چه کسانی دلار را با قیمت ۱۹ هزار تومان می خرند؟

0

یک روز پس از نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد و سخنرانی دونالد ترامپ و حسن روحانی در نیویورک، امروز چهارشنبه ۴ مهر قیمت ارز و سکه در بازارهای ایران رکوردی دیگر به ثبت رساند.

این در حالی است که در ساعات پایانی روز سه شنبه، صرافان به بهانه سخنرانی روسای جمهوری ایران و ایالات متحده از انجام معامله سر باز می‌زدند و یا دلار را با قیمت‌ بالای ۱۷ هزار و ۵۰۰ به فروش می‌رساندند.

نرخ هر دلار آمریکا که صبح روز چهارشنبه با بازگشایی بازار، ۱۶ هزار و ۹۹۸ تومان معامله می‌شد، ظهر امروز به بیش از ۱۹ هزار و ۳۰۰ تومان نیز رسید و تا عصر با اندکی کاهش تا ۱۸ هزار و ۶۰۰ تومان نیز معامله شد.

روند افزایشی قیمت یورو نیز در روز چهارشنبه چهارم مهر ماه ادامه داشت و از ۱۹ هزار و ۹۵۰ در روز گذشته تا عصر امروز با ۵.۶۱ درصد افزایش در بیشترین حالت با قیمت بالای ۲۲ هزار و ۶۰۰ تومان نیز در بازار آزاد معامله شد.

بازار طلا و سکه نیز نوسانات شدیدی را تجربه کرده است. هر سکه تمام بهار آزادی طرح جدید تا عصر روز چهارشنبه با ۱۶.۶۶ درصد افزایش نسبت به روز گذشته با قیمت بیش از ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان معامله شد.

***

قیمت‌ها هم لحظه به لحظه تغییر می‌کند. ابتدای میدان فردوسی و کنار ایستگاه مترو از یکی از دلالان می‌‌پرسیم، دلار چند؟ جواب می‌دهد: ۱۷۴۵۰.

راه‌مان را به ضلع دیگر میدان فردوسی کج می‌کنیم. دو صرافی اصلی، یکی کرکره را پایین کشیده و دیگری روی درب صرافی تابلوی تعطیل است، را زده است. به سمت راسته صرافی‌های خیابان فردوسی که می‌رویم، شلوغی و ازدحام بیشتر و بیشتر و تردد سخت‌تر می‌شود.

در این راسته، صرافی‌های متعدد، خرید و فروش را متوقف کرده‌اند. تنها دو، سه صرافی به صورت محدود ارز می‌فروشند. از پشت سر و روبرو نرخ‌های متعدد به گوش می‌رسد. صدای یک نفر در حال صحبت با تلفن را می‌شنویم که می‌گوید: می‌تونی ۵ هزار تا (با نرخ) ۱۸ هزار تومن برام جور کنی؟

به خیابان منوچهری که نزدیک می‌شویم، نرخ بر سر زبان‌ها به ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است. و باز هم ازدحام و باز هم صرافی‌های خالی از خریدار.

برمی‌گردیم به سمت میدان فردوسی و داخل یک صرافی فروشنده ارز می‌شویم. تعجب می‌کنیم از چیزی که می‌شنویم. دلار ۱۹ هزار تومان. چند لحظه خشک‌مان می‌زند. در عرض ۱۵ دقیقه قیمت از ۱۷۵۰۰ تومان به ۱۹ هزار تومان رسید. یکباره یاد نرخ ۳۸۰۰ تومان مهر ماه ۹۶ افتادم که آن کجا، نرخ ۱۹ هزار تومان کجا. واقعا حد توقف نرخ ارز کجاست؟

این همه تغییر با یک حرف و سخنرانی؟ یقینا تغییر و تحولات بازار ارز بر اساس حرف سیاسی و تاثیر روانی آن بر متقاضیان و عرضه‌کنند‌گان ارز و موج‌سواری بر اثر مسائل سیاسی، نشان می‌دهد، بازار براساس عوامل و مولفه‌های اقتصادی حرکت نمی‌کند و تنها موج روانی مسائل سیاسی است که بازیگر اصلی بازار ارز است.

در این میان دولتمردان و اقتصاددانان و کارشناسان اصلی‌ دولت نظاره‌گر این تغییرات بوده و در حال مداقّه‌ کردن این تحولات هستند، اما آنچه که بیشتر از رشد نرخ ارز اهمیت دارد، افت شدید قدرت خرید خانوارهای ایرانی است و دولت باید در اسرع وقت سیاست جبرانی برای احیای قدرت خرید خانوارها را اجرایی کند، چرا که در غیر این صورت اقشار مختلف مردم را ناتوان از خرید مایحتاج خود و گذراندن امور روزانه خود خواهند شد.

به گزارش فارس، در چنین شرایطی همواره معاونت ارزی بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز در بازار مداخله کرده و اقدام به مدیریت عرضه و تقاضای ارز می‌کند اما بانک مرکزی در هفته‌های اخیر به عنوان یک ناظر بی‌طرف! صرفا رشد نرخ ارز را مشاهده کرده است. هنوز معلوم نیست بانک مرکزی و معاونت ارزی آن چه استراتژی‌ای برای‌‌ برای مدیریت بازار ارز دارد و در این انفعال بانک مرکزی نرخ ارز با نوسان بسیار زیاد به سیر صعود خود ادامه می‌دهد./ فارس

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ