غیر تراریخته یعنی چه
غیر تراریخته یعنی چه
فهرست مطالب
روغن غیر تراریخته یعنی چه
معنی کلمه تراریخته چیست این مواد غذایی چه بیماری هایی برای انسان تولید می کنند
تحقیق درباره محصولات تراریخته
محصولات غیر تراریخته
گیاهان تراریخته چیست
مضرات تراریخته چیست
روغن تراریخته بهتر است یا غیرتراریخته
غیر تراریخته یعنی چه روغن
غیر تراریخته یعنی چه
غیر تراریخته یعنی چی
معنی غیر تراریخته یعنی چه
برنج غیر تراریخته یعنی چه
روغن غیر تراریخته یعنی چی
روغن های غیر تراریخته یعنی چه
تراریخته (به انگلیسی: Transgenesis) که به آن تراژنی یا ترازایی نیز میگویند، به فرایند تزریق یک ژن بُرونزاد (به انگلیسی: Exogenous Gene) به جانداران زنده، گفته میشود.
به طوری که جاندار ویژگی جدیدی پیدا کند و آن را به فرزندانش منتقل کند. در فناوری تولید جانداران تراریخته (ترازایی)، یک یا چند ژن به ژنوم طبیعی جاندار اضافه یا از آن حذف میشود. درصورتی که ژنی از جاندار حذف شود به جاندار حاصل «فروریخته» (به انگلیسی: Knock out) گفته میشود.
تعریف سازمان جهانی بهداشت: گیاهان، جانوران یا موجودات میکروسکوپی گفته میشود که ترکیب ژنتیکی آنها (دیانای) به طریقی تغییر یافته که در طبیعت از راه جفتگیری یا نوترکیبی طبیعی اتفاق نمیافتد.
و یا به زبان ساده واژهٔ «تراریخته» ریشه در دستکاری ژنتیک محصولات مصرفی اعم از پوشاک و تغذیه دارد. در واقع محصولاتی که ساختار ژنتیکی آنها با مهندسی ژنتیک تغییر یافته و یک خصوصیت ویژه در محصول ایجاد یا یک خصوصیت از آن حذف شده باشد که این تغییر هرگز در طبیعت نتواند رخ دهد را، تراریخته گویند.
از پفک گرفته تا برنج و روغن، بحث بر سر سلامت محصولات خوراکی در بازار، به شدت بالا گرفته است. «محصولات تراریخته» همان چیزی ست که محل مناقشه بسیاری از رسانه ها شده است.
این مناقشه آنقدر اهمیت دارد که حتی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور هم دربارهاش اظهارنظر کرده و گفته است: «محصولات تراریخته قابلیت کاهش زاد و ولد را دارند».
داستان از ۲۰ سال پیش شروع شد. وقتی محققان به این نتیجه رسیدند که با افزایش جمعیت کره زمین، به مرور دچار کمبود مواد غذایی خواهیم شد.
سویا، کلزا، ذرت و پنبه از عمده محصولاتی ست که به صورت تراریخته در بازارهای جهانی عرضه میشود. کشورهای آمریکا، برزیل، آرژانتین، کانادا و هند بیشترین خواستگاه کشت محصولات تراریخته هستند. اما بسیاری از کشورهای جهان، هنوز با این قضیه کنار نیامده اند و کشت محصولات تراریخته و حتا مصرفش را در کشورشان ممنوع کردهاند. کشورهایی مثل الجزایر، ماداگاسکار، ترکیه، قرقیزستان، بوتان، عربستان. بلیز، پرو، اکوادور، ونزوئلا، اسکاتلند، ولز، ایرلند شمالی، آلمان، فرانسه، هلند، مالت، قبرس، یونان، بلغارستان، روسیه، صربستان، کرواسی، ایتالیا، دانمارک، مجارستان، مولداوی، لاتویا، لیتوانی، اتریش، لهستان، اسلونی، آذربایجان، بوسنی و هرزگوئین، لوکزامبورگ، اوکراین، نروژ و سوییس.
مسئله اینجاست که با وجود تلاشهای فراوان در حوزه محصولات تراریخته، تا به امروز هیچ تضمینی برای سلامت کامل این محصولات، پیدا نشده است. علاوه بر آن، به علت کامل نبودن فرآیند بررسی سلامت، اثرات مخربی بر سلامت جامعه و محیط زیست داشته است.
تراریخته چیست
گیاهان تراریخته طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت؛ به گیاهان، جانوران و یا موجودات میکروسکوپی گفته میشود که ترکیب ژنتیکی آنها (یا همان DNA) به شکلی تغییر یافته است.
چرا محصولات تراریخته خوب نیست
مخالفان استفاده از محصولات تراریخته می گویند برای محصولات تراریخته از سمی استفاده می شود که پرفروشترین سم دنیا -راندآپ یا گلایفوسیت- است. سرطانزادیی این ماده برای انسان، بین مخالفان و موافقان محل اختلاف نظر است. سازمان بهداشت جهانی اما این سم را «احتمالا سرطان زا» معرفی کرده است. جالب اینجاست؛ کشاورزان آمریکایی که این سم را استفاده کرده بودند، اعلام کردند به دلیل استفاده از گلایفوسیت مبتلا به سرطان لنفاوی غیرهوجکینی شدهاند! مخالفان کشت محصولات تراریخته همچنین میگویند مخالفتی با پیشرفت علم و تکنولوژی ندارند اما تاریخ نشان داده اگر احتیاط لازم در بهکارگیری تکنولوژی نشود، میتواند عوارض وخیمی داشته باشد.
بعضی گیاهان تراریخته همانند ذرت و سویا بعد از اینکه دچار دستکاری ژنتیک میشوند، سم گلایفوسیت را آزاد میکنند. مقادیر بالایی از این سم در بافت خوراکی این گیاهان باقی میماند و باعث ایجاد بیماری صعب العلاجی در مصرف کنندگانش میشود.
بررسیهای دانشمندان نشان داده در بسیاری از دستکاری های ژنتیکی به دلایلی مانند تاثیر متقابل ژن جدید(بیگانه) با ژن های گیاه مورد نظر، می تواند تغییرات پیش بینی نشده ای را منجر شود.
همچنین طبق بررسی منتشر شده در نشریه «علوم محیطی اروپا» در سال ۲۰۱۱، در آزمایشهای طولانی مدت ۹۰ روزه، مشکلات کبد و کلیه در نتیجه مصرف محصولات تراریخته دیده شد.
نخستین محصول برنج طارم بدست آمده با روش تراریخته در اواخر دوره ریاستجمهوری خاتمی به تولید صنعتی رسید. اما محمود احمدینژاد به دلیل نبود قوانین برای تضمین ایمنی و سلامت این محصولات جلوی عرضه آن را گرفت. در دوره اول حسن روحانی علیرغم تمایل دولت، سازمان حفاظت محیطزیست ایران با عرضه این محصولات مخالف بود که در دوره دوم ریاستجمهوری با جانشینی عیسی کلانتری بهجای معصومه ابتکار در سمت ریاست این سازمان، این مانع برطرف شد.
درج کلمه «تراریخته» روی محصولات
در پی تأثیر اخبار مربوط به محصولات تراریخته در افکار عمومی، علیالخصوص صحبتهای دکتر کرمی در برنامه تب تاب شبکه ۳ در رابطه با ضررهای غیرقابل جبران محصولات تراریخته روی سلامتی انسان، تمامی شرکتهایی که از ترکیبات تراریخته در تولید محصولات خود استفاده میکردند عباراتی همچون «تراریخته» و «تغییر ژنتیک یافته» را روی محصولات خود چاپ کردند. از اواخر سال ۹۸ این عبارات با توجه به تأثیر روی کاهش فروش، از روی بسیاری از محصولات حذف شد!.