درآمد فروش گیاهان دارویی چقدر است؟/ با کاشت گل محمدی پولدار شوید
چهارمحال و بختیاری یکی از مرتفعترین استانهای کشور است که دارای شرایط آب و هوایی ویژه نسبت به سایر استان هاست و همین مسئله موجب شده است این استان از نظر پوشش گیاهی، رشد گونههای خوراکی و دارویی در بین سایر استانهای کشور منحصربهفرد باشد.
ویژگیهای طبیعی و اقلیمی چهارمحال و بختیاری مانند نوع خاک، میزان بارش قابل توجه و دمای هوا شرایطی را فراهم آورده است که این استان بهعنوان یکی از رویشگاههای گیاهان دارویی در کشور شناخته شود.
سلاب، بیلهر، کاردین، جاشیر، شاهتره، بابونه، شیرینبیان، بادیان و … نمونهای از گیاهان دارویی در این استان است و همچنین گونههای خوراکی و دارویی از جمله کلوس، موسیر، آویشن، آنغوزه، ملهب و … در این استان یافت میشود که میتوان گفت این استان یکی از منابع اصلی تولید گیاهان دارویی در کشور بهشمار میآید.
جایگزینی صادرات گیاهان دارویی بهجای صادرات نفت
توجه به احیا، کشت و توسعه گیاهان دارویی باتوجه به پتانسیلهای کشور در این موضوع میتواند جایگزین صادرات نفت باشد، زیرا متکی بودن اقتصاد کشور به نفت موجب آسیبپذیر شدن کشور شود، بنابراین میطلبد مسؤولان مربوطه در این حوزه توجه ویژهای به افزایش تولید گیاهان دارویی در کشور داشته باشند، زیرا ماده ارزشمند با کمترین هزینه تولید، میتواند بالاترین بازدهی را داشته باشد.
امروزه باتوجه به کاهش بارندگی، خشکسالیهای پی در پی و بحران آب در کشور لازم است کشت محصولات آببر از جمله برنج، هلو، هندوانه و … به اندازه نیاز صورت بگیرد و الگوی صحیح کشت و کاشت گیاهان دارویی جایگزین این محصولات شود.
دامداری سنتی سود چندانی عاید بهرهبرداران از مراتع نمیکند
علیمحمد طاهری در گفتوگو با خبرنگار فارس در شهرکرد، با اشاره به اینکه در ابتدا به شغل دامداری مشغول بودم، گفت: متأسفانه چرای بیرویه دام باعث از بین رفتن مراتع شد و من تصمیم گرفتم که دام را از مرتع حذف کنم و مراتع خود را احیا کنم، زیرا دامداری سنتی با وضعیت مراتع چهارمحال و بختیاری سود چندانی ندارد.
مرتعدار نمونه کشوری ادامه داد: در ابتدا به کشت گیاهان دامی مانند جاشیر مشغول بودم، اما پس از مدتی کاشت گیاهان دارویی مانند کلوس، موسیر، آویشن، بُنسر، تره کوهی و گل برنجاس را در مراتع آغاز کردم که میتوان گفت سود فروش این محصولات چند برابر دامداری است.
اقدامی برای احیای مراتع از سوی دامداران صورت نمیگیرد
وی با تأکید بر اینکه منابع طبیعی باید با تخریبگران مراتع و منابعطبیعی برخورد کنند، خاطرنشان کرد: بسیاری از کسانی که دام را وارد مراتع میکنند، طبیعت را تخریب میکنند و هیچ اقدامی برای احیای مراتع صورت نمیگیرد.
طاهری با اشاره به اینکه کشت گیاهان دارویی میتواند رونق خوبی برای چهارمحال و بختیاری ایجاد کند، خاطرنشان کرد: منابع طبیعی حدود ۱۳۰ هزار هکتار از اراضی ملی را برای اجرای طرح مرتعداری از سال ۱۳۷۴ به من واگذار کرد و سند ۳۰ ساله برای این اراضی صادر شد و این سرمایه اولیهای که برای اجرای این طرح هزینه کرده بودم در سال اول بازگشت.
درآمد سرشار فروش گیاهان دارویی نسبت به دامداری
مرتعدار نمونه کشوری اضافه کرد: با حدود هفت نفر از مرتعداران از درآمد حاصل از کشت گیاهان دارویی و دامی یک تعاونی تشکیل دادیم که این تعاونی درآمد بسیار خوبی از فروش محصولات دارد.
علی محمدیمقدم در گفتوگو با خبرنگار فارس در شهرکرد، با اشاره به اینکه یکی از رویکردهای منابع طبیعی باتوجه به فرمایشات مقام معظم رهبری در بحث اقتصاد مقاومتی، اقتصادی کردن جنگلها و مراتع است، گفت: در همین راستا عرصههای منابع طبیعی با هدف ایجاد مشارکت مردم در حفظ عرصههای منابع طبیعی به مردم واگذار شد.
هیچ مشارکتی بدون منتفع شدن دو طرف صورت نمیگیرد
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با تأکید بر اینکه هیچ مشارکتی با منتفع شدن دو طرف صورت نمیگیرد، عنوان کرد: هدف سازمانی ما در ابتدا توسعه گیاهان مرتعی و جنگلی، جلوگیری از روان آبها، ذخیره نزولات آسمانی و جلوگیری از فرسایش از خاک و در گام دوم بهبود شرایط معیشتی و افزایش درآمد جوامع محلی بود.
وی اضافه کرد: عرصههای ملی را که جوامع محلی بر روی آن ادعای عرفی داشتند با مالکیت دولت جمهوری اسلامی جهت بهرهبرداری در اختیار جوامع محلی و جنگلنشینان قرار گرفت تا گونههایی که نیاز به آب کم دارند و از لحاظ مالی مقرون به است در این اراضی کشت شود.
چهارمحال و بختیاری رویشگاه اصلی برخی از گیاهان دارویی در کشور است
محمدیمقدم با بیان اینکه مناطق مختلف چهارمحال و بختیاری از دیرباز رویشگاه گونههای دارویی از جمله کلوس، آنغوزه، موسیر، باریجه، بُنسر، تره کوهی و … بوده است، خاطرنشان کرد: میتوان کاشت گیاهان دارویی و جنگلی در مراتع را جایگزین دامداری سنتی کرد و با این کار معیشت جوامع محلی را بهبود بخشید و هم مراتع را از تخریب حفظ کرد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه از چند سال گذشته کشت گلمحمدی در مراتع استان آغاز شده است، اظهار کرد: کاشت این گونه گیاهی درآمد بسیار بالایی برای استان دارد به گونهای که در سال گذشته گلمحمدی تولید استان به قیمت هر کیلو ۱۲ هزارتومان از بهرهبرداران توسط استانهای مجاور خریداری شد که بهطور میانگین در هر هکتار ۳۰ میلیون تومان عاید بهرهبردار میشود.
پیشبینی درآمدزایی یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی فروش گلمحمدی در استان در زمانبندی پنج ساله
وی ادامه داد: اگر طی یک برنامه زمانبندی پنج ساله، پنج درصد مراتع چهارمحال و بختیاری که بهطور میانگین شامل ۵۰ هزار هکتار است را زیر کشت گلمحمدی ببریم؛ حدود یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان درآمد عاید بهرهبردارن میشود.
درآمد فروش موسیر در هر هکتار ۲۰ میلیون تومان است
محمدیمقدم افزود: سایر گونههای گیاهی مانند موسیر و کلوس نیز درآمد بسیار خوبی دارند و شاهدیم که درآمد گونه موسیر در هر هکتار ۲۰ میلیون تومان است و گونه گیاهی کلوس در فرودینماه کیلویی ۱۲۰ تا ۱۳۰ هزار تومان به فروش میرسد و اگر بتوانیم این محصولات را زراعیسازی کنیم درآمد خوبی نصیب بهرهبردارن میشود.
تحقق اقتصاد مقاومتی با احیا و توسعه گونههای گیاهان دارویی و جنگلی
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به کاشت و توسعه گونههای جنگلی مانند انجیر و بادام دیم، ملهب، سنجد در مناطق مختلف استان، بیان کرد: باتوجه به میانگین بارش در استان این گونهها شرایط بسیار خوبی برای توسعه دارند و میتوان با احیا و توسعه گونههای جنگلی و دارویی اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال را محقق کرد.
وی اراضی زیر کشت گونههای گیاهی و دارویی در شهرستانهای ۹ گانه چهارمحال و بختیاری را ۳ هزار هکتار عنوان کرد و گفت: برنامه آینده ما اختصاص مناطقی توسط فرمانداران برای ایجاد مجتمع کشت گیاهان دارویی برای فارغالتحصیلان بیکار در رشته کشاورزی و منابع طبیعی است و همچنین علاقهمندان میتوان از طریق جهاد کشاورزی و امور اراضی به این سمت هدایت شوند.
ذبیحالله غریب در گفتوگو با خبرنگار ما با ارائه آماری از سطح زیر کشت گیاهان دارویی در چهارمحال و بختیاری، گفت: در سال ۱۳۹۶ مجموعا ۶۶۶ هکتار زیر کشت گیاهان دارویی، زعفران و گل محمدی قرار گرفت که مجموع تولیدات در این بخش در هر هکتار به تفکیک گیاهان دارویی ۸۰۰ تن، زعفران ۰.۱۲ و گلمحمدی ۳۰۳ تن است.
کاشت گیاهان دارویی در هر هکتار برای پنج نفر اشتغال ایجاد میکند
مدیرکل سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: ۱۹۰ هکتار از اراضی ملی و مستثنیات چهارمحال و بختیاری زیر کشت زعفران، ۲۵۴ هکتار زیر کشت گلمحمدی و یک هزار و ۴۳۵ هکتار زیر کشت گیاهان دارویی قرار دارد.
وی در پایان با اظهار کرد: به ازای هر سه هکتار گیاهان دارویی یک نفر اشتغال مستقیم و چهار نفر اشتغال غیرمستقیم ایجاد میشود.
باتوجه به اینکه چهارمحال و بختیاری بیشترین آمار بیکاران کشور را داراست و این استان پتانسیل بسیار بالایی در کشت کیاهان دارویی که نیازآبی کمی دارد و با اقلیم این استان سازگار بالایی دارد، میطلبد مسؤولان در این راستا حرکت کنند.