تحلیل بنیادی / آیا “ختراک” می تواند رشد سود داشته باشد ؟
در سال ۱۳۶۶ شرکت ریخته گری به عنوان یک شرکت مستقل تاسیس و ثبت شده و شروع به فعالیت نموده است . این شرکت دراری سه خط قالبگیری تمام اتوماتیک برای تولید انواع قطعات چدنی در رنج کوچک ،متوسط و بزرگ بوده و دارای یک خط ریخته گری به روش لاست فوم می باشد .دراین شرکت انواع قطعات چدنی ، ازقبیل قطعات تراکتور ، موتور صنعتی، خودرو(پژو ،پراید ، نیسان )، بدنه موتور شش سیلندر تراکتور ، قطعات مخصوص کامیون ، میل لنگ های کمپروسور ، کلاهک مقره برای صنعت برق و غیره تولید می شود. در تاریخ ۸۹/۱۱/۲۰ کارگاه ریخته گری شرکت تراکتور سازی ارومیه نیز به این شرکت واگذار گردید که دارای یک خط قالبگیری اتوماتیک و تجهیزات مربوطه می باشد . شرکت ریخته گری تراکتور سازی ایران در حال حاضر به عنوان بزرگترین و یکی از اصلی ترین تولید کنندگان قطعات ریخته چدنی تراکتور و بویژه خودرو در کشور فعالیت می کند .
سرمایه شرکت در حال حاضر ۲۱ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان است که با عنایت به صحبت های مدیر عامل شرکت در مجمع عادی سال ۹۲ ، برنامه افزایش ۱۰۰ درصدی در دست اجرا می باشد.


*میزان تولید شرکت بستگی شدیدی به کوره های ذوب دارد که با توجه به ورود کوره ذوب جدید ۱۰ هزار تنی در سال گذشته به خطوط تولید ظرفیت تولیدی شرکت برای سال ۹۳، با رشد ۷ هزار تنی نسبت به سال کذشته در نظر گرفته شده است.
*شرکت یک کوره ذوب ۱۰ هزار تنی دیگر نیز در ترکیه دارد که به دلیل مشکلات ایجاد شده هنوز وارد کشور نشده است. به نظر می رسد این کوره ذوب در سال ۹۴ بتواند به مرحله بهره برداری برسد.
*حدود ۲۴ درصد از فروش “ختراک” صادراتی بوده و میانگین قیمت صادرات هر تن از قطعات ریخته چدنی حدود ۱ یورو می باشد.

*عمده ترین ماده اولیه مورد استفاده شرکت آهن قراضه است که حدود ۷۰ درصد از بهای تمام شده تولید را تشکیل می دهد. میانگین نرخ خرید هر کیلو آهن قراضه در سال ۱۳۹۲ حدود ۱۲۸۶۰ ریال بوده است. شرکت برای سال ۱۳۹۳ نیز میانگین نرخ هر کیلو آهن قراضه مورد نیاز خود را ۱۳۸۰۰ ریال در نظر گرفته است. این در حالی است که در حال حاضر آهن قراضه با قیمتی حدود ۱۳۰۰۰ تا ۱۴۰۰۰ ریال در هر کیلو در بازار موجود است.

مطالبات ارزی
بر اساس صورتهای مالی سال منتهی به ۲۹/۱۲/۱۳۹۲ مبلغ ۵۷۰۰ میلیون یورو مطالبات ارزی بابت فروش های خارجی وجود دارد که جمعا معادل ریالی آن ۱۸۶ میلیارد ریال در نظر گرفته شده است (هر یورو ۳۲۶۰ تومان). اختلاف ریالی این مبلغ با نرخ یورو آزاد در بازار حداقل مبلغ ۳ میلیارد تومان است، یعنی به ازای هر سهم شرکت ۱۴ تومان به سود شرکت اضافه می شود.
ارزش جایگزینی شرکت
بر اساس بند ۲-۱۰ صورتهای مالی حسابرسی شده ۶ ماهه منتهی به ۳۱ شهریور ۱۳۹۳ دارایی های ثابت شرکت که ارزش دفتری آن ۱۹ میلیارد تومان است به مبلغ ۷۸ میلیارد تومان بیمه شده است. به عبارت دیگر اضافه ارزش دارایی های ثابت حدود ۶۰ میلیارد تومان است(به ازای هر سهم ۳۰۰ تومان) که با توجه به ارزش حقوق صاحبان سهام در ترازنامه مورخ ۲۹ اسفند ۱۳۹۲ می توان گفت ارزش جایگزینی هر سهم شرکت حداقل ۴۴۰ تومان است .
برآورد سود هر سهم ۹۳

*مقدار تولید شرکت معادل بودجه برآوردی شرکت لحاظ شده است چرا که با اطلاعات سه ماهه اول “ختراک“ نیز دستیابی به تولید مذکور دور از ذهن نخواهد بود.
*با توجه به عدم اعلام مصرف مواد اولیه مصرفی، بهای تمام شده معادل ۹۸ درصد از فروش شرکت لحاظ شده است.
*با توجه به ضعیف بودن احتمال افزایش نرخ های فروش در سال جاری، قیمت های فروش معادل نرخ های محقق شده سه ماهه اول امسال لحاظ شده است.
با توجه به گزارش سه ماهه منتشر شده ،برای سال ۹۳ تحقق سود ۳۳ تومانی به ازای هرسهم ،که تقریبا معادل سود سال گذشته شرکت می باشد، قابل دسترس است. چه بسا در صورت رشد میزان تولید و یا کاهش بهای تمام شده مصرفی این سود افزایش نیز خواهد یافت.