آیا “بزرگترین خانه تهران ” ، کاخ ورسای ایران تخریب می شود!؟ + عکس
یک خانه تاریخی و ارزشمند دیگر در تهران در آستانه تخریب است. خانه ای که با وسعت ۱۱۵۴۳ متر مربع، یعنی بیش از یک هکتار بعنوان «بزرگترین خانه تهران» لقب گرفته است. آن هم در یکی از گرانترین نقاط شهر یعنی خیابان جردن (آفریقا).
قرار است یک خانه تاریخی و ارزشمند دیگر در تهران تخریب و سپس به برجی ۹ طبقه و با کاربری تجاری، اداری و مسکونی تغییر کاربری دهد. خانه ای که با وسعت ۱۱۵۴۳ متر مربع یعنی بیش از یک هکتار بعنوان «بزرگترین خانه تهران» لقب گرفته است. آن هم در یکی از گرانترین نقاط شهر یعنی خیابان جردن (آفریقا). این خانه مشهور به «کاخ ثابت پاسال» می باشد.
معماری «کاخ ثابت پاسال» از قصر «لو پتی تریانون» یکی از کاخ های جانبی ورسای در فرانسه کپی برداری شده است و اشیاء بکار رفته در آن بسیار ارزشمند است که قبل از انقلاب به روایتی حدود«۱۵میلیون دلار» قیمت گذاری شده بود.
معماری این خانه از قصر «لو پتی تریانون» در ورسای فرانسه الگو گرفته شده است. دکوراسیون این خانه را همان دکوراتوری انجام داده بود که مسئول تدارکات چادرهای سلطنتی در تخت جمشید بود.
پرده های این خانه را از بلژیک آورده بودند و درهای آن متعلق به یک قصر فرانسوی بود. دستگیره ها را هم از روی یک مدل مربوط به یکصد سال پیش و به صورت اختصاصی برای خانه ثابت ساخته بودند.
همچنین در کتاب: من و فرح پهلوی، اسکندر دلدم، ۳ جلد، تهران، گلفام و به آفرین، ۱۳۷۷، ج ۳: ص ۱۳۲۳ آمده است که: «مردم تهران آن خانه را قصر سنگی می نامیدند».
این کاخ اما این روزها حال خوشی ندارد. پس از انقلاب این کاخ صاحبان متعددی به خود دید و عموما تردد در آن با کاربری «خاص اداری» صورت می گرفت.
همسایگانی که منازلشان مشرف به این کاخ است از بی توجهی و عدم رسیدگی ساکنین آن طی ۲ سال اخیر و خشک شدن سریع درختان آن علی الخصوص درختان کاج می گویند.
صادق خلخالی در بخشی از خاطرات خود در باره «کاخ ثابت پاسال» می گوید:
بعد از تابستان ۶۰ که دیگر کم کم کار رسیدگی به پرونده های وابستگان طاغوت کم شده بود نزد امام رفتم و بعد از اینکه کمی از محاکمه اعضای گروههای سیاسی ضد انقلاب گفتم از وضعیت فساد و مواد مخدر صحبت کردم و اینکه الآن باید در این مورد هم انقلابی عمل کنیم! که امام فرمودند بروید و مسئولیت این کار را بدست بگیرید، از جماران که بیرون آمدم یک راست رفتم به «خلوتترین خانه ای که سراغ داشتم»، خانه ای بزرگی که قبلاً برای «ثابت پاسال» بود و از همان جا به دادستانی انقلاب زنگ زدم و گفتم بروید هرچه قاچاقچی مواد مخدر میشناسید دستگیر کنید … شب نشده بود که زیر زمین و انباریهای خانه پر زندانی شده بود»! (خاطرات آیتالله خلخالی. نشر سایه. چاپ پنج صفحه ۴۳۲)
کاربری این کاخ در طرح تفصیلی جدید شهر تهران به پهنه کلان (M) و پهنه (M11) یعنی مختلط تجاری، اداری و خدمات مسکونی تغییر یافته و قرار است برجی ۹ طبقه و با ترکم ساختمانی ۴۴۰ درصد و حداقل ضریب سکونت ۵۰ درصد! بجای آن قد علم کند.
مشخص نیست در طرح تفصیلی جدید بر چه اساس کاربری یک «کاخ» که یک «اثر تاریخی با ارزش» بوده، به یکباره به پهنه تجاری، اداری تغییر می کند و شهرداری تهران، کمیسیون ماده ۵ و شرکت مهندس مشاور طرح تفصیلی، بایستی به این موضوع پاسخ دهند.
استقرار ماشین های سنگین جهت آغاز تخریب و گودبرداری
علاوه بر این منتظر توضیح سازمان میراث فرهنگی هستیم تا ببینیم که آیا اساسا سازمان میراث فرهنگی از وجود این اثر معماری تاریخ معاصر در شهر تهران اطلاعی داشته و این اثر به ثبت میراث رسیده است یا نه ؟!
همچنین اگر کسی چنین استدلال کند که «ثابت پاسال» فردی طاغوتی بوده و نباید اثری از وی باقی بماند، پس باید کاخ های نیاوران، سعد آباد، مرمر، شمس، تخت جمشید، پاسارگاد و همه آثار شاهان و سلاطین را نابود کرد.
طبیعی است که هیچ عاقلی چنین نمی اندیشد و با حفظ آثار طاغوت به نسل آینده اجازه دیدن و اندیشیدن در تاریخ گذشته اش را می دهد.