طرز تهیه شامی رشتی مخصوص ماه رمضان
طرز تهیه شامی رشتی مخصوص ماه رمضان شامی لپه گیلانی پوک
فهرست مطالب
یکی از گزینههای خوشمزه برای افطار شامی گیلانی یا شامی پوک است. این شامی بسیار لذیذ و مجلسی است. شامی گیلانی یا شامی رشتی که بعضیها به آن شامی پوک هم میگویند گزینه بسیار خوشمزهای برای افطارهای ماه رمضان است.
روش اول
شامی رشتی
نخود + ۱ دونه پیاز چهارقاچ شده + گوشت رو گذاشتم کامل باهم پختن و آبش کشیده شد ..
لپه و ۱ دونه سیب زمینی رو هم جداگونه پختم (مقدار لپه از نخود بیشتر باشه ) ..
نخود پخته شده و چرخ شده + گوشت ریش ریش شده + لپه پخته شده و چرخ شده + سیب زمینی پخته رنده شده + پیاز بزرگ رنده شده و آب گرفته شده + زعفرون + زردچوبه + فلفل سیاه + نمک + تخم مرغ (۱ یا ۲ عدد بسته به موادتون) رو کامل با هم دیگه مخلوط کنید و بزارید داخل یخچال ۱ ساعت استراحت کنه و بعدش با حرارت کم سرخشون کنید ..
ترکیب حبوبات و گوشت ریش ریش شده رو میتونید فریز کنید و هر موقع ک تمایل داشتین از فریزر دربیارین و تخم مرغ و ادویه بزنید و سرخ کنید ..
با گوشت مرغ و بوقلمون هم میتونید این شامی رو درست کنید..
روش دوم
مواد لازم برای تهیه شامی گیلانی
۱ کیلو لپه
۱ کیلو گوشت بدون چربی که میتواند ران گوسفندی یا گوشت گوساله باشد
۱ کیلو پیاز
۱ لیوان نخود و لوبیای سفید مخلوط
۱ قاشق غذاخوری فلفل
۲ قاشق غذاخوری زردچوبه
۲ عدد سیبزمینی متوسط
۱ عدد تخممرغ
آب به مقدار لازم
طرز تهیه شامی گیلانی یا شامی پوکه
سیبزمینی، پیاز، حبوبات، آب و زردچوبه را روی گاز قرار بدهید تا خوب بپزد. گوشت را جدا بپزید. بعد از اینکه موادتان خوب پخت آنها را در آبکش بریزید و سپس با گوشت کوب خوب بکوبید. گوشت را ریشریش کنید و سپس با کمی زردچوبه، زعفران، بکینگ پودر و فلفل به موادتان اضافه کنید. در آخر تخممرغ را اضافه کنید و با دست مواد شامی گیلانی را ورز بدهید تا حالت چسبندگی پیدا کند. حالا آن را به اندازه یک قاشق در کف دست خود بریزید و صورت شامی درست کنید. در شیوه سنتی وسط شامی گیلانی را با انگشت سوراخ میکنند. شامی شما آماده است. گیلانیها این شامی را در کنار پنیر، سبزی خوردن و چای شیرین میل میکنند.
ترفندهای سرآشپز برای پختن شامی گیلانی ویژه
– بکینگ پودر برای پف کردن شامی است. حبوبات را از شب قبل خیس کنید و چند بار آبشان را عوض کنید.
– نمک را در هنگام پخت حبوبات اضافه نکنید، یادتان باشد که قبل از سرخ کردن به موادتان نمک بزنید.
– قبل از سرخ کردن شامی گیلانی به آن یک عدد تخممرغ بزنید و اگر شامی گیلانی سفت بود، تخممرغ دوم را هم اضافه کنید.
– اگر مواد شامی شما وا رفت کمی به آن آرد نخودچی اضافه کنید.
– گوشت شامی گیلانی حتما باید ریشریش شده باشد تا شامی ترد شود.
روش سوم
شامی لپه با دستور رزا منتظمی
- لپه پاک کرده نیم کیلو
- تخم مرغ ۵ عدد
- زعفران سابیده شده یک قاشق چایخوری
- جوش شیرین یک قاشق مربا خوری
- پیاز ۱ تا ۲ عدد
- نمک و فلفل به مقدار کافی
گوشت را تکه تکه میکنیم و میشوییم و بعد میاز را خرد میکنیم و گوشت و پیاز را بدون آب در ظرفی میریزیم و حرارت ملایم میگذاریم تا آب گوشت کشیده و پیاز نرم شود.
سپس لپه را به دقت میشوییم و با کمی نمک و مقداری آب میگذاریم کاملا بپزد بطوریکه بعد از پختن آب نداشته باشد.
گوشت را یکبار چرخ کرده سپس گوشت و لپه را مخلوط میکنیم و مخلوط را باهم چرخ میکنیم.
تخم مرغ ها را در ظرفی میشکنیم و کمی جوش شیرین را در یکی دو قاشق آب سرد حل میکنیم و داخل تخم مرغ میریزیم.
بعد زعفران سابیده را در یکی دو قاشق آبجوش حل میکنیم و با کمی نمک و فلفل در تخم مرغ میریزیم و مایه گوشت و لپه را که کاملا سرد شده داخل مایه تخم مرغ میریزیم.
بعد خوب تمام مواد را باهم مخلوط میکنیم و مالش میدهیم.
سپس مقدار زیادی روغن در ماهیتابه میریزیم و روی گاز میذاریم تا داغ بشه.
بعد روی یک نعلبکی را پارچه نازکی میکشیم و تَه پارچه را در دست جمع میکنیم و دست را کمی مرطوب میکنیم و از مایه گلوله هایی به قدر یک نارنگی برمیداریم و روی پارچه که به نعلبکی کشیده ایم بثورت دایره باز می کنیم بطوریکع اطراف دایره از وسط آن کمی نازکتر باشد و با انگشت وسط شامی را سوراخ میکنیم.
بعد آنرا بدست دیگر برمیگردانیم و با احتیاط در روغن کاملا داغ می اندازیم و روغن باید روی شامی لپه را کاملا بپوشاند و بدون آنکه دست بزنیم میگذاریم یک طرف شامی کاملا برشته شود.
بعد با کفگیر آن را برمیگردانیم تا طرف دیگر ان سرخ شود و بعد آن را در صافی میگذاریم تا روغن زیادی آن گرفته شود و بهمین ترتیب تمام شامی لپه را سرخ میکنیم.
دقت کنید که با این مقدار مواد معمولا ۱۵ عدد شامی تهیه میشود.
شامی لپه را در یک دیس میچینیم و فاصله بین شامی ها را با یک حلقه لیموترش و یک برگ جعفری میگذاریم و اطراف آن را با جعفری و حلقه های گوجه فرنگی یا تربچه تزئین میکنیم.
روش چهارم
مواد لازم
گوشت گوسفندی ترجیحا گردن ۳۰۰گرم
لپه مخصوص شامی ۳۰۰گرم (یا ۲۰۰گرم لپه ۱۰۰گرم نخود)
پیاز ۱عدد
نمک فلفل زردچوبه پودر دارچین زعفران دم کرده
تخم مرغ ۳عدد
گوشت رو همراه پیاز و زردچوبه و فلفل و اب بزاربن تا خوب بپزه بعد ریش ریش کنین
لپه رو از روز قبل خیس کنین و همراه اب زیاد بزارین تا بپزه(لپه مخصوص شامی باشه که بعد شامیتون ترک نکنه)با اب زیاد بزارین خوب بپزه ولی ابش خشک نشه وقتی پخت بلافاصله ابکش کنین
بعد لپه رو با چرخ گوشت یا هر وسیله برقی سه بار چرخ کنین تا کاملا نرم بشه .گوشت رو بهش اضافه خوب ورز بدین که گوشت داخل لپه دیده نشه
ادویه ها و تخم مرغ اضافه وخوب ورزش بدین ۱ساعت داخل یخچال استراحت بدین
داخل تابه روغن بریزین بزاربن خوب گرم بشه .از مواد به اندازه یه گردو بزرگتر تو دستتون پهن کنین و وسطش رو با انگشت سوراخ کنین و در روغن داغ سرخ کنین
نکته مهم
🌹گوشت گوسفندی باشه گوشت گوساله. شامی رو خشک میکنه
🌹لپه کاملا باید له بشه
🌹در روغن داغ سرخ کنین
🌹اگه مواد داخل تابه بهم میریزه تخم مرغ کمه.اگه موادتون شل شد کمی ارد نخودی اضافه کنین
🌹میتونین داخل شامی از جعفری و گردوی له شده هم استفاده کنین
منبع : نسیم آنلاین و گیلان فود