روحانی و رفسنجانی اتحاد تشکیل می دهند
ورلدریپورت مینویسد: کابینه حسن روحانی تفاوت زیادی با کابینه محمود احمدینژاد دارد. در حالیکه دولت احمدینژاد را اکثرا اصولگرایان تشکیل میدادند، اعضای کابینه روحانی کمتر ایدئولوژیک و بیشتر تکنوکرات و وابسته به هاشمی رفسنجانی هستند.
افکارنیوز، کابینه جدید اولویتهای روحانی را آشکار میکند: ترمیم اقتصاد و یافتن راهی برای خروج از بحران هستهای. از آن گذشته، انتخاب روحانی نشان از بازگشت رفسنجانی به صحنه سیاسی کشور دارد.
دولت روحانی طرفدار غرب نیست اما منافع سیاسی و مشکلات حاضر ایران فرصت یگانهای برای حل مسالمتآمیز بحران هستهای فراهم میآورد.
ریاستجمهوری محمود احمدینژاد به معنی پیروزی و سپس شکست اصولگرایان ایران بود. احمدینژاد و متحدانش مخالفان خود را ناپاکانی میدانند که قصد دارند منافع ایران را به جهان غرب بفروشند. اما ایران باثباتترین دوران خود را طی ریاستجمهوری رفسنجانی و خاتمی تجربه کرد.
محافظهکاران تکنوکرات و اصلاحطلبان توانستند اقتصاد ایران را پس از جنگ با عراق بازسازی کنند و روابط با کشورهای مهم همسایه از جمله عربستان را بهبود بخشند. روحانی که در آن سالها مشاور امنیتی بود پرسید: “ما در سیاست خارجی خود میخواهیم مبهم باشیم یا شفاف، آیا میخواهیم منطقه و جهان از ما بترسند یا با ما دوست باشند، آیا میخواهیم هر روز ترسناکتر بشویم یا جذابتر؟”
دولت جدید روحانی توازن دوباره ایران را نمایندگی میکند. بیشتر وزرای او از جمله وزیر نفت، ارشاد و امورخارجه از نزدیکان رفسنجانی هستند و برخی به سپاه وابستهاند.
ممکن است روحانی و رفسنجانی اتحادی را تشکیل داده و در نظام ایران وزنه سنگینی باشند اما آن را تحت سلطه خود ندارند. رفسنجانی و تکنوکراتها فعلا تحت ریاستجمهوری روحانی به پیروزی رسیدهاند.
روحانی و رفسنجانی دموکرات نیستند. ممکن است خواهان کشوری باشند که کمتر امنیتی است، اما کشوری را میخواهند که طبق سیستم و هدایت اعتقادی خودشان اداره شود. با این حال، آمریکا فقط میتواند با ایرانی طرف شود که میبیند نه ایرانی که میخواهد.
به روحانی و رفسنجانی فرصت داده خواهد شد تا مذاکرات و ترمیم اقتصادی را دنبال کنند. اما مخالفان آنها منتظر فرصت هستند. کوچکترین نشانه شکست میتواند خنجرها را بیرون آورد و نه تنها ثبات ایران را بر هم بزند بلکه راهحل صلحآمیز بحران هستهای را نیز به خطر بیندازد.