ظریف در پاسخ به کریمی قدوسی: من رئیس باند نیویورکی نیستم
محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه، در جلسه علنی امروز (یکشنبه، ۱۱ شهریور) پارلمان، در توضیح سؤال جواد کریمیقدوسی درباره حضور ۴ دوتابعیتی در تیم کارشناسی و هیئت مذاکرات هستهای، گفت: ایران برای پیشبرد اهداف خود در سطح بینالملل از همه ابزارها استفاده میکند، همچنان که در جلسه استماع دیوان لاهه از ظرفیت وکلای فرانسوی، انگلیسی و وکلای دوتابعیتی استفاده میشود و این یک عُرف بینالملل است.
وی تصریح کرد: در جریان مذاکرات هستهای نیز از تمامی امکانات استفاده کردیم و از وزارت اطلاعات درباره افرادی که به ما معرفی میشدند، اجازه گرفته شد. این افراد از سوی دستگاهها به هیئت مذاکرات معرفی یا با توجه به شناختی که از آنها داشتیم، از ظرفیت آنها استفاده شد. جز خدمت از افراد مذکور در تیم مذاکره، چیزی ندیدیم، از ظرفیت آنها در مذاکرات تخصصی استفاده شد و در مذاکرات خصوصی حضور نداشتند.
وزیر امور خارجه با اشاره به اظهارات کریمیقدوسی درباره اینکه ایران در برجام شکست خورد، گفت: برجام نشاندهنده حقانیت جمهوری اسلامی ایران است، در ابتدا تأکید داشتید که برجام چون به نفع آمریکاست، آنها هیچگاه از این توافق خارج نخواهند شد، حال آنکه آمریکا به دلیل تعهدات ایران و اثبات این تعهدات، از برجام خارج شد.
ظریف اضافه کرد: در سؤال قبلی نیز گفته شد وقتی انقلابیون مذاکره کردند، توانستند ۱.۷ میلیارد دلار از آمریکا بگیرند، گرچه آن مذاکرات هم تحت هدایت بنده بود، اما بیشترین نقش را در اخذ ۱.۷ میلیارد دلار آقای دکتر دریاصفهانی داشت. سیروس ناصری نیز در مذاکرات ایران و عراق در جهت منافع ملی حرکت کرد و بارها مقام معظم رهبری از جسارت ایشان در برابر دشمنان حمایت کرد اما در مذاکرات هستهای نقشی نداشت و تنها در موارد حوزه اقتصادی به ما کمک کردند.
وی تأکید کرد: دکتر مشکور نیز مانند دریاصفهانی در تمامی مذاکرات حقوقی ما که وزارت دفاع در لاهه علیه آمریکا دارد، به عنوان وکلای جمهوری اسلامی محسوب میشود و در کمیتهای که ریاستجمهوری تشکیل داد، به عنوان متخصص حضور پیدا کرد، سایرین از متخصصین حقوقی خارجی و مشاوران بانکی و مالی خارجی استفاده میکنند، اما ما از مشاوران ایرانی استفاده کردیم و در وطنپرستی و توجه به منافع ملی این افراد تردید نداریم. آقای شعبانی نیز هیچگاه در مذاکرات حضور نداشتند و به عنوان کمک در روابط عمومی استفاده میشد.
وزیر امور خارجه اظهار داشت: دولت عربستان میلیونها دلار برای روابط عمومی خرج میکند، اما ما از هیچ کدام از این موارد استفاده نکردیم و معتقدیم ایرانیان بزرگترین سرمایههای ما در خارج از کشور هستند. امیدواریم دوستان ما در مجلس و سایر قوا کمک کنند از این سرمایه ملی استفاده کنیم.
به گزارش تسنیم، وزیر امورخارجه در پاسخ به سؤال کریمیقدوسی مبنی بر اینکه شما عضو باند نیویورکیها هستید، گفت: بنده رئیس باند نیویورکی نیستم و چنین باندی وجود ندارد.
وی درباره تابعیت دوم برخی اعضای تیم مذاکرهکننده هستهای، اظهار داشت: در مذاکرات موظف به استفاده از تمام توان کشور بودیم، البته ما تمام تیم هستهای را به وزارت اطلاعات معرفی کردیم و از آنها استعلام گرفتیم. دنیا، جمهوری اسلامی را به عنوان یک کشور منطقی و کشوری که در صف مقدس مبارزه با تروریسم است، میشناسد و ما این روش را ادامه خواهیم داد.
وزیر امور خارجه ادامه داد: با این روش توانستهایم امروز آمریکا را در دنیا منزوی کنیم و نشان دهیم که مردم ما اهل منطق هستند و این آمریکاییها، تروریستها و رژیم صهیونیستی هستند که با قانونشکنی در مقابل جامعه بینالمللی ایستادهاند.
وی ادامه داد: اشارهای به سوال کرده بودند مبنی بر اینکه خبرنگار صدا و سیما اجازه حضور در دیدار با وزیر خارجه فرانسه پیدا نکرده است، تا آنجا که من اطلاع دارم پروتوکل فرانسویها این است که بعد از ملاقات یک مصاحبه مشترک تشکیل میشود و در آن مصاحبه، طرفین نکاتی را مطرح میکنند و در آنجا هم همه خبرنگاران حضور دارند. در جلسهای که ما با آنها گفتوگو کردیم در بعضی جاها خبرنگار را راه میدهند و در بعضی جاها خبرنگار راه نمیدهند، نباید تلاش کنیم از این مسائل پروتوکلی، موضوع محتوایی بسازیم.
ظریف با تاکید بر اینکه هیچ موضوع مخفی در روابط ما وجود ندارد، خاطرنشان کرد: همه مسائل در گفتوگو با فرانسه ذکر شده است. هم در گفتوگوی علنی و هم در گفتوگوی خصوصی نسبت به برگزاری برنامه منافقین اعتراض شد و ما آن را به عنوان حمایت از تروریسم مطرح کردیم. آنها نیز گفتند که با این گروه هیچ ارتباطی نداریم.
وزیر امور خارجه در مورد سوال استفاده از دو تابعیتیها در وزارت امور خارجه تصریح کرد: من تأکید میکنم جمهوری اسلامی برای پیشبرد اهداف خودش در سطح بینالملی از همه ابزارها مانند سایر کشورها استفاده میکند. شما امروز میبینید که در جلسه استماع دیوان بینالمللی دادگستری از طرف جمهوری اسلامی ایران وکلای فرانسوی و انگلیسی هم حضور دارند و از طرف ایالات متحده هم وکلای انگلیسی حضور داشتند، کسی اینجا سئوال نمیکند شما چرا از وکلایی با تابعیتهای دیگر استفاده کردید؟ گرچه این وکلا در جریان مذاکرات خصوصی شما قرار دارند که یک عرف و رسم بینالمللی است.
وی در اینباره اضافه کرد: در جریان مذاکرات هستهای ما موظف بودیم از تمامی امکانات استفاده کنیم، همه افرادی که در مذاکرات با ما کار میکردند به وزارت اطلاعات معرفی کردیم و آنها هم خودشان به ما معرفی شده بودند. از وزارت اطلاعات در واقع اجازه حضور آنها را گرفتیم، این افراد که ۴ نفر را جناب آقای کریمی قدوسی مطرح کردند یا از سوی سایر دستگاهها به ما معرفی شده بودند و یا براساس شناختی که از گذشته آنها داشتیم، استفاده کردیم.
ظریف افزود: من اینجا برای اینکه بین خودم و خدا مسئول نباشم باید عرض کنم که جز خدمت از این افراد در مذاکرات ندیدم. من مسئول روابط دیگر آنها نیستم، من مسئول استفاده از این افراد در مذاکرات بودم ضمن اینکه در هیچ یک از جلسات مذاکرات خصوصی حضور نداشتند و فقط در جلسات تخصصی بودند.
وی خطاب به کریمی قدوسی نماینده مشهد در مجلس شورای اسلامی گفت: شما فرض کردید که برجام شکست خورده است، به نظر ما برجام نشان دهنده حقانیت جمهوری اسلامی ایران است و این آمریکا است که شکست خورده و نتوانسته از برجام به نفع خودش استفاده کند و بنابراین مجبور شده برخلاف پیشبینیهایی که دوستان مخالف برجام میکردند، خارج شود. آنها میگفتند برجام اینقدر به نفع آمریکا است که هیچ وقت از آن خارج نمیشود. آمریکا از برجام خارج شد به خاطر اینکه برجام خوب نوشته شده بود و خوب کار کارشناسی انجام شده بود. شما در سوال قبلی که از من کردید پرسیدید وقتی انقلابیون شما مذاکره کردند توانستند ۱.۷ میلیارد دلار از آمریکا بگیرند گرچه آن مذاکرات هم تحت هدایت خود بنده بود اما بیشترین نقش را در گرفتن ۱.۷ میلیارد دلار از آمریکا جناب آقای دکتر دُری اصفهانی داشت. من کاری به بقیه موارد ندارم اما بین خودم و خدای خودم و همانطور که برای مقامات قضایی هم شهادت دادم، ایشان نقش موثری داشته است.
ظریف در مورد سیروس ناصری گفت: نقش ایشان در مذاکرات ایران و عراق بدون برو و برگرد در جهت منافع ملی بوده و بارها توسط مقام معظم رهبری از جدیت ایشان در مقابل دشمن حمایت و تقدیر شده است. ایشان (سیروس ناصری) در مذاکرات هستهای نقشی نداشتند، فقط در بعضی موارد در حوزه مسائل اقتصادی که به آن اطلاع نداشتیم، کمک میکردند.
وزیر امور خارجه بیان داشت: جناب آقای دکتر مشکور مانند جناب آقای دُریاصفهانی در تمامی مذاکرات حقوقی ما که وزارت دفاع ما در لاهه علیه آمریکا دارند به عنوان وکلای جمهوری اسلامی محسوب میشوند و اینجا هم در کمیتهای که توسط ریاست جمهوری شکل گرفته بود به عنوان متخصص حقوقی از آنها استفاده میشد. سایرین از متخصصین حقوقی خارجی استفاده میکنند، سایرین از مشاورین مالی و بانکی خارجی استفاده میکنند، ما از مشاورین ایرانی استفاده کردیم و اینها وطنپرستی، وطندوستی و حمایتشان از منافع ملی، من در آن تردیدی ندارم که سایر مسائل هم در تخصص من نیست.
وی خاطرنشان کرد: جناب آقای شعبانی هیچگاه در مذاکرات حضور نداشتند. به عنوان کمک در روابط عمومی از اینها استفاده میشد و کمک بسیار خوبی هم کردند، اگر شما نگاه کنید دولت عربستان سعودی میلیونها دلار برای روابط عمومی خرج میکند و از شرکتهای مختلف صهیونیستی استفاده میکند، ما از هیچکدام از اینها استفاده نمیکنیم، فقط از ایرانیان استفاده میکنیم.معتقدم ایرانیها بزرگترین سرمایه ما در خارج از کشور هستند و باید از آنها استفاده کنیم، امیدوارم همه دوستان ما در مجلس شورای اسلامی و در قوای مختلف کمک کنند تا از این سرمایه ملی استفاده شود.
وزیر امور خارجه در مورد سوال سوم نمایندگان از وی گفت: آنچه آقای کریمی قدوسی مطرح کردند بر میگردد به زمان سفارت من در سازمان ملل متحد در دهه ۷۰ و ابتدای دهه ۸۰ که موضوع محرمانهای هم نبوده و همه جا هم پخش بود. اگر قرار بود این موضوع مطرح شود من خیلی تخصصی به آئیننامه مجلس ندارم اما ظاهراً طبق آئیننامه سوالات نمایندگان از من باید در خصوص کارهایم به عنوان وزیر سوال شود و این مسائل را باید در زمان رأی اعتماد مطرح میکردید.
وی ادامه داد: اما به خاطر این توهمات و ابهاماتی که مطرح شده همینجا به این سوال هم پاسخ میدهم. باند نیویورک یک مفهوم موهوم است، این مفهوم در دهه ۷۰ در زمان وزارت جناب آقای خرازی درباره کسانی که با ایشان در نیویورک کار میکردند در شبنامههای داخلی وزارت خارجه مطرح میشد. بنده نه رئیس باند نیویورک هستم و نه چنین باندی وجود دارد. اولین باری هم که در صحن علنی اسم باند نیویورک آمد در مقالهای که تیتر خبری روزنامه کیهان بود و در آن مقاله نویسندگان محترم کیهان به باند نیویورک اشاره کردند که با اشاره به مقامات نظام که گفتند این نشان میدهد یک گروه کوچک توانسته بر تمام مسائل امنیتی کشور فائق آید روز بعدش از این بیان خود عذرخواهی کردند.
ظریف در مورد ارتباط بنده با بنیاد جامعه باز و بنیاد سوروس در زمان سفارت خود گفت: وقتی به نیویورک رفتم، بنیاد جامعه باز با ایران ارتباط داشت و به ایران سفر میکرد و با قسمتهای مختلف ارتباط داشت. آنچه من انجام دادم این بود که این ارتباطات را محدود و منظم کردم. هر دفعه موظف بودند که بیایند و به من گزارش دهند که چه کار میکنند و اجازه ندهم خارج از منافع ملی کاری در این زمینه صورت بگیرد. بعدها که آقای کیان تاجبخش نماینده جامعه باز در ایران بود و در ایران دستگیر شد این را به عنوان اعتراف مطرح کرد که من میرفتم و به ظریف گزارش میدادم، حتی پیشنویس نامههایش را مینوشتم، این یک واقعیت است که بنده به جای اینکه در خانه بنشینم در زمان ۵ سال سفارتم در نیویورک، به گفته همه آنچنان فعال بودم که همه احساس میکردند که باید با من هماهنگ میکردند. خدا کمکی کرد در آن زمان توانستم وظایفی که بر عهدهام بود، عمل کنم.سابقه بدی هم در این زمینه ندارم و بارها مورد تشویق مقام معظم رهبری برای تلاشهایم در نیویورک قرار گرفتم. اگر دوستان در این زمینه شکی دارند میتوانند از دفتر ایشان سوال کنند.
ظریف تصریح کرد: روابطی را که شما اشاره کردید باید بگویم در آمریکا هیچکس علیهالسلام نیست، شما یا باید در منزل بنشینید و یا باید در گروههای مختلف آمریکایی ارتباط برقرار کنید. وظیفه من به عنوان سفیر جمهوری اسلامی با توجه به اختیاراتی که داشتم این بود که با همه افرادی که امکان استفاده آنها در جهت منافع ملی است، ارتباط برقرار کنم و با کمال افتخار این کار را انجام دادم. نه اینکه از این کار خوشم بیاید اما خوشحالم که در زمان سفارت دستاوردهای بسیار خوبی در سازمان ملل متحد داشتیم تا جایی که وقتی من نمایندگی را ترک کردم همه گفتند ایران یک سخنگوی بسیار قهار را از دست داد.
وزیر امور خارجه اضافه کرد: همه این توفیقاتی را که داشتم مرهون لطف خدا و مقام معظم رهبری در زمان حضورم در نیویورک میدانم. امیدوارم شایسته این محبتها بوده باشم و در آینده بتوانم از خودم برای نظام هزینه کنم.
ظریف گفت: اگر شما در خانه بنشینید، حرکتی نکنید و دست به عصا راه بروید هیچگاه مشکلی پیدا نمیکنید اما ما وظیفهمان این است که برای منافع ملی، خودمان را قربانی کنیم. بارها گفتهام، نظام نباید قربانی ما شود، ما باید قربانی منافع ملی شویم. بارها عرض کردم که ما نباید برای اینکه نامی از خود در تاریخ بگذاریم منافع ملت را فدا کنیم. ما باید خود را فدای، منافع ملت کنیم و از آبروی خود برای منافع ملت مایه بگذاریم تا بتوانیم در برابر خون شهدا و کسانی که از همه هستی و نیستی خود برای اینکه ما سربلند باشیم، عبور کردند، بتوانیم ذرهای از بدهی خود و وامداریمان را نسبت به شهدا ادا کرده باشیم.
منبع : تسنیم