حضور ماهی تیلاپیا در سفره‌ های ایرانیان ۳ برابر شد

1
ورود ماهی تیلاپیا در ۱۰ ماه منتهی به دی ۱۳۹۳ نسبت به مدت مشابه سال گذشته سه برابر شده است.

حضور ماهی تیلاپیا در سبد کالایی خانوار از سال ۸۹ آغاز شد. گرایش به مصرف این نوع ماهی تا آنجا بود که سازمان شیلات طرحی را برای پرورش این آبزی تهیه و درصدد اجرای آن برآمد تا از این طریق این ماهی مورد تقاضا را در داخل کشور تولید کند.

قیمت ماهی تیلاپیا

هرچند سازمان محیط زیست بنا به دلایلی که از جمله آن برهم خوردن اکوسیستم با ورود یک گونه خارجی در آن مخالفت کرد اما مصرف این ماهی کم کم رو به افزایش نهاد و علاوه بر رستوران‌ها اکنون در فروشگاه‌های زنجیره‌ای هم تیلاپیای بسته‌بندی شده عرضه می‌شود.

افزایش ۲۳۴ درصدی واردات

بر اساس آمار گمرک در۱۰ماهه سال ۹۲، دو هزار و ۵۸۳ تن از این نوع ماهی به ارزش ۱۱ میلیون و ۱۴۰ هزار دلار به کشور وارد شده است.

واردات این آبزی در ۱۰ ماهه سال ۹۳، هفت هزار و ۱۶۴ تن به ارزش ۳۷ میلیون و ۲۳۸ هزار دلار برآورد می شود که از نظر وزنی ۱۷۷ و از لحاظ ارزش ۲۳۴ درصد نسبت به سال ۹۲ افزایش یافته است. کشورهای صادرکننده این ماهی به ایران هم چین، امارات متحده، نیوزیلند، هند و ویتنام بوده است. سال گذشته واردات از مالزی نیز انجام می‌شد که امسال هند جایگزین این کشور شده است.

در سال‌های گذشته هموراه محیط زیست موانعی را برای پرورش این ماهی در کشور دیده است اما با وجود مخالفت‌های سازمان حفاظت از محیط زیست برای پرورش تیلاپیا در ایران، برخی کارشناسان و اساتید دانشگاه، نظرات متفاوتی در این باره دارند.

قیمت ماهی تیلاپیا

واردات در تمام دنیا وجود دارد

غلامرضا رفیعی استاد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران در خصوص پرورش تیلاپیا می‌گوید: هرگونه واردات در کشور با مخاطراتی همراه است.

وی می‌افزاید: در تمام دنیا گونه‌های وارداتی جایگاه خاص خود را دارند.

رفیعی، توسعه پرورش تیلاپیا در کشور را اجتناب ناپذیر توصیف کرده و می‌گوید: توجه به نیازهای پروتئینی جامعه، نیازهای زیست محیطی، ایجاد اشتغال، توسعه و غیره همگی باید در یک بسته کامل بررسی شود.

وی خاطر نشان می‌سازد: در جنوب ایران گونه‌هایی از تیلاپیا را داریم که زینتی هستند.

این استاد دانشگاه می‌افزاید: تیلاپیا گونه‌ای خاص مناطق گرمسیری بوده و جمعیت آن در نواحی سردسیر به خودی خود کنترل خواهد شد.

وی ادامه می‌دهد: دماهای زیر ۱۳ درجه سانیتگراد جمعیت تیلاپیا را کنترل کرده و اجازه رشد به آن نمی‌دهد.

بسیاری از گونه‌های موجود در ایران وارداتی است

رفیعی تصریح می‌کند: بسیاری از گونه‌هایی که در حال حاضر در ایران وجود دارد، وارداتی است.

وی، قزل آلای رنگین کمان و کپورماهیان را از این دسته اعلام کرده و می‌گوید: اگر قرار است هیچ گونه خارجی به کشور وارد نشود، این همه گونه غیربومی به اکوسیستم آبی ایران چگونه راه یافته است.

این استاد دانشگاه ادامه می‌دهد: از سوی دیگر چرا بسیاری از کشورها، برنامه ریزی‌های مدونی برای استفاده از منابع و آبزیان غیر بومی دارند.

وی تاکید می‌کند: تیلاپیا اگر وارد فضاهای باز در ایران شود، هیچ مشکلی ایجاد نخواهد کرد.

رفیعی می‌افزاید: تنها رودخانه کارون برای پرورش تیلاپیا در ایران مناسب بوده و به دلیل بالا نبودن سرعت عمل این گونه، به راحتی جمعیت آن از طریق صید کنترل خواهد شد.

وی خاطر نشان می‌سازد: تیلاپیا در مناطق معتدله نیز جایگاه خاص خود را خواهد یافت.

ممکن است شما دوست داشته باشید

1 نظر
  1. یلدا می گوید

    تیلا پیلا رو بخورین کونا وسریندیپیتی چیکار کنن؟