یکی از ۵ چشمه رنگی جهان در ایران + عکس
جذر و مد قرمز در چابهار، از جمله دیدنیهای سواحل جنوبی استان سیستان و بلوچستان است که بازدیدکنندگان را به تعجب وا می دارد. اوج زیبایی این پدیده در دره لیپار قابل مشاهده است، جایی که به آن تالاب صورتی می گویند.
وجود پلانکتون های گیاهی زیاد در منطقه، وفور مواد آلی و معدنی که از طریق رودخانه ها و خورهای متصل به خلیج به این حوزه هدایت می شوند، باعث افزایش زیاد تولید بیولوژیکی در بعضی از فصول سال خواهد شد به طوری که این عوامل به همراه جریانات دریایی حاصل از طوفان های مونسون که از ویژگی های منحصر به فرد حوزه اقیانوسی دریای عمان است، موجب افزایش بیش از حد تعداد پلانکتون های گیاهی در ماه های بعد از فصل مونسون می شود که این تعداد در آذر ماه به حداکثر میزان خود می رسد.
در ماه های بهمن، اسفند، فروردین، شهریور و مهر شاهد پدیده جزر و مد قرمز در منطقه خلیج گواتر هستیم که عامل اصلی به وجود آورنده گونه نوکتیلوکا میلیاروس بوده که در ماه های بهمن، اسفند و فروردین تعداد آن به شدت افزایش می یابد. فرآیند «رد تاید» یا «کشند قرمز» از جمله فرآیند های بیولوژیکی در محیط های آبی است که توسط پلانکتونهای گیاهی که نقش عمده ای در زنجیره های غذایی و انرژی در اکوسیستم های آبی دارند، به وقوع می پیوندد. طی بررسی های بعمل آمده در منطقه، تاکنون ۹۳ گونه پلانکتون گیاهی، ۳۱ گروه پلانکتون جانوری، ۶۴ گونه از انواع نرم تنان، ۸۵ گونه انواع ماهی، ۲۴ گونه از سخت پوستان، ۱۴ گونه مایوبنتوز و ۴۶ گونه مختلف از جلبک ها شناسایی شده اند.