تست پاپ اسمیر چیست؟ (تفسیر پاپ اسمیر)

0

تست پاپ اسمیر (Pap test) که تست پاپ و تست غربالگری نیز به آن گفته می‌شود، روشی برای تشخیص سرطان دهانه رحم در بانوان است. این تست وجود سلول‌های پیش سرطانی یا سرطانی را روی دهانه رحم مشخص می‌کند. نحوه انجام معاینه اسمیر و آزمایش پاپ اسمیر، با نمونه برداری از داخل رحم با براش مخصوص است.

طبق مطالعات انجام شده، حدود ۳۴۸۸۷۴ مورد مرگ ناشی از سرطان دهانه رحم در سراسر جهان مشاهده شد. هند بالاترین تعداد مرگ و میر (۷۹,۹۰۶) را داشت و چین (۵۵,۶۹۴) و اندونزی (۲۰,۷۰۸) نیز آمار قابل توجهی از مرگ و میر را گزارش کردند.

اما تشخیص زود هنگام سلول‌های غیرطبیعی دهانه رحم با استفاده از تست پاپ اسمیر، به جلوگیری از پیشرفت سرطان دهانه رحم کمک می‌کند.

آزمایش پاپ اسمیر چیست؟

ویروس HPV نوعی عفونت مقاربتی شایع است که می‌تواند منجر به سرطان دهانه رحم شود. آزمایش پاپ اسمیر یکی از معاینات لگنی است که برای غربالگری سرطان دهانه رحم استفاده می‌شود. در بانوان بالای ۳۰ سال امکان دارد، تست پاپ اسمیر همراه با آزمایش HPV انجام شود. همانطور که گفته شد، HPV عفونت ناشی از رابطه جنسی است که می‌تواند باعث به وجود آمدن انواع سرطان از جمله سرطان دهانه رحم شود.

پاپ اسمیر

پزشکان توصیه می کنند که آزمایش پاپ اسمیر را از سن ۲۱ سالگی شروع کنید. البته تداوم و یا حتی انجام دادن این تست بسته به نظر پزشک شما دارد، پس بهتر است برای معاینه هر چند وقت یک بار به پزشک مراجعه کنید.

چه کسانی باید تست پاپ اسمیر را انجام دهند؟

پزشکان توصیه می‌کنند بانوان ۲۱ تا ۶۵ سال این تست را انجام دهند؛ اما تست پاپ اسمیر را افراد دارای شرایط زیر نیز باید انجام دهند، که شامل:

  • افراد دارای HIV مثبت
  • افراد مبتلا به سرطان دهانه رحم
  • قرار گرفتن در معرض دی اتیل استیل بسترول قبل از تولد
  • افراد که سیگار می‌کشند یا سابقه سیگار کشیدن دارند.
  • همچنین فرد باید با توجه به سن و نیز بدون توجه به وضعیت فعالیت جنسی به طور منظم آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهد. به این دلیل که ویروس HPV می تواند به صورت نهفته وجود داشته باشد و بعدا علائمش را نشان دهد.

بانوان بالای ۶۵ سال با سابقه نتیجه نرمال پاپ اسمیر، امکان دارد با دستور پزشک، در آینده از انجام آزمایش پاپ اسمیر خودداری کنند.

هر چند وقت یک بار تست پاپ اسمیر باید انجام شود؟

یکی از مواردی که قابل توجه بانوان است، زمان انجام تست پاپ اسمیر است. چه زمانی باید آزمایش پاپ اسمیر انجام دهیم؟ این آزمایش را می‌توان همزمان با تست ویروس HPV انجام داد. ویروس HPV رایج ترین عفونت مقاربتی است و همچنین با سرطان دهانه رحم مرتبط است.

با انجام همزمان این دو تست به جای هر سه سال یک بار می‌توانید هر پنج سال یک بار این آزمایش را انجام دهید. ضمناً بانوانی که هیسترکتومی (جراحی برای برداشتن دهانه رحم) انجام داده‌اند و سابقه سرطان دهانه رحم ندارند، نیازی به غربالگری و توصیه‌های زیر ندارند.

توصیه‌های زیر برای هر فرد متفاوت است و باید هر شخص با پزشک خود مشورت کند. افراد کمتر از ۲۱ سال

در صورت نداشتن رابطه جنسی، این افراد به انجام تست پاپ اسمیر نیازی ندارند.

 افراد بین ۲۱ تا ۲۹ سال

این افراد هر سه سال یک بار باید تست پاپ را انجام دهند. افراد بین ۳۰ تا ۶۵ سال

هر سه سال تست HPV و یا هر پنج سال یک بار تست HPV و پاپ اسمیر همزمان با هم انجام شود.

 افراد بالای ۶۵ سال

این افراد به انجام تست پاپ اسمیر نیازی ندارند اما باید با پزشک خود مشورت کنند.

نتیجه تست پاپ اسمیر

نتیجه تست پاپ اسمیر یا منفی (طبیعی) و یا مثبت (غیرطبیعی) است. در ادامه به تفسیر آزمایش پاپ اسمیر در هر دو حالت می‌پردازیم.

نتیجه جواب آزمایش پاپ اسمیر نرمال (منفی)

اگر نتایج جواب آزمایش پاپ اسمیر نرمال و طبیعی باشد، به این معناست که هیچ سلول غیرطبیعی در ناحیه تناسلی شخص شناسایی نشده است. در صورتی که نتیجه تست پاپ اسمیر منفی باشد، احتمالاً تا سه سال دیگر نیازی به انجام این تست ندارید.

نتیجه تست پاپ اسمیر غیر طبیعی (مثبت)

اگر جواب تست پاپ اسمیر فرد، غیرطبیعی (مثبت) باشد، به معنی سرطان نیست بلکه به این معنی است که سلول‌های غیرطبیعی بر روی دهانه رحم فرد وجود دارد، که برخی از سلول‌ها می‌توانند پیش سرطانی باشند. دلایل مختلفی از جمله موارد زیر وجود دارد که فرد می‌تواند یک پاپ اسمیر غیرطبیعی داشته باشد:

  • التهاب خفیف یا تغییرات جزئی سلولی
  • ویروس HPV یا سایر عفونتها
  • خطای تست آزمایشگاهی

اگر کمی قبل از انجام آزمایش پاپ اسمیر رابطه جنسی داشته باشید یا از دیافراگم استفاده کرده باشید، ممکن است التهاب خفیفی ایجاد شود. در این صورت انجام تست پاپ اسیر به زمان دیگری موکول می‌شود.

تفسیر آزمایش پاپ اسمیر

در آزمایش پاپ اسمیر این بخش مهم‌ترین بخش برای تشخیص زود هنگام سرطان است. در صورت مثبت بودن جواب آزمایش پاپ اسمیر، بثورات مختلفی در دهانه رحم دیده می‌شود که، هرکدام مرحله مختلفی از بیماری را نشان می‌دهد. اما خواندن جواب آزمایش پاپ اسمیر چگونه است؟ در ادامه به هر یک موارد آورده شده در جواب تست پاپ اسمیر می‌پردازیم.

  • تغیرات غیر طبیعی و نامشخص سلول‌های سنگفرشی (ASC-US): سلول‌های غیرطبیعی در نمونه دیده می‌شود، اما به‌طور واضح نشان‌دهنده سلول‌های پیش سرطانی نیست. برای بررسی بیشتر به نجام آزمایش‌های دیگری نیاز است.
  • ضایعات درون بافت پوششی سنگفرشی (Squamous intraepithelial lesion): سلول‌های جمع‌آوری‌شده ممکن است سرطانی باشند.
  • سلول‌های ترشحی غیرمعمول (Atypical glandular cells): سلول‌های غده‌ای که مواد روان کننده ترشح می‌کنند، ممکن است دچار تغییر شده باشند. اما سرطانی بودن آن‌ها مشخص نیست. در این صورت انجام تست‌های بیشتر برای یافتن علت ایجاد تغییر لازم است.
  • Squamous cell carcinoma: سلول‌ها غیرعادی به نظر می‌رسند و پاتولوژیست تقریباً مطمئن است که، سرطان وجود دارد. سرطان در سلول‌های پهن سطحی واژن و سرویکس در حال گسترش است.
  • Adenocarcinoma: سرطان در سلول‌های ترشحی در حال گسترش است. ارزیابی و معاینه بیشتر توسط کولپوسکوپی و در صورت نیاز بیوپسی از نواحی مشکوک انجام می‌شود.

آیا انجام تست پاپ اسمیر خطرناک است؟

پاپ اسمیر (Pap smear) یک روش بی خطر در نظر گرفته می شود اما این امکان وجود دارد که آزمایش، برخی از سلول‌های غیرطبیعی را از بین ببرد که اشاره به نتیجه منفی کاذب دارد.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ