راهکارهایی برای تقویت قدرت نه گفتن
قدرت نه گفتن ، مثال برای نه گفتن ، هفت مهارت نه گفتن ، مهارت نه گفتن در دانش آموزان ، نه گفتن محترمانه ، انواع نه گفتن ، تحقیق در مورد مهارت نه گفتن ، مهارت نه گفتن در نوجوانان
راهکارهایی برای تقویت قدرت نه گفتن
فهرست مطالب
- راهکارهایی برای تقویت قدرت نه گفتن
- ۱. قبول کنید که نمی توانید هر کاری را انجام دهید
- ۲. از فکر خودخواه شدن نترسید
- ۳. بپذیرید که نمی توانید همه را در زندگی راضی و خوشحال نگه دارید
- ۴. به جنبه های مثبت «نه گفتن» توجه کنید
- ۵. دلیل ناراحتی تان از نه گفتن را کشف کنید
- ۶. روش های مختلف بله گرفتن را بشناسید
- ۷. با آرامش صحبت کنید
- ۸. برای افزایش قدرت نه گفتن زبان بدن را جدی بگیرید
- ۹. بیش از اندازه عذرخواهی نکنید
- ۱۰. یک دلیل کوتاه بیاورید
- ۱۱. به طرف مقابل گزینه های جایگزین پیشنهاد بدهید
اگر نتوانید به دیگران نه بگویید، باید همیشه اولویت های دیگران را به اولویت های خودتان ترجیح دهید. زمانی به درخواست دیگران جواب مثبت بدهید که درخواست موردنظر معقول و شدنی باشد یا آن درخواست را برای جبران محبت های دوست تان انجام دهید. اما اگر همیشه از ترس نه گفتن به خواسته ی دیگران جواب مثبت می دهید، حالا دیگر وقت تغییر است. برای افزایش قدرت نه گفتن با ادامه ی این مقاله همراه باشید.
۱. قبول کنید که نمی توانید هر کاری را انجام دهید
شاید بله گفتنتان به دیگران باعث شده است تا هیچ وقتی برای خودتان نداشته باشید. آیا نمیتوانید به درخواست دوستتان که برای اسبابکشی از شما کمک میخواهد، نه بگویید؟ آیا نمیتوانید به درخواست مدیرتان که کاری خارج از حدود وظایفتان را از شما میخواهد، نه بگویید؟ میتوانید با یک نه گفتن ساده خود را از این شرایط خلاص کنید. اگر جواب مثبت به درخواست دیگران وقتی برای خودتان باقی نگذاشته، تصمیم بگیرید از این به بعد به هر درخواست غیرمعقولی جواب نه بدهید.
۲. از فکر خودخواه شدن نترسید
شاید پیش خودتان فکر کنید که با نه گفتن به دیگران به فردی خودخواه تبدیل میشوید. فرد خودخواه همیشه به دیگران جواب منفی میدهد و فقط به خودش فکر میکند. به خودتان بگویید که خودخواه نیستید. اگر درخواست غیرمنطقی کسی را رد کردید و او شما را خودخواه خواند، بهتر است رابطهتان را با آن فرد کاهش دهید. با نگاهی به گذشته و تمام جوابهای مثبتی که به دیگران دادهاید، میتوانید بفهمید که خودخواه نیستید.
۳. بپذیرید که نمی توانید همه را در زندگی راضی و خوشحال نگه دارید
شما نمیتوانید همهی کسانی را که در زندگیتان هستند، راضی و خشنود نگه دارید و باید خط قرمزی برای دیگران قائل شوید. شاید فکر کنید که با نه گفتن و ناامید کردن دیگران، احترام آنها را از دست میدهید، ولی اینگونه نیست. اگر کسی گمان کند شما به همهی خواستههایش جواب مثبت میدهید، شاید بخواهد با خواستههای غیرمنطقی از شما سوءاستفاده کند. به افرادی که واقعا برایتان مهماند، اهمیت ویژهای بدهید و تلاش کنید آنها را خوشحال نگه دارید.
۴. به جنبه های مثبت «نه گفتن» توجه کنید
مجبور نیستید که به «نه» به عنوان یک چیز بد نگاه کنید. هر گاه به درخواستی نه بگویید، میتوانید به کارهای دیگری بله بگویید که مزایای زیادی برایتان دارد. با این روش پس از پاسخ منفی، کمتر احساس گناه میکنید. به عنوان مثال ببینید که با نه گفتن چه چیزهایی به دست میآورید:
- به جای انجام کاری که به آن علاقهای ندارید، میتوانید وقت بیشتری را با دوستان و خانوادهتان بگذرانید و از آن لذت ببرید.
- با این کار به خودتان، تفریحاتتان و کارهایی که دوست دارید، بله گفتهاید.
- به زندگی آرام و چیزهای مهم اطرافتان بله گفتهاید، نه کسانی که کماهمیتترند.
- میتوانید به کارهای منطقی و متناسب با خودتان بله میگویید و مجبور نخواهید شد که به خاطر عدم تواناییتان در نه گفتن، بیش از اندازه کار کنید یا کارهایی انجام دهید که به شما ارتباطی ندارد.
۵. دلیل ناراحتی تان از نه گفتن را کشف کنید
چرا با جواب منفی به دیگران احساس ناراحتی میکنید؟ آیا میترسید که طرف مقابل دیگر با شما حرف نزند؟ آیا فکر میکنید که با دادن پاسخ منفی، فردی خودخواه به نظر میآیید؟ وقتی بفهمید دقیقا چه چیزی باعث ناراحیتان میشود، میتوانید منطقیتر به شرایط نگاه کنید. اگر میترسید با نه گفتن به یک فرد، توجهاش را از دست بدهید، وقت آن است که در رابطهتان با آن فرد تجدید نظر کنید.
۶. روش های مختلف بله گرفتن را بشناسید
گاهی اوقات دیگران با روشهای مختلفی شما را فریب میدهند تا به درخواستشان جواب مثبت بدهید. وقتی که این روشها را بشناسید، راحتتر میتوانید به خواستههای غیرمنطقی دیگران نه بگویید. برخی از روشهایی که باعث میشوند برخلاف میلتان جواب مثبت بدهید، عبارتند از:
- قلدری کردن: گاهی دیگران تلاش میکنند تا با قلدری، بدجنسی یا بیادبی از شما جواب مثبت بگیرند. باید در این مواقع با خونسردی و بیتوجهی به لحن بیادبانهی آنها پاسخ منفی بدهید.
- ناله کردن: فرد با ناله و شکایت و حتی بدون درخواست به گونهای رفتار میکند تا شما داوطلبانه به او کمک کنید. در این مواقع بهتر است موضوع صحبت را عوض کنید. مدتی با آن فرد ارتباط نداشته باشید یا به او بگویید از اینکه در این وضعیت قرار گرفته است، ناراحتید.
- ایجاد عذاب وجدان: برخی تلاش میکنند تا با گفتن چیزهایی مانند اینکه هیچ وقت کمک نمیکنید یا در تنگنا پشتش را خالی میکنید در شما عذاب وجدان ایجاد کنند. در این مواقع با آرامش، دفعات قبلی که به او کمک کردهاید را یادآوری کنید و بگویید این بار قضیه فرق میکند و نمیتوانم به شما کمک کنم.
- تعریف و تمجید: ممکن است فردی با تعریف کردن از شما و گفتن اینکه «چقدر شما در انجام فلان کار فوقالعاده هستید» یا «چه فرد باهوشی هستید»، از شما چیزی درخواست کند. در این مواقع از تعریف و تمجید طرف مقابل شرمنده یا جوگیر نشوید و جواب مثبت ندهید.
۷. با آرامش صحبت کنید
تلاش کنید تا صدایتان شبیه زمانی باشد که از پشت تلفن صحبت میکنید. باآرامش، محکم و واضح حرف بزنید. اگر در صدایتان احساسات، ناراحتی یا تردید باشد، طرف مقابل از این ضعفتان استفاده میکند و میکوشد تا شما را استثمار کند. اگر آرامش در صدایتان مشخص باشد، طرف مقابل میفهمد که شما فرد معقولی هستید و امکان دارد گاهی هم نه بگویید. اگر صدایتان را بالا نبرید یا صدایتان ناراحت به نظر نیاید، احتمال بیشتری دارد که طرف مقابل توضیحاتتان را بپذیرد.
۸. برای افزایش قدرت نه گفتن زبان بدن را جدی بگیرید
سرتان را بالا بگیرید و بازوان خود را در کنار بدنتان قرار دهید و با حالات دستتان بر روی گفتههای خود تأکید کنید. هنگام نه گفتن در چشمهای طرف مقابل نگاه کنید. با دستانتان یا چیزی بازی نکنید و در مورد تصمیمتان دودل به نباشید. دستان خود را جلوی سینهتان جمع نکنید یا طوری برخورد نکنید که انگار از تصمیمتان ناراحت هستید و میتوان نظرتان را تغییر داد.
۹. بیش از اندازه عذرخواهی نکنید
اگر از اینکه نمیتوانید جواب مثبت بدهید، واقعا ناراحت و متأسف هستید، فقط یک «متأسفم» ساده بگویید. با عذرخواهی بیش از اندازه، عدم قاطعیت و ضعف شما آشکار میشود. در این حالت طرف مقابل تصور میکند با اصرار بیشتر میتواند شما را متقاعد کند و شما نیز با امتناع از انجام درخواست احساس بدتری خواهید داشت. اگر بیش از اندازه عذرخواهی کنید، طرف مقابل تصور میکند که با جواب منفیتان دارید در حقش کار اشتباهی انجام میدهید.
۱۰. یک دلیل کوتاه بیاورید
یک توضیح ساده و کوتاه در مورد اینکه چرا نمیتوانید به درخواست طرف مقابل جواب مثبت بدهید، باعث متقاعد کردنش میشود. نیازی نیست که توضیح بیش از اندازه بدهید. دادن توضیحاتی در حد یک یا دو جمله در مورد مشغلههایتان کافی است. نیازی نیست که دروغ بگویید یا بهانههای الکی بیاورید. به مثالهایی که در زیر آمده است، توجه کنید.
- من نمیتونم فردا باهات بیام مطب دندانپزشک، چون فردا شب سالگرد ازدواجمه.
- متأسفانه من نمیتونم به تولدت بیام، چون صبحش امتحان پایان ترم دارم.
۱۱. به طرف مقابل گزینه های جایگزین پیشنهاد بدهید
اگر واقعا از جواب منفیتان احساس گناه میکنید و آرزو میکنید ای کاش میشد کمکی بکنید، به طرف مقابل راه حلی جایگزین ارائه کنید. اگر فکر میکنید که میشود از راه دیگری به طرف مقابل کمک کرد، آن روش را مطرح کنید. روش موردنظر باید برای هر دوی شما مناسب باشد. نمونههای از این موارد عبارتند از:
- میتونی واسه رفتن به دندونپزشک ماشینمو قرض بگیری، من فردا لازمش ندارم.
- من نمیتونم به تولدت بیام ولی نظرت چیه آخر هفته که امتحانم تموم شد، شام بریم بیرون و در موردش حرف بزنیم.
ایکاش وقتی میگم نه ملت مثل … های لوس ننر قهر نکن ما دیگه ازت نمی خریم عهد یعنی چه لطف کردی ما هم نمی خریم می ریم سو دیگر بی شرف لوس ننر ما بچه های در حال بلوغ یکم بزرگ شید تنه لش ها چرا تحت اوکی بودن نیستید مثلا من از بعضی نژاد پت خوشم نمیاد ناراحتی تو اوکی ولی خب میدونی سلایق متفاوت کمونیستم شوهره هم خب من کامل این جوری بالغ شدم