طرز تهیه کیک یزدی حاج خلیفه

6

طرز تهیه کیک یزدی حاج خلیفه ، کیک یزدی با پف عالی ، طرز تهیه کیک یزدی بدون ماست ، طرز تهیه کیک یزدی با ماست ، طرز تهیه کیک یزدی با شیر ، کیک یزدی در قالب بزرگ ، طرز تهیه کیک یزدی با آرد گندم ، طرز تهیه کیک یزدی با پف عالی

طرز تهیه کیک یزدی حاج خلیفه

کیک یزدی یکی از انواع کیک های بسیار خوشمزه و سنتی ایرانی است که همانطور که از نام آن مشخص است اصالتش متعلق به شهر یزد بوده و سوغات‌ شهر یزد، است. این کیک خوش طعم در ماه محرم به عنوان یک شیرینی مناسبتی به عنوان نذری در میان مردم پخش می شود.

مواد لازم کیک یزدی کیک یزدی طرز تهیه کیک یزدی

از دیگر شیرینی های مخصوص و سنتی شهر یزد می توان به شیرینی‌هایی نظیر قطاب، باقلوا، پشمک، شیرینی حاجی بادامی و… اشاره کرد. کیک یزدی را در شهر یزد بیشتر برای مراسم های مذهبی تهیه می کنند.

اگر به شهر یزد سفر کرده باشید، حتما متوجه تفاوت طعم کیک یزدی اصیل و سنتی با نوع معمول کیک یزدی قنادی ها شده اید. در این مطلب دستور پخت کیک یزدی خانگی با رعایت نکات طلایی برای هرچه خوشمزه تر شدن آن را برای شما آماده کرده ایم.

طرز تهیه کیک یزدی خانگی به سبک قنادی ها

مواد لازم برای تهیه کیک یزدی خانگی اصیل
آرد سفید ۳۰۰ گرم
تخم مرغ ۳ عدد
شکر ۲۰۰ گرم
 ماست غلیظ ۱۵۰ گرم
روغن مایع ۱۷۵ گرم
عسل یک قاشق غذاخوری
 بیکینگ پودر ۱ قاشق غذاخوری
پودر هل یک و نیم قاشق مرباخوری
گلاب ۳ قاشق غذاخوری

روش تهیه کیک یزدی خانگی اصل یزد

  • ابتدا شکر و تخم مرغ را داخل یک کاسه بزرگ می ریزیم و با همزن دستی خوب هم می زنیم تا کاملا یکدست شوند.
  • در ادامه عسل را به همراه گلاب، وانیل، بکینگ پودر، ماست، هل و نمک به کاسه اضافه می کنیم و با همزن خوب مخلوط می کنیم.
  • در این مرحله نصف روغن مایع را اضافه می‌کنیم و پس از آن آرد را دو مرتبه الک کرده و به کاسه اضافه می‌کنیم.
  • حالا باید مواد را خوب هم بزنیم تا حالت خمیری بگیرد سپس باقیمانده روغن مایع را اضافه می کنیم و مجددا مخلوط می‌کنیم.
  • حالا مایه کیک یزدی آماده است، فر را با حرارت ۲۰۰ درجه سانتیگراد روشن می‌کنیم تا گرم شود، سپس قالب های کیک یزدی را داخل سینی فر می‌چینیم.
  • داخل قالب‌های فلزی را می‌توانیم کاغذ مخصوص کیک بیندازیم یا اینکه با روغن چرب کنیم.
  • در ادامه دو سوم از حجم قالب‌ها را با مایه کیک یزدی پر کرده و با یک چاقوی کوچک روی مایه کیک یک علامت ضربدر می‌زنیم؛ این کار تاثیر بسیار زیادی در پف کیک یزدی دارد.
  • در صورت تمایل می‌توانید کمی کنجد هم روی مایه کیک ها بپاشید.
  • حالا سینی را داخل فر که کاملا گرم شده است قرار می‌دهیم. کیک‌ها باید به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه درون فر قرار بگیرند تا به طور کامل پف کنند و طلایی شوند.
  • پس از اینکه کیک‌ها آماده شد آنها را از فر خارج کنید و کنار بگذارید.
  • اجازه دهید کیک‌های یزدی در دمای محیط به طور کامل خنک شوند، سپس آنها را داخل ظرف مورد نظرمان می‌چینیم.
  • برای مجلسی تر شدن کیک یزدی می توانید مقداری شکلات تخته ای را به روش بن ماری ذوب کنید و روی کیک ها بریزید.

طرز تهیه کیک یزدی زعفرانی خانگی

مواد لازم
آرد ۳۰۰ گرم
روغن مایع یا کره ۱۵۰ گرم
ماست ۱۵۰ گرم
تخم مرغ ۳ عدد
بکینگ‌پودر ۱ قاشق سوپ‌خوری
شکر ۲۰۰ گرم
زعفران به میزان لازم
پودر هل ۱ قاشق مربا‌خوری

دستور تهیه کیک یزدی زعفرانی:

  • ابتدا ماست، شکر و روغن و یا کره ذوب‌شده را درون ظرفی مناسب ریخته و به کمک همزن مخلوط کنید.
  • تخم مرغ‌ها را در حین هم زدن یکی‌یکی به مواد اضافه کنید و به هم زدن ادامه دهید تا کاملا مخلوط شوند.
  • آرد، هل، بکینگ‌پودر و زعفران ساییده‌شده را ۳ مرتبه الک کنید و متناوبا به مخلوط بالا اضافه کنید. در حدی که آرد و سایر مواد مخلوط شوند. در صورت تمایل می‌توانید ۱/۲ قاشق چای‌خوری بیشتر از پودر‌هل استفاده نمایید.
  • کف قالب‌های کیک‌یزدی را به روغن جدا کننده آغشته کنید. (دستور تهیه روغن جدا کننده در ادامه آمده است.)
  • ۲/۳ آن را از مواد کیک پر کنید. (توجه داشته باشید که این کیک پف زیادی خواهد داشت، از پر کردن قالب خودداری نمایید.) همچنین در صورت تمایل می‌توانید از کپسول‌های مخصوص کیک یزدی به جای روغن جداکننده استفاده نمایید و یا کف قالب را با روغن جامد چرب کنید و سپس آرد‌پاشی کنید. توصیه ستاره به شما استفاده از روغن‌ جدا‌کننده است.
  • با سر چاقویی که مرتب به روغن مایع آغشته ‌می‌کنید، روی تمام قالب‌ها یک علامت “مثبت“ بکشید تا پس از پخت روی کیک ترک ایجاد شود. سپس کیک را با پسته خرد شده تزیین کنید.
  • دمای فر را روی ۱۸۰ یا ۲۰۰ تنظیم کنید و قالب‌ها را به مدت تقریبی ۳۰ دقیقه درون فر قرار دهید تا زمانی که رنگ آن‌ها طلایی شود.

نکته: 

نکته قابل توجه در پخت کیک یزدی، درجه حرارت بالای گرم شدن فر است. این به این معناست که بایستی دمای فر را ابتدا بر روی ۲۵۰ درجه سانتی‌گراد قرار دهید تا فر کاملا داغ شود و در هنگام قرار دادن کیک‌ها درون فر دما را روی ۲۰۰ و یا ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد (بسته به نوع فر) تنظیم کنید و به مدت ۳۰ دقیقه به آن فرصت طبخ دهید.

البته مرتب به کیک‌ها سر بزنید چراکه درجه حرارت بالای اولیه ممکن است موجب پخت سریع آن شود. همچنین هرچه قالب کوچک‌تر باشد زمان پخت هم کمتر می‌شود. نکته دیگر درباره پخت کیک یزدی این است که در ساختار این کیک می‌توانید کره را جایگزین روغن مایع نمایید. برای این منظور بایستی کره را روی حرارت ملایم ذوب نمایید و زمانی که به رنگ زرد تغییر رنگ داد از روی حرارت بردارید.

مواد لازم جهت تهیه روغن جدا کننده کیک یزدی

روغن جامد یا کره ۵۰گرم
روغن مایع ۵۰گرم
آرد سفید ۵۰ گرم

طرز تهیه روغن جدا‌ کننده:
در ابتدا کره یا روغن جامدی که به دمای محیط رسیده، روغن مایع و آرد را با دور کند و پس از آن با دور تند بزنید تا یکدست شده، حجم آن دو برابر شود و غلظتی شبیه به ماست پیدا کند. سپس آن را در ظرف در بسته در یخچال نگهداری کنید.

مواد لازم کیک یزدی کیک یزدی طرز تهیه کیک یزدی

طرز تهیه کیک یزدی اصیل

مواد لازم
تخم مرغ ۳ عدد
شکر ۱ پیمانه
ماست یونانی ساده ۳/۴ پیمانه
روغن مایع ۱/۲ پیمانه
پودر هل ۱ قاشق چایخوری
گلاب ۲ قاشق غذاخوری
آرد  ۱+۳/۴ پیمانه
نشاسته ذرت ۳ قاشق غذاخوری
بکینگ پودر ۲ قاشق چایخوری
پودر پسته برای تزیین به مقدار لازم

دستور تهیه:

  • فر را روی درجه حرارت ۴۰۰ درجه فارنهایت گرم کنید. برای اینکه کیک پف کرده و کیفیت خوبی پیدا کند باید فر را از قبل خوب گرم کنید.
  • قالب کیک یزدی یا کپسول‌های کاغذی مافین را در سینی فر قرار دهید تا آماده باشد.
  • تخم مرغ ها را از یخچال بیرون قرار دهید تا به دمای محیط برسند، سپس در یک کاسه نسبتا بزرگ، تخم مرغ و شکر را مخلوط کنید.
  • تخم مرغ و شکر را خوب هم بزنید تا کرم رنگ شود.
  • سپس ماست و روغن را به تخم مرغ و شکر اضافه کنید.
  • مخلوط تخم مرغ و ماست را به مدت ۶-۵ دقیقه خوب هم بزنید تا یکدست شوند و سپس گلاب را اضافه کنید.
  • در ظرف دیگری آرد، نشاسته ذرت، پودر هل و بکینگ پودر را مخلوط کرده و سه بار الک کنید.
  • مواد خشک الک شده را در سه مرحله به مایه تخم مرغ اضافه کرده و با لیسک هم بزنید. هم زدن باید در حدی باشد که فقط آرد با مواد مخلوط شود و نیازی به هم زدن زیاد نیست.
  • در پایان حدود ۲۰ الی ۳۰ ثانیه، مواد را با همزن برقی بزنید تا یکدست شود و مایه کیکی غلیظ حاصل شود.
  • بلافاصله مایه را در قالب‌های کیک ریخته و ۲/۳ حجم قالب را با آن پر کنید. اگر تمایل دارید روی کیک ترک بخورد، یک قاشق را در روغن مایع بزنید، روی مایه کیک در قالب مثل علامت بعلاوه فرد کنید و هر بار قاشق را به روغن آغشته کنید.
  • روی مواد کمی پودر پسته بریزید و سینی را به مدت ۱۰ دقیقه در فری که از قبل روی حرارت ۴۰۰ درجه فانهایت گرم شده، قرار دهید.
  • سپس درجه حرارت فر را به ۳۵۰ درجه فارنهایت کاهش داده و فرصت دهید تا کیک ۱۲-۱۰ دقیقه دیگر بپزد و رنگ آن طلایی مایل به قهوه‌ای شود.
  • پس از پخت، قالب‌ها را از فر خارج کرده و اجازه دهید تا کیک ۱۵ دقیقه خنک شود، سپس با چای، قهوه یا شیر سرو کنید.

طرز تهیه کیک یزدی خانگی با شیر

به منظور تهیه این کیک سنتی به یک ساعت زمان و مواد اولیه‌ای که در جدول زیر درج شده است، نیاز دارید.

مواد لازم
شکر ۲۰۰ گرم
آرد سفید ۲۲۵ گرم
تخم مرغ ۴ عدد
روغن ۱۵۰ گرم
جوش شیرین یک قاشق چایخوری
وانیل نصف قاشق چایخوری
بکینگ پودر یک قاشق مرباخوری
شیر یک لیوان سرخالی

چند نکته:

  • به جای شیر از همین میزان ماست نیز می‌توان استفاده کرد.
  • آرد سفید را پیش از استفاده الک کنید تا به پف کردن بهتر کیک کمک کند.

دستور تهیه کیک یزدی خانگی با شیر:

  • تخم مرغ‌ها را در ظرفی بشکنید.
  • شکر را به تخم مرغ اضافه کنید.
  • ظرفی حاوی تخم مرغ و شکر را در ظرف دیگری که حاوی آبگرم است، قرار دهید و بهم بزنید تا شکر کاملا حل شود و مایه اندکی گرم گردد.
  • ظرف حاوی تخم مرغ و شکر را از آبگرم خارج کرده و بهم بزنید تا مایه حرارت خود را از دست بدهد و خنک شود.
  • پس از آنکه مایه خنک شد، آرد را به آن اضافه کنید.
  • جوش شیرین، بکینگ پودر و وانیل را به شیر اضافه کنید و آنقدر بهم بزنید تا در شیر حل شوند.
  • اکنون شیر را به مایه کیک اضافه کنید.
  • در آخر کره‌ای را که به دمای محیط رسیده است، به سایر مواد اضافه کنید. اضافه کردن کره باعث لطیف شدن مایه کیک خواهد شد.
  • در قالب مخصوص مافین یا کیک یزدی، کپسول‌های کاغذی قرار دهید.
  • سپس قالب را با مایه پر کنید به طوری که یک سوم از سطح آن خالی بماند.
  • کیک را به مدت ۳۰ الی ۴۰ دقیقه در فری که از قبل با حرارت ۱۸۰ درجه سانتیگراد گرم کرده‌اید، قرار دهید.
  • پس از این مدت کیک را از فر خارج کرده و صبر کنید تا سرد شود، سپس کیک یزدی را از قالب خارج کرده و سرو کنید.

تهیه کیک یزدی خانگی به همین سادگی است. این شیرینی سنتی، می‌تواند میان وعده‌ای بی نظیر باشد. این کیک به سادگی تهیه می‌شود و ظاهر برشته آن‌ها آنقدر زیبا است که به تزیین خاصی نیاز ندارد.

چند نکته:

  • در پخت انواع کیک، به یاد داشته باشید که باید فر را از قبل گرم کنید.
  • بهتر است مواد اولیه را از قبل اندازه گیری کرده و آماده کنید تا هنگام درست کردن مایه بتوانید سرعت عمل داشته باشید.
  • اگر از کپسول کاغذی استفاده نمی‌کنید، حتما قالب را چرب کنید و سپس مایه کیک را در آن بریزید.
  • پیش از آنکه کیک‌ها خنک شوند، آن‌ها روی یکدیگر نچینید، زیرا گرمای موجود در آن‌ها باعث خمیر شدن بافت کیک می‌شود.
  • برای تشخیص اینکه کیک پخته شده است، بعد از اتمام مدت پخت یک خلال دندان یا چنگال را در کیک فرو کنید اگر چیزی از محتویات کیک به آن نچسبید، آماده است و می‌تواند قالب را از فر خارج نمایید.

تزیین کیک یزدی خانگی

پسته به میزان لازم
گلبرگ گلسرخ به میزان لازم
عسل ۱ قاشق چای خوری
گلاب ۱/۲ قاشق چای خوری
سفیده تخم مرغ ۱ عدد

طرز تهیه گلبرگ‌های گل رز برای تزیین کیک یزدی خانگی:

۱- ابتدا سفیده تخم مرغ را بزنید تا از حالت لختگی خارج شود.

گلبرگ‌‌‌های گل‌سرخ را بوسیله قلم مو به سفیده تخم مرغ آغشته نمایید.
۳- گلبرگ‌ها را درون شکر دانه‌ریز بغلتانید و تا خشک شدن کامل استراحت دهید. گلبرگ‌ها پس از خشک شدن کاملا شکننده خواهند شد.

تزیین کیک یزدی خانگی با پسته و گل‌ سرخ

یک قاشق عسل و گلاب را روی حرارت کتری و یا درون ماکروفر قرار دهید تا گرم و رقیق شود سپس به کمک قلم‌مو سطح کیک‌ها را مرطوب نمایید و با گلبرگ‌های گل‌سرخ که از قبل آماده کرده‌اید تزیین نمایید.

همه ما در فاصله میان وعده‌های غذایی گرسنه می‌شویم، بنابراین نمی‌توان میان وعده را از برنامه غذایی روزانه حذف کرد. از طرف دیگر خوراکی‌های آماده‌ای که در بازار موجود هستند، چندان برای سلامتی مفید نیستند، بهتر است حتی الامکان سعی کنید خوراکی‌هایی را در منزل تهیه کنید. کیک یزدی خانگی یکی از میان وعده‌هایی است که چند روز ماندگاری دارد و می‌توان آن را همراه با چایی، قهوه یا شیر به عنوان یک میان وعده لذیذ میل کرد. این کیک‌ها همراه با یک لیوان شیر یا شیر کاکائو می‌توانند به عنوان یک صبحانه لذیذ نیز سرو شوند.

علت پف نکردن کیک یزدی

یکی از مشکلاتی که اکثر خانم‌ها در درست کردن کیک دارند این است که کیک سفت می‌شود، مواد کیک به هم می‌چسبند و کیک پف نمی‌کند. این مساله چند دلیل اصلی دارد:

  • تخم مرغ سرد به سختی کف می‌کند، بنابراین تخم مرغ را حداقل یک ساعت قبل از زدن از یخچال درآورید. تخم مرغ سرد، نه تنها خوب زده نمی‌شود بلکه مخلوط کردنش با مواد دیگر هم دشوار است. زدن، مخلوط کردن و پختن تخم مرغی که دمای محیط را گرفته باشد، بسیار آسان‌تر از تخم مرغ سرد است.
  • اگر فر از قبل گرم نشده باشد پف کیک می‌خوابد و کیفیت مطلوب را پیدا نمی‌کند.
  • اگر دمای فر خیلی زیاد یا خیلی کمتر از دمای ذکر شده در دستور پخت باشد در میزان پف کردن کیک تاثیر می‌گذارد.
  • اگر میزان بیکینگ پودر به نسبت آرد کم بوده یا خیلی کهنه باشد در پف نکردن کیک موثر است، بنابراین اگر آرد مرغوب ندارید میزان بکینگ پودر را باید ۲ تا ۳ برابر دستور بریزید تا نتیجه خوبی حاصل شود.
  • اگر اندازه قالب نسبت به مایه کیک خیلی بزرگ یا کوچک باشد و میزان ریختن مایه کیک در آن رعایت نشود، می‌تواند در پف کیک موثر باشد.
  • اگر مایه کیک خیلی کند آماده شود و فاصله بین تهیه مواد تا قرار گرفتن در فر خیلی زیاد باشد، رطوبت کیک از بین رفته و پف نمی‌کند، بنابراین حداکثر زمان آماده سازی مواد کیک باید ۳۰ دقیقه باشد و پس از آماده سازی، قالب کیک فورا در فری که از قبل روی درجه حرارت مشخص گرم شده قرار گیرد.

اگر اطراف کیک یزدی پف کند، ولی وسط آن پف نکند، دو دلیل می‌تواند داشته باشد:

  1. باز و بسته کردن درب فر در حین پخت
  2. فاصله زیاد بین تهیه مواد تا قرار گرفتن در فر

سخن آخر

کیک یزدی را شاید خیلی از ما با خاطرات بچگی که خوردن کاغذ کیک یزدی از خود آن نیز خوشمزه بود یاد کنیم اما این شیرینی خوشمزه با این حال که خیلی از انواع شیرینی های مختلف از جمله نان خامه ای و شیرینی کشمشی به بازار آمدند اما از یاد هیچ کس نرفت ، چون که خیلی ها خوب می‌دانند که طعم این شیرینی خوشمزگی چای را دوچندان می کند.

پیشنهاد می‌کنیم اگر به تهیه شیرینی و کیک های خانگی علاقه دارید، از مطلب «طرز تهیه شیرینی لطیفه»  و «طرز تهیه تی تاپ خانگی» نیز دیدن کرده و خانواده خود را مهمان این شیرینی بی نظیر کنید. آیا تا به حال کیک یزدی اصیل را در خانه تهیه کرده‌اید؟ ترفندهای شما برای یک کیک یزدی پف دار و پوک چیست؟ در پایین همین صفحه با ما در ارتباط باشید.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

نظرات شما ( 6 )
  1. سیمین می گوید

    سلام برای ۵۰ تا کیک چه قدر مواد میخواد؟این دستور برا چند تا کیکه؟

    1. لیلا می گوید

      با این مقدار مواد اولیه درست کنید ببینید چند تا کیک میشه بعد برا پنجاه تا حساب کنید چه قدر مواد اولیه میخواد

  2. حدیث می گوید

    من جوش شیرین اصلا نمیریزم و به جای شیر از ماست استفاده میکنم فکر کنم این مقدار شکر زیاد باشه مثلا من برای ۲۰۰ گرم آرد ۱۳۵ گرم شکر میریزم

    1. شقایق می گوید

      خب دوست عزیز این دستور پخت شاید با مال شما فرق داشته باشه
      اگه کسی درست کرده با این دستور نظر بده اگه خوبه منم درست کنم

  3. منیره می گوید

    با چای واقعا میچسبه دلم خواست

  4. پریسا می گوید

    اتفاقا من با بستنی سنتی خیلی دوست دارم خوشمزه تر هست