نمایندگان مجلس از پاسخ های حسن روحانی قانع نشدند/ حالا چه می شود؟
جلسه علنی صبح امروز (سهشنبه) نمایندگان مجلس شورای اسلامی از دقایقی قبل بهریاست علی لاریجانی رئیس مجلس و با تلاوت آیاتی از کلامالله مجید آغاز شد.
هماکنون ۲۰۴ نفر از وکلای ملت در صحن علنی حضور دارند که بر این اساس کرسی ۸۶ نماینده مجلس خالی است.
**کدام وزرا به همراه روحانی وارد صحن مجلس شدند؟
لاریجانی: سؤال از رئیسجمهور نشاندهنده عمق تفکر دموکراتیک در ایران است
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز پارلمان در نطق پیش از دستور خود در سخنانی، گفت:امروز سؤال برخی نمایندگان از رئیسجمهور در دستورکار مجلس قرار دارد، به آقای رئیسجمهور و برخی اعضای هیئت وزیران که در جلسه حضور دارند،خیرمقدم میگویم. براساس اصل ۸۸ قانون اساسی، حداقل یک چهارم کل نمایندگان میتوانند از وظایف رئیسجمهور سؤال کنند.
رئیس مجلس تصریح کرد: سؤال از رئیسجمهور در مجلس، عمیق بودن تفکر دموکراتیک در نظام جمهوری اسلامی را نشان میدهد که بالاترین مقام اجرایی کشور خود را پاسخگو میداند.
دهقان: دهها میلیارد دلار به واردات کالاهای لوکس اختصاص داده شد
محمد دهقان نماینده طرقبه به عنوان اولین نماینده سوال کننده از رئیسجمهور پشت تریبون قرار گرفت؛ وی خطاب به روحانی گفت: همانموقع که آقای جهانگیری ارز ۴۲۰۰ تومانی را اعلام کرد، کارشناسان گفتند این روش غلط است، سه ماه و نیم طول کشید شما این نظر را قبول کنید.
* چرا لیست دریافتکنندههای ارز را منتشر نمی کنند؟ اگر کسی رانتی نبرده است، چرا با این خواست مخالفت میشود؟
* در زمانی که مردم با گرانی دست و پنجه نرم میکنند، دولت شما صدها میلیون دلار را برای سفر اختصاص داد تا بروند آنتالیا و …
* در زمان تحریک تقاضا، جلوی توزیع ارز را گرفتند، هم ارز صادرات و هم کسی می خواست ۱۰هزار دلار ارز بفروشد، به عنوان قاچاق گرفتند.
* ارز ناشی از صادرات کالا که توسط شرکتهای دولتی و خصولتی توزیع میشود، ۱۰ میلیارد دلار است، اما دو میلیارد دلار توزیع شد
* آقای رییس جمهور، اگر شما توان نداشتید، دولت شما مردم را به صف کرد و سکه فروخت و جیب دلالان را پر کرد؟
* شما ارزیابی از ذخایر خودتان نداشتید؟ دولت چطور با این همه ژنرال، این بی تدبیری داشت؟
* به قیمت خالی کردن جیب مردم، گفته اند بیش از ۸۰ هزار میلیارد تومان پول به کیسه تعدادی آدم مفتخوار و اندکی از ثروتمندان داده شود. ذخایر طلای کشور تلف شود
* ماده ۵۹۸ قانون مجازارت اسلامی میگوید هرکسی موجب تضییع اموال دولتی می شود، باید هم مجازارت کیفری شود و هم جریمه. چه کسی میخواهد جبران کند؟
توضیحات امیرآبادی فراهانی درباره روند بررسی سوال نمایندگان از روحانی
احمد امیرآبادی فراهانی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز پارلمان، نحوه بررسی سؤالات نمایندگان از از حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور را تشریح کرد.
فرهنگی: تورم کنونی بیسابقه است
به گزارش تسنیم، محمد حسین فرهنگی نماینده مردم تبریز نیز دومین نفری بود که برای طرح سوال از رئیسجمهور پشت تریبون قرار گرفت.
محور سخنان وی به شرح زیر است:
* رکود معضلی نیست که در دولت شما بوجود آمده باشد، از قبل بوده است، اما نبود برنامه مشخص برای آن در دولت شما، تشدید کرد. برنامه های علمی برای رکود وجود دارد، اما در دولت شما برنامه ریزی مدونی وجود ندارد
* این رکورد سنگین و بیسابقه درحالی است که بودجه سالانه افزایش پیدا کرده است. و نقدینگی افزایش یافته است
▫️رد شدن نقدینگی از ۱۶۰۰هزار میلیارد تومان موجب هجوم به بازار ارز و طلا شد
* تورم بانک مرکزی، زیر ۱۰ درصد است، اما شواهد میگوید بالای ۶۰ درصد است. رکود تورمی حاکم شده است.
* رکود تورمی حتی اگر کوتاهمدت باشد، می تواند تاثیر طولانی داشته باشد و باید دولت دست به اصلاحات اقتصادی میزد، اما تحولی انجام نداد
* از سال ۹۲ دست به کدام تحول اقتصادی زدهاید؟ در زمینه بیکاری، قاچاق و … و حتی یارانهها که از آن انتقاد میکردید، اتفاقی نیفتاد
* معضلات را به دیگران حواله ندهید، حلقه مفقوده این سالها، مدیریت بوده است.
نقوی حسینی: بیکاری و عدم اشتغال ام الفساد مصائب امروز کشور است
سیدحسین نقوی حسینی نماینده مردم ورامین در جلسه طرح پرسش از رئیس جمهور در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: همه ما میدانیم امالفساد همه مصائب کشور بیکاری و عدم اشتغال است. آقای رئیس جمهور خانوادهای را در نظر بگیرید که افرادی که چند فرزند تحصیل کرده دارای مدارک عالی دارد و به جهت عدم اشتغال مجردند و شب پای سفره پدری بیکار مینشینند، چگونه خوابتان میبرد؟
پاسخ کتبی روحانی به سوالات نمایندگان مجلس
به گزارش تسنیم، حجت الاسلام حسن روحانی رئیسجمهور پیش از پاسخ به سوال نمایندگان، طی کتابچهای که در بین نمایندگان و اصحاب رسانه توزیع شده است به سوالات نمایندگان پاسخ داده است.
در این کتابچه درباره اقدامات دولت در کنترل قاچاق کالا و ارز، تحریمهای بانکی، کاهش نرخ بیکاری، رکود اقتصادی و ارزهای خارجی و ارزش پول ملی توضیحاتی ارائه شده است.
این در حالی است که طبق آیین نامه داخلی مجلس حجتالاسلام حسن روحانی نمیتواند به صورت کتبی پاسخ نمایندگان را ارائه کند.
نقوی حسینی: آقای روحانی قانون اساسی از شما خواسته اشتغال مناسب برای ملت ایجاد کنید
نماینده مردم ورامین در طرح سوال خود از رئیسجمهور خطاب به وی گفت: ۵ میلیون بیکار در این کشور! آقای رییس جمهور شما مجری قانون اساسی هستید که از شما خواسته اشتغال مناسب، تامین اجتماعی و دستمزد مکفی برای ملت ایجاد کنید.
* به مردم بگویید شورای عالی اشتغال بالاترین مرجع اشتغال در کشور، در دوره شما چندبار تشکیل شده است؟ طرح کارورزی شما به کجا رسید؟ شما مجری قانون اساسی هستید، باید پاسخگوی مردم باشید
* به مردم میگوییم، تحریمها را له می کنیم، ما پشت سر شما هستیم آقای رییس جمهور هستیم، شما پشت سر رهبری حرکت کنیم، پشت سر شما هستیم.
* از ظرفیتهای داخل کشور استفاده کنید، به نخبگان خودتان توجه کنید. وزیر صنعت شما نمایشگاهی گذاشت به اسم صنایع کوچک، ای کاش سر میزدید
* اشتغال مصیبت کشور است، ظرفیت های اشتغال مهمتر از شغل است. این همه روی بودجه مانور ندهید. ۳۰۰ نوع شغل روی صنعت نهفته است.
* آمار خودتان است؛ بیش از ۵۰ هزار منشاء شغل تعطیل شده است.
* مرد کسانی هستند که روز سخت نظام پای کشور بایستند
روحانی در مجلس: سوال از رئیسجمهور آغاز شکاف بین دولت و مجلس نیست
به گزارش تسنیم، حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور در این بخش به پشت تریبون رفت.
رئیسجمهور در ابتدای سخنان خود به توصیههای رهبر انقلاب به وی برای جلسه امروز اشاره کرد و گفت: این روز را من روز مبارکی برای دموکراسی و کشور و مردمسالاری دینی میبینم. هیچ کس فکر نکند که پاسخگو بودن به عنوان یک نقطعه ضعف است، به عنوان بالاترین نقطه قوت مسئولان نظام جمهوری اسلامی ایران است که همه مسئولان پاسخگو باید باشند، هرکدام در چارچوب وظایف خودو در چارچوب قانون که برای همه مقرر شده است.
وی افزود: دشمنان و دوستان فکر نکنند امروز آغاز شکاف بین دولت و مجلس است، این تصور کاملا اشتباه است، مجلس و دولت هدف بسیار بزرگی را بر دوش دارند و این بار مسئولیت را با همکاری همدیگر باید به مقصد برسانند.
رئیسجمهور با بیان این مطلب که بسیاری از نمایندگانی که در برابرشان سخن میگویم در سال ۹۶ در انتخابات حضور فعال داشتند، در کابینه دوازدهم دولت را یاری کردند، اظهار داشت: ممکن است گلایههایی را داشته باشیم اما گلایهها دوستانه و برادرانه است.
روحانی ادامه داد: به نظرم سوال نمایندگان مجلس که در ۵ بند تهیه شده است، سوالهای ملت ایران هم است، نه تنها یک چهارم نمایندگان امروز مجلس شورای اسلامی این سوالها را دارند بلکه به اعتقاد من مردم هم این سوالها را دارند که چرا بیکاری و وضع بانک اینچنین است. چرا رکود و رونق شرایطی را طی میکنند که مورد انتظار مردم نیست.
کدام وزرا به همراه روحانی وارد صحن مجلس شدند؟
در این جلسه، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور، محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه، حسینعلی امیری معاون پارلمانی رئیسجمهور، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، عیسی کلانتری رئیس سازمان محیط زیست، محمد جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، لعیا جنیدی معاون حقوقی رئیسجمهور، محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت، عبدالناصر همتی رئیس بانک مرکزی، محمود واعظی رئیس دفتر رئیسجمهور، انوشیروان محسنی بندپی سرپرست وزارت کار و برخی دیگر مسئولان دولتی و اعضای کابینه همراه حجتالاسلام روحانی وارد صحن علنی مجلس شدند.
ذوالنور: آقای روحانی شما رئیسجمهور سوئیس هستید یا جمهوری اسلامی ایران
حجت الاسلام مجتبی ذوالنور از دیگر نمایندگان سوالکننده بود که در بخش دوم طرح سوال از رئیسجمهور سخنرانی کرد.
وی در بخشی از سخنان خود با کنایه به رئیسجمهور گفت: آقای روحانی شما رئیسجمهور سوئیس هستید یا ایران.
به گزارش تسنیم، رئیسجمهور در ادامه و پس از پایان نطق نمایندگان سوالکننده به توصیههای رهبر انقلاب به وی برای جلسه امروز اشاره کرد و گفت: این روز را من روز مبارکی برای دموکراسی و کشور و مردمسالاری دینی میبینم. هیچ کس فکر نکند که پاسخگو بودن به عنوان یک نقطعه ضعف است، به عنوان بالاترین نقطه قوت مسئولان نظام جمهوری اسلامی ایران است که همه مسئولان پاسخگو باید باشند، هرکدام در چارچوب وظایف خودو در چارچوب قانون که برای همه مقرر شده است.
نمایندگان مجلس در پایان از ۵ سوال خود درباره ۴ سال قانع نشدند و این سوالها به قوه قضاییه ارجاع داده شد
نمایندگان درباره پاسخ رئیسجمهور نسبت به موضوع قاچاق قانع نشدند.
نمایندگان درباره پاسخ رئیسجمهور نسبت به استمرار تحریم های بانکی قانع شدند.
نمایندگان درباره پاسخ رئیسجمهور نسبت به موضوع بیکاری قانع نشدند.
نمایندگان درباره پاسخ رئیسجمهور نسبت به موضوع رکود اقتصادی قانع نشدند.
نمایندگان درباره پاسخ رییس جمهور نسبت به افزایش نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی قانع نشدند.
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی پس از پایان توضیحات طراحان سوال از رئیسجمهور و همچنین پاسخهای حسن روحانی، از طراحان سوال پرسید که آیا از پاسخهای رئیسجمهور قانع شدند یا نه که طراحان اعلام کردند قانع نشدند و خواستار رأیگیری از صحن علنی مجلس شدند.
بدین ترتیب رئیس مجلس نیز طبق آییننامه داخلی پارلمان، تکتک سوالات را به صورت جداگانه به رأی وکلای ملت گذاشت که نتایج این رأیگیریها به شرح ذیل است:
سوال اول: چرا دولت جنابعالی در کنترل قاچاق که یکی از مهمترین عوامل فلج تولید ملی است، موفق نبوده است؟
وکلای ملت با ۱۲۳ رأی موافق، ۱۳۸ رأی مخالف و ۶ رأی ممتنع از مجموع ۲۷۱ نماینده حاضر در صحن علنی، پاسخهای رئیسجمهور به این سوال را قانعکننده ندانستند.
سوال دوم: علت استمرار تحریمهای بانکی با گذشت بیش از دو سال وعلیرغم اجرای همه تعهدات برجامی ایران چیست؟
وکلای ملت با ۱۳۷ رأی موافق، ۱۳۰ رأی مخالف و ۳ رأی ممتنع از مجموع ۲۷۱ نماینده حاضر در صحن علنی، پاسخهای رئیسجمهور به این سوال را قانعکننده دانستند.
سوال سوم: چرا دولت تدبیر و امید نسبت به کاهش بیکاری مفرط اقدام شایستهای ندارد؟
وکلای ملت با ۷۴ رأی موافق، ۱۹۰ رأی مخالف و ۸ رأی ممتنع از مجموع ۲۷۲ نماینده حاضر در صحن علنی، پاسخهای رئیسجمهور به این سوال را قانعکننده ندانستند.
سوال چهارم: علت رکود اقتصادی شدید چندین ساله، در دولت جنابعالی، علیرغم وعدهها و اعلامهای عبور از رکود چیست؟
وکلای ملت با ۱۱۶ رأی موافق، ۱۵۰ رأی مخالف و ۶ رأی ممتنع از مجموع ۲۷۲ نماینده حاضر در صحن علنی، پاسخهای رئیسجمهور به این سوال را قانعکننده ندانستند.
سوال پنجم: علت افزایش شتابان ارزهای خارجی و کاهش شدید ارزش پول ملی چیست؟
وکلای ملت با ۶۸ رأی موافق، ۱۹۶ رأی مخالف و ۸ رأی ممتنع از مجموع ۲۷۲ نماینده حاضر در صحن علنی، پاسخهای رئیسجمهور به این سوال را قانعکننده ندانستند.
به گزارش فارس، طبق ماده ۲۱۳ آییننامه داخلی مجلس، رئیسجمهور موظف است ظرف یک ماه از تاریخ دریافت سؤال یا سؤالات، در جلسه علنی مجلس حضور یابد و به سؤال یا سؤالات مطروحه نمایندگان پاسخ گوید مگر با عذر موجه با تشخیص مجلس شورای اسلامی.
مدت طرح سؤال یا سؤالات از طرف نمایندگان منتخب سؤالکنندگان حداکثر ۳۰ دقیقه و مدت پاسخ رئیس جمهور حداکثر یک ساعت است که طرفین میتوانند وقت خود را به دو بخش تقسیم نمایند. در این صورت همه سؤالات و پاسخها در بخش اول وقت هر یک از دوطرف بیان میشود و در بخش دوم ابهامات سؤالکنندگان و پاسخهای رئیسجمهور مطرح میگردد.
در تبصره این ماده آمده است پس از این مرحله، درباره پاسخ رئیسجمهور به هر یک از سؤالات از نظر قانعکننده بودن به صورت جداگانه رأیگیری میشود.
چنانچه اکثریت نمایندگان حاضر در جلسه از پاسخ رئیسجمهور به سؤالی قانع نشده باشند و موضوع مورد سؤال، نقض قانون و یا استنکاف از قانون محسوب شود، آن سؤال به قوه قضاییه ارسال میشود.
در همین زمینه، عبدالرضا مصری نماینده سوال کنندگان از رئیس جمهور درباره روند سوال از حسن روحانی پس از ارجاع به قوه قضائیه گفت: در دستگاه قضا از طرفین دعوت می شود و در نهایت قوه قضائیه در این بارهذ قضاوت خواهد کرد.