بیوگرافی زهرا سعیدی (بازیگر) +عکس فرزندانش
زهرا سعیدی متولد ۵ اسفند ١٣٣١ در آبادان ، یکی از بازیگران سینما و تلویزیون ایران است. وی بیشتر با بازی در سریال مریم مقدس شناخته شدهاست.
زهرا سعیدی بازیگری را با تئاتر مدرسه آغاز کرد. فعالیت حرفهای را در سال ۱۳۴۹ با گروه تئاتر شیراز آغاز کرد و پس از آن در سال ۱۳۶۹ به ایفای نقش در سریالهای تلویزیونی پرداخت. او علاوه بر حضور در تئاتر و تلویزیون، فعالیت خود را در سینما نیز ادامه داد و در سال ۱۳۷۵ اولین فیلم سینمایی خود را تجربه کرد.
عکس زهرا سعید در کنار پسرش احسان افشاریان
همه آنهایی که مجموعه «ستایش» را دیده اند بازی زهرا سعیدی را در نقش مادر ستایش به خاطر دارند،
زهرا سعیدی از معدود بازیگران موفق و کم حاشیه عرصه سینما و تلویزیون است. وی الفبای بازیگری را در سال های نوجوانی در اداره ارشاد شیراز آموخت و مدتی نیز در نمایشنامه های مختلف ایفای نقش کرد، اما به احترام خواست مادرش بازیگری را کنار گذاشت و ضمن دبیری به همسرداری و بچه داری پرداخت و از آنجا که همسرش مجید افشاریان از هنرمندان مطرح شیراز بود طی تعطیلات تابستانی، در نمایشنامه هایی به کارگردانی افشاریان شرکت می کرد.
زهرا سعیدی از سال ۶۹ تا امروز در ده ها مجموعه تلویزیونی و فیلم سینمایی بازی داشته است، اخیراً نیز شاهد بازی اش در مجموعه مناسبتی «زمانی برای عاشقی» به کارگردانی محمدحسین لطیفی بودیم که تقدیم حضورتان می شود. به همین بهانه ها با او پیرامون کارهایش و خانواده اش گفت و شنودی انجام شده که تقدیم حضورتان می شود.
بازنشسته شدم تا بازیگری را ادامه بدهم
در سال های ۶۸، ۶۹ که دبیر زبان دبیرستان های شیراز بودم، همسرم مجید افشاریان که یکی از بنیانگذاران تئاتر شیراز بود، به تهران منتقل شد و از شیراز به تهران آمدیم. تا آن زمان برای بازیگری پیشنهادات زیادی به من می رسید، اما وقتی متوجه می شدند ساکن شیراز هستم و حرفه ام معلمی است، قضیه به فراموشی سپرده می شد وقتی به تهران آمدیم توسط حسن فتحی برای سریال «همسایه ها» دعوت به کار شدم و در همان ایام در مجموعه «به رنگ صدف» ایفای نقش کردم. بعد از درگذشت همسرم در سال ۷۵ منبع درآمد بزرگ خانواده مان حذف شد و من برای آنکه بتوانم هزینه زندگی و تحصیلات فرزندانم را تامین کنم، تصمیم گرفتم ضمن معلمی بازیگری را نیز ادامه بدهم و از آنجا که بازیگری به وقت زیادی نیاز داشت، در سال ۷۷ با ۲۰ سال سابقه درخواست بازنشستگی کردم و بازنشسته شدم و از آن زمان تا به امروز در این عرصه فعالیت دارم.
تازه ترین کار من
در حال حاضر یکی دو کار آماده پخش دارم از جمله سریال «زیگزاگ» با موضوع تعطیل شدن صنعت پارچه بافی که لوکیشن ها در ساری بود و سه سال پیش ساخته شد، اما از قرار معلوم اجازه پخش ندارد. جز این، مدتی مشغول بازی در مجموعه «زمانی برای عاشقی» به کارگردانی محمدحسین لطیفی بودم که در دهه اول ماه محرم از تلویزیون پخش شد. در این مجموعه شخصیت اصلی قصه شخصی به نام حاج مرتضی است که با خواهرش مشکل دارد و من، در نقش مرضیه، خواهر حاج مرتضی ظاهر شدم، مرضیه خانه دار است، اما به خاطر اختلافات خانوادگی که از ۲۰ سال پیش بین شوهر و برادرش وجود دارد، برادرش را ندیده، اما اتفاقی می افتد که خواهر و برادر رودرروی هم قرار می گیرند. کاراکتر حاج مرتضی را فرهاد قائمیان ایفا می کند. رودررویی با فرهاد قائمیان اولین تجربه همکاری ما با همدیگر و تجربه خیلی خوب بود. اوایل قصه «زمانی برای عاشقی» که بین خواهر و برادر مناقشه است، کاراکتر مرضیه خاکستری به نظر می رسد، اما در انتهای قصه با رفع شدن اختلافات شخصیت او سفید و مثبت می شود.
کارهایم را پسرم کارگردانی می کند
پسرم ایمان کارگردان است و در کارهای او کاراکترهای متفاوتی را ایفای نقش کرده ام به عنوان نمونه، سال گذشته در یک تله فیلم با عنوان «ماروپله» که در ژانر طنز است ایفاگر نقش زنی بودم که به نوعی گیج می زند و ضرب المثل ها را به شکل درهم و برهم در گفتارهایش می آورد که فکر می کنم بد نشده باشد. در آن تله فیلم با چهره جدیدی به نام حسین پهلوان زاده و عروسم سوده شرحی همبازی هستم.
در سال ۸۴ نیز در یک مجموعه ۷۲ قسمتی با عنوان «نم نم بارون» که تک پرسوناژی بود ضمن قصه گویی شخصیت های قصه را هم بازی می کردم. آن مجموعه ویژه کودک و نوجوان بود و در سال ۸۴ از شبکه ۲ سیما روی آنتن رفت و بعد، در تله فیلم «اینجا پرنده بود» در کنار محمود پاک نیت و حبیب دهقان نسب ایفای نقش کردم که آن هم سال ۸۴ از شبکه سه پخش شد و تا امروز در تله فیلم های «آینه ای در غبار»، «دزد شب»، «قشلاق آخر»، «بی تابی»، «شاطره» به کارگردانی پسرم ایفای نقش داشته ام. لازم به توضیح است قصه تله فیلم «قشلاق آخر»، بر اساس نمایشنامه ای از همسرم بود که با بازنویسی پسرم به فیلم تبدیل شد.
در «قشلاق آخر» با عروسم سوده شرحی همبازی شدم و در تله فیلم شاطره هم که به سفارش مرکز فارس تهیه شد، با لهجه شیرازی بازی داشته ام.
وقتی کارگردان کاری پسر آدم باشد، کار خیلی راحت تر است و بازی اش بیشتر به دل می نشیند.
همیشه آرامش ذهن دارم
فرزندانم بهترین منتقدانم هستند. آنها کاراکتر مادر روح الدین در مجموعه «صنوبر» را بهترین کارم می دانند و خودم کاراکتر ریحانه را در «به رنگ صدف» خیلی می پسندم و دلخواهم این است که ایفاگر نقش یک زن مبارز، مثبت و فداکار، یا ایفاگر کاراکتری باشم که ۲۰ سالگی، میانسالی و سالمندی او را به تصویر بکشم. از نظر من، بازیگر در ارائه کاراکترهای سخت می تواند توانایی هایش را به نمایش بگذارد. زمانی که ۳۷ ساله بودم ایفاگر نقش زنی شصت هفتاد ساله شدم. فردای پخش آن کار بانویی مرا دید و گفت بزنم به تخته، خوب مانده ای. شما همسن مادر من هستی و جالب است بگویم آن زن همسن خودم بود. همیشه شاکر داشته هایم بودم و هرگز درگیر هیچ دغدغه ای نبوده ام. از حسودی بدم می آید و همیشه خوبی اطرافیان را آرزو کرده ام، هیچوقت دروغ نگفته ام و همواره ذهنی آرام داشته ام و تصور می کنم دلیل خوب ماندنم ذهن همیشه آرامم باشد.
کمی هم از خانواده ام بگویم
در سال ۱۳۵۲ با زنده یاد مجید افشاریان که از بنیانگذاران و هنرمندان تئاتر شیراز بود، ازدواج کردم اما قبل از آن در سال های آخر دبیرستان تئاتر کار می کردم. بعد از گرفتن دیپلم به اداره ارشاد شیراز رفتم و پس از گذراندن دوره های بازیگری تئاتر در چند نمایشنامه نیز حضور داشتم که با مخالفت مادرم روبرو شدم. وقتی تشکیل خانواده دادم قصد بازیگری نداشتم و دلم می خواست فعالیت اجتماعی داشته باشم، با داشتن یک فرزند در کنکور سراسری شرکت کردم و موفق به اخذ مدرک لیسانس زبان انگلیسی از دانشگاه شیراز شدم و بلافاصله به استخدام آموزش و پرورش در آمدم و سال ها افتخار تدریس در دبیرستان های شیراز و تهران را داشتم. بعد از انقلاب، در تعطیلات تابستانی در نمایشنامه هایی که همسرم کارگردانی می کرد بازی داشتم و همان اتفاق موجب شد بازیگری به صورت بخش مهمی از کارهایم در آید. حاصل زندگی مشترک من و همسرم دو پسر و دو دختر به نام های ایمان، احسان، الهام و الناز است.
پسر بزرگم تحصیلاتش در زمینه کارگردانی است. احسان صدابردار سینما و تلویزیون است، الهام طراح و الناز دختر کوچکم دانشجوی رشته موسیقی، هر دو پسرهایم و دخترم الهام ازدواج کرده اند و عروسم مونا نخجوان نیز در کنار شوهرش کار صدابرداری انجام می دهد. عروس بزرگم سوده شرحی نیز بازیگر است. از پسرم ایمان نوه ای دو ساله به نام آئین دارم و از دخترم الهام نوه ای پنج ساله به نام مسیح.
رابطه ام با عروس ها و دامادم، فوق العاده است. عروس هایم را مثل دخترانم دوست دارم و دامادم را مثل پسرانم می دانم و هیچ تفاوتی بین آنها قائل نیستم.
هرگز بین فرزندانم تفاوتی قائل نبوده ام، اما حس عجیبی نسبت به فرزند اولم دارم که غیر قابل توصیف است. چند وقت پیش دچار کسالت شده بودم و احساس کردم به خط آخر رسیده ام. زنگ در به صدا در آمد و ایمان و همسرش و فرزندشان به دیدارم آمدند، وقتی آئین را بغل کردم کسالت و بیماری از من دور شد و سراسر وجودم را انرژی فرا گرفت.
ـ آشپزی شما چطور است؟
به عقیده بچه هایم سبزی پلو با ماهی را که ماهی اش را به سبک جنوبی ها می پزم و همین طور قورمه سبزی را خوب از آب در می آورم.
ـ در دوره طفولیت بچه ها غذای دلخواه آنها چه بود؟
بچه ها را عادت داده بودم هر غذایی که می پزم با علاقمندی بخورند و ادا در نیاورند به همین خاطر هیچ وقت در ارتباط با ناهار یا شام آنان مشکلی نداشتم.
ـ چقدر وابسته به شهر زادگاهت هستی؟
اگر چه متولد شهر آبادانم، اما به شهر شیراز که کودکی، نوجوانی و جوانی ام در آنجا سپری شده خیلی وابسته ام.
ـ در شهر شیراز چیزی جا گذاشته ای؟
بله، کودکی، نوجوانی و جوانی ام را. به عنوان مثال ساختمان تئاتری در محله سعدی بود که اکنون ساختمان دیگری به جای آن بنا شده و یا خانه فرهنگ شماره ۳ که در خیابان فردوسی بود و حالا نیست. اگرچه آنها نیست، اما یادشان همیشه در ذهنم متجلی است.
ـ از حال و روز فرزندانت چقدر باخبر هستی؟
خیلی زیاد. پسرهایم در تهران هستند و مرتب از حال و روز هم باخبریم. دختر بزرگم الهام در تبریز است و دختر کوچکم در فرانسه که هر روز تلفنی از حال هم با خبر می شویم و در فرصت های مناسب نیز به دیدار هم می رویم.
ـ در اوقات فراغت چه می کنی؟
به طور معمول با فرزندانم هستم و اگر تنها باشم ضمن انجام کارهای خانه، روزی دو سه ساعت می نویسم، گاهی خوشنویسی می کنم و آخر شب ها هم فیلم می بینم.
ـ دوره خوشنویسی دیده ای؟
بله و تا سطح ممتاز پیش رفته ام.
ـ بهترین منتقد شما؟
فرزندانم، به خصوص دختر بزرگم الهام.
ـ زهرا سعیدی از نگاه خودش.
تصور می کند به اهدافی که در زندگی دنبالش بوده ، رسیده و از این بابت خداوند را شاکر است.
عکس زهرا سعید و دخترش الهام
ساتین
واای معلم عزیزم چقد مهربون بودین با ما،چرا نمیگین چند سال هم تو شهر یاسوج معلم بودین،همیشه دوستون دارم و عاشقتونم .چقدر خوشحالم کهً تو فیلمها میبینمتون،الان منم سالهاست ساکن تهرانم اما سال ٧٢حدودا تو یاسوج معلم عزیز من بودین.
جالبه اینکه میگفت سال ۶۹-۶۸ اومدیم تهران
نمیدونم یاسوج چشه که اسمش نگفت
حتما خبرنگار نژادپرست بوده اون قسمت حذف کرده
متاسفانه الان در کشور عجیب شاهد لرستیزی هستیم
چون لرها تنها نژاد ملی و اصلی ایران هستن ولی اینا مشخص نیست از کجا اومدن و رگ و ریشه شون چیه از حسادت و نژادپرستی ضد لرهاشدن
ببا همشون هستم نه تنها این خبرنگار یا بازیگر همه لرستیزان کل کشور مخاطب قرار دادم