طرز تهیه مربا گل محمدی تازه و خشک در خانه
طرز تهیه مربا گل محمدی یا مربای گل سرخ با برگ گل محمدی تازه تبریز از قدیمالایام یکی از مرباهای مجلسی ایرانی بوده است. یک مربای خوشمزه و خوش رنگ و خوش عطر که هم با گل محمدی تازه و هم خشک قابل تهیه است. در کنار طرز تهیه مربا با انواع میوه و خشکبار، مربای گل محمدی یکی از انواع مربای مجلسی به خصوص در شهر تبریز است.
طرز تهیه مربا گل محمدی یا گل سرخ تازه
فهرست مطالب
مواد لازم
گلبرگ گل محمدی بدون شاخ و برگ : ۵۰۰ گرم
شکر : ۱ لیوان فرانسوی دستهدار
آب : ۴ لیوان فرانسوی دستهدار
جوهر لیمو : ۱ قاشق چایخوری
هل : ۲ عدد
طرز تهیه
برای درست کردن مربا گل محمدی یا گل سرخ تازه باید مراحلی مثل طرز تهیه شربت گل محمدی تازه را طی کنید. برای این کار گلبرگهای تمیز شده را بشورید. یک یا دوبار در آبجوش چند دقیقه بجوشانید تا تلخی آن گرفته شود. سپس گلبرگها را آبکش کنید تا کاملا خشک شوند (برای اینکه مربا کپک نزند).
در یک قابلمه ترجیحا لعابی (برای اینکه یک مربای شفاف و براق داشته باشید) آب و شکر را با هم مخلوط کنید و روی شعله متوسط گاز بگذارید تا شکر کاملا در آب حل شود و البته ترکیب آب و شکر قوام پیدا کند. در اواسط غلیظ شدن شهد مربا، هل را هم اضافه کنید.
وقتی ترکیب آب و شکر مقداری قوام پیدا کرد گلبرگها را اضافه کنید. ۲۰ دقیقه زمان بدهید تا گلبرگها در آب و شکر بجوشند. در ۵ دقیقه پایانی جوهر لیمو را اضافه کنید (حتما جوهر لیمو را اضافه کنید چون هم مربا خوشرنگ و قرمز میشود و هم کدر نمیشود. به جای جوهر لیمو هم آبلیمو اضافه نکنید چون در این صورت گلبرگها خوب رنگ پس نمیدهند و مربای گل سرخ خوشرنگ نمیشود).
بعد از ۲۰ دقیقه زیر مربا را خاموش کنید و روی قابلمه دمکنی بگذارید. در یک کاسه بزرگ آب و یخ بریزید و کف قابلمه را در آن بگذارید. این یک فوت و فن عالی برای خوشرنگ شدن و کدر نشدن مربای گل محمدی است چون به مربا شوک وارد میشود.
بعد از ۱۰ دقیقه قابلمه را با همان دمکنی یک شب تا صبح در یخچال بگذارید. وقتی مربا سرد شد در ظرفهای شیشهای دربدار و تمیز بریزید و در یخچال نگهداری کنید.
طرز تهیه مربا گل محمدی با گلبرگ خشک
مواد لازم
گلبرگ گل محمدی : ۲ لیوان فرانسوی دستهدار
شکر : ۴ لیوان فرانسوی دستهدار
آب جوش : ۴ لیوان فرانسوی دستهدار
جوهر لیمو : ۱ قاشق چایخوری
هل : ۳ عدد
طرز تهیه
ابتدا بخش صورتی گلبرگها (قرمزها را جدا کنید) را در یک ماهیتابه روی شعله ملایم گاز حرارت دهید. چند دقیقه تفت دادن کافی است برای اینکه گلبرگها ترد و از حالت لاستیکی و سفت و کشدار خارج شوند.
سپس صبر کنید گلبرگها خنک شوند و با دست کمی آنها را خرد کنید. گلبرگها را در یک ظرف بریزید و ۲ لیوان آب جوش اضافه کنید. یک ساعت صبر کنید و سپس گلبرگها را آبکش کنید. این کار باعث میشود به گلبرگ شوک وارد شده و عطر و بویش را پس بدهد.
در یک قابلمه شکر را به همراه ۲ لیوان آب جوش بریزید و روی شعله متوسط گاز قرار دهید تا یک شهد غلیظ و قوام یافته درست شود. در اواسط کار دانههای هل را اضافه کنید. یک روش تست مقدار مناسب غلظت و قوام شهد برای طرز تهیه همهی انواع مربا این است که یک بشقاب را از همان ابتدای کار در فریزر بگذارید تا حسابی سرد شود. سپس یک قاشق غذاخوری از شهد را پشت بشقاب بریزید، اگر شهد سفت بود و از پشت بشقاب چکه نکرد شهد شما قوام مناسب را پیدا کرده است.
وقتی شهد مربا به غلظت مناسب رسید گلبرگها را آبکش و اضافه کنید و ۵ دقیقه زمان بدهید تا در شهد بجوشد (برای گلبرگ خشک بیشتر از ۵ دقیقه باعث تلخ شدن مربا میشود.)
سپس مربا را از روی شعله گاز بردارید و روی آن را با دمکنی بپوشانید تا خنک شود. یک شب تا صبح مربا را در یخچال بگذارید و سپس در شیشههای درب دار تمیز و بدون چربی و در یخچال بگذارید.
فوت و فن طرز تهیه مربا گل محمدی مجلسی و روش گرفتن تلخی مربا
*برای درست کردن مربای مجلسی گل محمدی تازه بهتر است از برگ گلهای محمدی مناطق کوهستانی استفاده کنید نه کویری، چون گلهای کوهستان تلخ نیستند.
*برای اینکه مربا کپک نزند باید حتما به قوام برسد و غلیظ نشود.
*درست است که نام دیگر این مربای مجلسی مربای گل سرخ است اما برای درست کردن این مربا باید از گلبرگهای گل محمدی صورتی استفاده کنید. برگهای گل محمدی قرمز برای شربت گل محمدی و مربا تلخ هستند و البته مسهل.
*علت سفت و لاستیکی و کشدار شدن مربای گل محمدی این است که مربا خوب پخته نشده است.
*در صورت تمایل ۲ قاشق گلاب هم به مربا اضافه کنید.
*به مربای گل محمدی رنگ اضافه نکنید چون تلخ میشود.
*در هنگام تفت دادن گل های خشک بسیار باید دقت کنید که زمان تفت دادن بسیار کم باشد. اگر حتی یکی از برگها بسوزد تمام مربا را تلخ میکند. در حقیقت تفت دادن در حد گرم شدن گلبرگها باشد نه بیشتر.
خواص گل محمدی برای پوست
گل محمدی در واقع به نوعی پاک کننده پوست است. گل محمدی نوعی آنتی اکسیدان قوی است. این ماده غذایی با رادیکالهای آزاد مقابله کرده و از این طریق باعث درمان حساسیتهای پوستی میشود.
برای استفاده از گل محمدی برای پاکسازی پوست مقداری چای گل محمدی تهیه کرده و صورتتان را با آن بشوئید. بعد از این کار غنچه گل محمدی را پودر کرده و یک قاشق از آن را با عسل مخلوط کنید سپس به صورت خود بمالید و پس از ۱۵ دقیقه با آب بشوئید.
از دیگر خواص گل محمدی کاهش چین و چروکهای پوست است. این گیاه دارای آنتی اکسیدانهای بسیاری است. یکی از معروفترین ویتامینهای موجود در این گیاه که خود آنتی اکسیدانی قوی به شمار میرود ویتامین C است. با استفاده از این گیاه به خوبی میتوانید لایه برداری پوست را انجام داده آرایش را از روی صورت پاک کنید و یا آلرژیهای پوستی را برطرف کنید. اگر گل محمدی را به صورت چای دم کنیم و مورد استفاده خوراکی قرار دهیم تولید کلاژن در پوست را افزایش می دهد و در نتیجه باعث کاهش چین و چروکهای پوست میشود.
از موارد دیگری که میتوانیم از خواص مثبت گیاه گل محمدی ارائه کنیم اثرات مثبت و مفید این گیاه در درمان التهابهای پوستی است. این گیاه قادر است پوست شما را مرطوب نگه داشته و به ویژه در مورد نوزادان که پوست حساس و لطیف دارند بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. معمولا در صابون و لوسیونهای مختلف از گلاب و اسانس طبیعی این گیاه استفاده میشود.
منبع : مجله افق کوروش