جان خود را از دست می دهند. اگر چه احتمال آلودگی مرغ ها به سالمونلا خیلی کم است ولی با این وجود بهتر است که از هر خطر احتمالی هرچند کم، جلوگیری کنیم.مسئله دیگر در رابطه با تخم مرغ خام و یا نیمه پخته، پروتئین آویدین می باشد.
این پروتئین در تخم مرغ به ویتامین بیوتین متصل و مانع جذب آن می شود. با پخت مناسب تخم مرغ این پروتئین تخریب شده و باعث آزاد شدن بیوتین می شود. نیاز روزانه ما به بیوتین حدود ۳۰ میکروگرم می باشد که با مصرف یک تخم مرغ متوسط پخته، ۲۵ میکروگرم آن تامین می شود.
منبع : جام جم