ناظران بورس کجا هستند؟
اوضاع بورس بد بود، بدتر هم شد تا یک بار دیگر ثابت شود که این بازار به یک محرک قویتر از آنچه فعلا وجود دارد نیاز دارد و دیگر نسخه آرامبخش «سکوت و نظاره» برای به کنترل درآوردن ریزشها کاربرد ندارد.
فعلا شاخص به کانال ۷۶ هزار واحدی رسیده است که آخرین بار در میانههای سال گذشته آن را تجربه کرده بود اما اگر شرایط همینگونه ادامه پیدا کند هیچ بعید نیست که این پارامتر به عدد روزهای ابتدایی سال گذشته که حول و حوش ۴۰ هزار واحد بود نیز برگردد.
سکوت مسوولان بورس که دیگر حتی حاضر نیستند توصیههای همیشگی به ادامه حضور در بازار را هم بکنند یا بگویند این ریزشها جزو ذات بورس است هم مزید بر علت شده است تا به این نتیجه برسیم که ظاهرا آقایان خود نیز در این گرداب قیمتی در حال غرق شدن هستند.
سهامداران حقیقی هم هر یک به نوعی سعی میکنند تا گلیم خود را از آب بورس بیرون بکشند اما روشن است که ادامه این وضعیت باعث خواهد شد تا به زودی سهامداران حتی شاید گلیمهای خود را در تالار رها کنند و سرمایهگذاران به فکر کوچ از این نهاد سرمایهپذیر به سوی سایر نهادهای موازی همانند بانک که با نرخ سودهای وسوسهانگیز این روزها چشمنوازی میکنند، بیفتند. ادامه غیبت حقوقیها نیز در حال تبدیل شدن به یک معماست که هر روز ابعاد تازهتری از خود بر جای میگذارد. در این میان بورس حتی حاضر نیست تا شانس خود را یک بار دیگر برای اجماع با حقوقیها امتحان کند تا شاید اوضاع به سامان برسد. به هر روی با در نظر گرفتن شرایط فعلی باید در انتظار ریزشهای بیشتری هم در تالار شیشهای باشیم مگر آنکه تحول و اتفاق تازهای در آن شکل گیرد که به امید و پایان نگرانیها تبدیل شود.
جزییات یک سقوط
به نقل از جهان صنعت درباره جزییات آمار معاملات بورس و بازی بازیگران آن نیز باید گفت که با از سرگیری معاملات در هفته جاری، شاخص کل بورس به لطف رونق معاملات در تعدادی از نمادهای پیشرو مانند «وغدیر» در مدار صعود قرار گرفت و اوضاع مناسب در گروههای کوچکی همچون قندی، تجهیزاتی، کانی غیر فلزی و تعداد محسوسی از نمادهای سیمانی نیز بر این روند دامن زد اما این روند به سرعت تحت تاثیر جو منفی حاکم بر دیگر گروهها به ویژه پالایشی و پتروشیمی، فنی مهندسی، بانکی و خودرویی مختل شد و شاخص به محدوده منفی خزید. به گزارش نمابورس، در ادامه جو معاملات در گروههایی همچون فلزی و مخابرات نیز منفیتر از ابتدای روز شدند و به این ترتیب شاخص کل در کمتر از دوساعت کانال ۷۷ هزار واحدی را نیز از دست داد.
آنچه دیگران می خوانند
اما این پایان کار نبود و با افزایش عرضهها در نمادهای منفی بازار به خصوص در بخشهایی همچون پالایشی، مخابرات، پتروشیمی و بانکی، معدنی و فلزی این نماگر باز هم به سیر منفی خود ادامه داد. عرضه برخی از صفهای فروش در این برهه بر افت بیش از پیش شاخص دامن زد تا شاخص در پایان معاملات در آستانه از دست دادن نیمه کانال ۷۶ هزار واحدی نیز قرار بگیرد که در نهایت شاخص با ۹۲۲ واحد افت به رقم ۷۶ هزار و ۵۰۱ واحد رسید تا روزهای آینده برای سهامداران نگرانکنندهتر از پیش باشد.
افت بورس ۹۲ الگوی بورس ۹۳
در همین حال علیرضا مستقل، مدیر صندوق سرمایهگذاری تدبیرگران فردا درباره اوضاع بازار میگوید: وضعیت بازار سرمایه در سال ۹۳ از اواخر سال گذشته مشخص بود که با روند بازدهی بازار سرمایه در سال ۹۲ متفاوت خواهد بود. این کارشناس در ادامه تصریح میکند: روند بازار سرمایه در شرایط فعلی حالتی نوسانی خواهد داشت اگرچه وضعیت سیاسی و کلان کشور به ثبات نسبی رسیده و تقریبا رو به بهبود میباشد اما در نهایت منجر به تغییر قیمت سهام نخواهد شد.
همچنین با توجه به اینکه در طول سالهای گذشته با رشد منفی GDP همراه بودهایم و نرخ تورم بالا بوده اما با راهکارها و تدبیرهای دولت، اقتصاد داخلی نیز رو به بهبود است. گزارش جدید بانک مرکزی نیز گواه این موضوع است، اما در مقابل مسایلی باعث شده که شرکتها با افزایش بهای تمام شده رو به رو شوند از جمله مسایل مذکور میتوان به افزایش نرخ بهره مالکانه و همچنین فاز دوم هدفمندی یارانهها اشاره کرد که منجر به افزایش بهای تمام شده صنایع و در نهایت کاهش سودآوری شرکتها خواهد شد. این کارشناس در گفتوگو با بورسنیوز افزود: همچنین با توجه به اینکه بازار مالی با افزایش نرخ سپردههای بانکی همراه است بنابراین نقدینگی را تا حدودی به دلیل ریسک پایینتر جذب میکند و بنابراین بازار سرمایه در این شرایط کشش رشد چندانی نخواهد داشت هرچند که قیمت بسیاری از سهمها به شدت کاهش یافت و اصلاح قیمت مناسبی داشتند اما بازار سرمایه برای افزایش قیمتها و رشد نیازمند انرژی بالایی خواهد بود.
مدیر صندوق سرمایهگذاری تدبیران فردا عنوان کرد: توافقات جامع هستهای که مهمترین چالش ۱۰ سال اخیر کشور بوده در چند ماه اخیر بهطور کامل انجام میشود و شاهد افق مناسبی در سطح کلان اقتصادی خواهیم بود که در نهایت منجر به شکوفایی اقتصاد داخلی نیز خواهد شد. مستقل بیان کرد: روند کلی بازار سرمایه در حالت نوسانی خواهد بود و شاهد روند افزایشی یا کاهشی با شدت بالا نخواهیم بود، علت عدم انتظار نزول شدید از شاخص کل به دلیل چشم انداز مثبت شرایط سیاسی و اقتصادی است همچنین علت عدم انتظار صعود شدید شاخص کل به دلیل اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها و شرایط مطلوب در جذب نقدینگی توسط بازار مالی به عنوان بازار رقیب میباشد. در رابطه با تغییر روند بازار سرمایه دو سناریو از نظر زمانی مطرح است؛ سناریو اول مربوط به مذاکرات ژنو میباشد که میتواند بسته به نتایج مثبت مذاکرات منجر به روند صعودی بازار سرمایه شود. سناریو دوم نیز مربوط به تغییر روند بازار سرمایه در فصل مجامع شرکتهاست که ممکن است با توجه به سود تقسیمی شرکتها منجر به صعود اندک شاخص کل شود بهطور کلی با پیشروی مثبت توافقات هستهای میتوان به وضعیت کلی اقتصاد و رشد صنایع مختلف و افزایش رفاه جامعه امیدوار بود.
وی در خاتمه افزود: صنایع پیشتاز در سالجاری، صنعت خودرو، لیزینگ، بانکداری و دارویی هستند صنعت خودرو با توجه به شرایط مطلوب بینالمللی و ورود شرکای تجاری جدید از جمله شرکای تجاری مربوط به کشورهای چین، کره، اروپایی میتواند بازدهی مطلوبی را نصیب سهامداران این گروه کند همچنین لیزینگها با توجه به افزایش تولید خودروییها با بازدهی مناسبی همراه خواهند شد. صنعت بانکداری نیز به دلیل گشایش روابط بینالمللی و کارمزد ناشی از مراودات بینالمللی و همچنین افزایش سرعت گردش پول میتواند سودآوری مناسبی داشته باشد. صنعت دارو نیز با توجه به رفع تحریمها و علاوه بر این به دلیل اختصاص بودجه سلامت از طریق وزارت بهداشت باعث کاهش هزینههای مالی این شرکتها و در نهایت منجر به بازدهی مطلوب این صنعت میشود.