وضعیت “بازار سرمایه” در هفته ای که گذشت و پیش بینی هفته آینده
همانطور که انتظار می رفت، در طول این هفته شاهد بهبود نسبی جو معاملات بورس تهران بودیم و با وجود فراز و نشیب های فراوان در گروه های مختلف، به نظر می آید بخشی از اعتماد از دست رفته سرمایه گذاران احیا گردیده است.
به گزارش ساتین : البته برخی اقدامات صورت گرفته از سوی سازمان بورس در ایجاد محدودیت های برای ثبت سفارشات فروش نیز در جلوگیری از عرضه های سنگین وریزش قیمت ها موثر واقع شد.
در روز ابتدایی هفته به تبع جو مبهم و بعضا مثبت ایجاد شده به خصوص در گروهایی همچون بانکی، نفتی، مخابرات، دارویی، فلزی و معدنی شاخص اصلی بازار را با رشدی بسیار جزئی مواجه شد. روز یکشنبه با اعلام رسمی ایراد شورای نگهبان به نرخ خوراک پتروشیمی ها، رونق خوبی بر معاملات حاکم گردید و تقریبا شاهد جو مثبتی در بسیاری از گروه ها به خصوص بانکی و سرمایه گذاری، نفتی، خودروسازی، فلزی و معدنی بودیم.
روز دوشنبه نیز این روند تا اوخر معاملات ادامه یافت اما تصویب نرخ ۱۳ سنتی خوراک گازی پتروشیمی ها در صحن علنی محلس بار دیگر بر معاملات سایه افکند تا با برچیده شدن بسیاری از صف های خرید در اواخر ساعت بازار روبرو باشیم. روز سه شنبه نیز جو نسبتا منفی بر گروه های مختلف حاکم شد و تنها اقبال سرمایه گذاران در گروه مخابراتی و تعداد ملموسی از نماهای بیمه، دارویی و انفورماتیک را نظاره گر بودیم .در نهایت با معقول تر شدن فضای معاملات پس ار فراز و نشیب های صورت گرفته، روز چهارشنبه باز هم سهاماران به بسیاری از گروه ها روی خوش نشان دادند تا بدین ترتیب شاخص کل بورس تهران رشدی بیش از دو درصد را در معاملات هفتگی تجربه کند.
اقدامات حمایتی سازمان:
در پایان هفته گذشته خبر رسید که سازمان بورس اقدامات حمایتی جدیدی را برای بهبود فضای معاملات در دستور کار قرار داده است. هیات رئیسه سازمان در مصوبه ای اعلام کرد که از روز شنبه ۲۶ بهمن تا اطلاع ثانوی بین ساعت ۸:۳۰ تا ۱۲ سقف مجاز ورود سفارش فروش از هر کد معاملاتی در هر نماد ۲ درصد حجم مبنا یا ۵۰۰۰۰ سهم (هر کدام بیشتر باشد) بوده و از ساعت ۱۲ تا ۱۲:۳۰ سقف مجاز فوق اعمال نخواهد شد ولی سفارش های خرید و فروش صرفاً با قیمت پایانی ساعت ۱۲ انجام می گیرد و در ضمن سفارش های فروش وارده صرفاً از نوع انجام و ابطال قابل ارسال به سامانه معاملاتی می باشد. اقدام اخیر توانست از فشار عرضه ها در طول هفته به میزان ملموسی جلوگیری کند اما به علت محدودیت های وضع شده، حجم معاملات روزانه را نیز تحت الشعاع قرار داد و منجر به کاهش نسبی حجم و ارزش معاملات گردید. این در حالی است که در هفته های اخیر و به تبع روند منفی حاکم بر بازار نیز شاهد افت ملموس حجم معاملات روزانه بودیم.
نرخ خوراک گازی پتروشیمی ها:
داستان نرخ خوراک پتروشیمی ها آنقدر ادامه دار شده این موضوع گویا تبدیل به بندی دائمی در این گزارش گشته است. این هفته شاهد بودیم که در راستای بررسی مصوبات مجلس پیرامون لایحه بودجه در شورای نگهبان، این نهاد بند ج تبصره الحاقی ۲۱ ناظر بر تعیین نرخ خوراک گازی پتروشیمی ها را دارای ابهام دانست. بنابراین بررسی مجدد بند مذکور در دستور کار کمیسیون تلفیق قرار گرفت. این کمیسیون در اقدامی برای رفع ابهام این بند، اقدام به حذف شرط قیمت پایه ۱۵ سنتی از این مصوبه کرد و پیشنهاد داد تا قیمت پایه خوراک گاز واحدهای پتروشیمی در چارچوب قانون هدفمندکردن یارانهها به گونهای تعیین میشود که نرخ بازدهی داخلی ارزی سرمایه گذاری این واحدها تا بیست و پنج درصد باشد. روز بعد این طرح در صحن علن رای نیاورد و پس از کش و قوس های فراوان سرانجام نمایندگان به طرحی رای مثبت دادند که بر اساس آن قیمت پایه خوراک گاز واحدهای پتروشیمی در چهارچوب قانون هدفمند کردن یارانهها به میزانی تعیین شود که از ۱۳ سنت در هر مترمکعب کمتر نشود. همچنین به منظور تشویق واحدهای پتروشیمی به توسعه سرمایه گذاری در صنایع تکمیلی و پایین دست با اولویت مناطق کمتر توسعه یافته و رعایت مکان یابی، وزارت نفت قیمت خوراک گاز را به صورت پلکانی به گونهای تخفیف دهد که نرخ بازده داخلی ارزی سرمایه گذار تا سی درصد باشد.
آنچه دیگران می خوانند
تغییرات سود بانکی:
از اوایل هفته برخی منابع خبری به موضوع افزایش نرخ سود تسهیلات و سپردهها در شبکه بانکی پرداختند . بانک مرکزی نیز به دفعات به تکذیب هرگونه مصوبه از سوی شورای پول و اعتبار مبنی بر تغییر در نرخ سود بانکی اقدام کرد. با این وجود افزایش صورت گرفته در نرخ سود سپرده ها و تسهیلات در قالب طرح های ویژه در برخی بانک ها، نمایندگان مجلس را نیز به موضع گیری وادار کرد و برخی از نمایندگان از پیگیری این مساله در کمیسیون اقتصادی خبر دادند.
بازگشایی نمادهای پتروشیمی:
فرآیند بازگشایی نمادهای پتروشیمی در آخرین روز هفته و با بازگشت نماد “فارس” به بازار کلید خورد. این اقدام پس از آن رخ داد که مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس درباره اثرات مصوبه نرخ خوراک ۱۳ سنتی بر روی این شرکت اعلام کرد از آنجا که هلدینگ مذکور از خوراک مایع استفاده میکند ، تعیین نرخ ۱۳ سنت برای خوراک گاز، تاثیری بر روند سودآوری شرکت نخواهد داشت. اطلاعیه شفاف سازی این شرکت نیز ناظر بر همین امر بود.
پیش بینی هفته آینده:
با بهبود فضای روانی حاکم بر بازار در طول این هفته ، به نظر می آید که می توان روند نسبتا امیدوارکننده ای را در طول هفته پیش رو نظاره گر بود. با وجود اینکه محدودیت های وضع شده سمت سفارش فروش ادامه خواهد یافت، بازگشت نسبی اعتماد میان سرمایه گذاران مسلما سطح فعالیت در بازار سرمایه در در هفته آتی را افزایش می دهد و بازگشت تعدادی از نمادهای پتروشیمی به چرخه معاملات نیز بر این روند دامن خواهد زد.
تا اواسط هفته انتظار می رود که گروه های بزرگ بازار به سوی تعادل حرکت کنند و در ادامه نیز صنایع کوچکتری که به شدت در این هفته ها در لاک دفاعی فرو رفته اند می توانند از زیر فشارهای موجود خلاص شوند. برای گروه بانک و سرمایه گذاری روند رو به رشد اما آرامی متصور است. گروه پالایشی و دارویی و ساختمانی از شانس بالاتری برای رشد برخوردار هستند. در بخش معدنی معاملات نسبتا با ثباتی می تواند به وقوع بپیوندد و در گروه فلزات اساسی نیز با در نظر گرفتن فضای مثبت بازارهای جهانی میتوان شاهد رشد نمادهای مختلف بود.
نمابورس