کشت پنهانی خشخاش برای تولید «تریاک مرغوب خانی» در ایران!
تریاک «خانی» یک برند معروف ایرانی است که طرفداران بسیاری دارد اما این تریاک نه از مزارع افغانستان میآید و نه توسط پیچیدهترین باندهای موادمخدر از میانمار یا آزمایشگاههای پیشرفته قاچاقچیان. آن را در استان فارس، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، یزد یا کرمان عمل میآورند. کشاورزان خلافکار ایرانی در ارتفاعات، لابلای مزارع گندم یا هر کجا دور از چشم ماموران، میکارند و میفروشند و بهترینش را به اسم تریاک «خانی» میفروشند.
یک مقام مسئول که نمیخواهد نامش فاش شود، میگوید: «با وجود شدت مبارزات پلیس و نیروهای امنیتی با کاشت غیرقانونی خشخاش، متاسفانه این نوع کشت درحال افزایش است».
او البته تأکید میکند که روند افزایش بسیار ناچیز و کم است، جملهای که چندان طرفدار ندارد. ازجمله مخالفان این جمله، یک کشاورز کازرونی است، کسی که میگوید کشاورزان و دامداران بسیاری را میشناسد که بهتازگی گوشهای از مزارع یا مراتع خود را به کشت خشخاش اختصاص دادهاند. این کشاورز ۵٧ ساله-که تمایل دارد ناشناس بماند- خشکسالی و بیفایدهبودن کشتهای سنتی را از مهمترین علتهای روی آوردن کشاورزان به این کار به گفته خودش پرخطر، میداند.
میگوید: «اول که خشکسالی محصول را کم کرد و درآمد پایین آمد و بعد دولت با بعضی از کارهایش باعث شد که با پول کشت نشود زندگی کرد».
این درحالی است که خشخاش بهدلیل ویژگیهای بیولوژیکیاش نیاز چندان به مراقبت ندارد و در عین حال سوددهی بالایی دارد، بهخصوص آنکه از قدیم خشخاش تولید شده در ایران به کیفیت بالایش معروف بوده است.
مقامهای ارشد کشور هنوز درباره کشت خشخاش در ایران چندان صحبت نکردهاند و حتی هشداری هم دراینباره ندادهاند اما هر از چند گاهی در لابهلای اخبار این نوع کشت را تأیید کردهاند. ازجمله بالاترین مقامهایی که تاکنون دراینباره سخن گفته است، فرمانده سابق نیروی پلیس کشور است که چندی قبل از شناسایی تعدادی مزرعه کشت خشخاش بهوسیله ماهواره خبر داده بود. تریاک، شیره الکالوییدداری است که از تیغ زدن گرز خشخاش و لخته شدن شیره خشخاش نارس بهدست میآید. تخمدان حاوی دانههای خشخاش، بیضیشکل است که گلبرگهای صورتیرنگ دارد و احتمالا پلیس با مشاهده همین رنگ در تصاویر ماهوارهای، مناطق کشت خشخاش را شناسایی و معدوم میکند.
اما اگر پلیس برای ردگیری خشخاشکاران ایرانی نیازمند بکارگیری ماهواره است، کشاورزان محلی بسادگی در محفلهای خصوصی خود از مکان این مزارع سخن میگویند. آنها معمولا کازرون در استان فارس، پیچاب، گچساران و باشت در استان کهگیلویه، نقاطی از دشتهای خوزستان، مناطق شرقی استان کرمان و بیشتر نقاط یزد را مناطق عمده کشت میدانند.
بخش عمدهای از این مناطق پیش از انقلاب نیز زیر ٣٣هزار هکتار کشت قانونی تریاک بوده است که همین امر بسیاری از کشاورزان این مناطق را با شیوه کاشت، داشت و برداشت خشخاش آشنا کرده است. البته که اینروزها هیچ برآورد دقیقی از میزان زمینهای زیرکشت در دست نیست اما نام محصول این زمینها در تمام این مناطق نامی آشنا است؛ «تریاک خانی» که به گفته کشاورز کازرونی محصول موردعلاقه قاچاقچیان است و از نقاط مختلف کشور برای خرید آن میآیند و سودهای کلانی را نصیب کشاورزان و مرتعداران متخلف میکنند.
کشاورز کازرونی میگوید، سود ناشی از این کشت غیرقانونی که معمولا در حجم کوچکی انجام میشود، گاهی به اندازه چند هکتار کاشت قانونی است.
البته که این سود بالا بدون خطر هم نیست. سالهاست که برخلاف سکوت مسئولان نظامی یا امنیتی کشور، مسئولان محلی دستگاههای نظارتی، شامل فرمانداریها و پلیس و حتی نیروهای اطلاعاتی و بسیج کشت خشخاش را رصد کرده و حتی خبر موفقیتهای خود در از بین بردن این زمینها و بازداشت متخلفان را هم رسانهای میکنند. ازجمله قاسم تقیپور، مسئول اطلاعات سپاه ناحیه کازرون که چندی قبل از شناسایی ١٠ نقطه کشت خشخاش در کوهها خبر داد که در آن حدود ٢۵هزار بوته خشخاش عمل آمده بود. به گفته او، یکنفر هم در این رابطه دستگیر شد.
پیشتر فرمانده انتظامی شهرستان مهر هم از کشف ٣٠هزار بوته دیگر خبر داده بود. بهطور میانگین هر بوته خشخاش بین ٢، ۵ تا ٢. ٨ گرم محصول میدهد؛ اما ارقام کشفیات هرگز در حد ٢٠ یا ٣٠هزار بوته باقی نمانده است چراکه در آذرماه سال ٩٢ دادستان فیروزآباد استان فارس از کشف مزرعهای به وسعت ۴٠ هکتار خشخاش خبر داده بود.
در شهر کازرون، کشاورزان قدیمی معتقدند که در یک مزرعه خشخاش بین ٣۵٠ تا ۴٠٠هزار بوته میتواند عمل بیاید که در این صورت باید قبول کرد در داخل مرزهای ایران، مزرعهای بهوسعت ۴٠ هکتار کشف شده که قادر بوده است نزدیک به ۴ تن تریاک خالص تولید کند.
مطابق قانون جامع مبارزه با موادمخدر درسال ٨٩ این کشت غیرقانونی است اما بنا به گفته کشاورزان و مناطقی که در دشت و کوهها نشان داده میشود، تعداد زیادی بهصورت غیرقانونی مشغول انجام این کار بوده و محصول خود را وارد بازار مصرف میکنند که روزانه ٢٠میلیارد تومان در آن معامله میشود. این رقم شامل خرید و فروش تمام مخدرهای موجود، اعم از سنتی و آمفتامینها و هرویین است اما بنابر آمار مراجع رسمی همچنان تریاک بیشترین ماده مصرفی در ایران است.
طبق آنچه قانونگذار نوشته، جرم خشخاشکاران در ایران به این ترتیب است. بار اول، ١٠ تا صدمیلیون جریمه نقدی، بار دوم، ۵٠ تا ۵٠٠میلیون و ٣٠ تا ٧٠ ضربه شلاق. بار سوم، صدمیلیون تا یکمیلیارد، یک تا ٧٠ ضربه شلاق و ٢ تا ۵ سال حبس. بار چهارم متخلف اعدام میشود. نگهداری بذر یا گرز خشخاش و شاهدانه هم یک تا ٣٠میلیون بهعلاوه یک تا ٧٠ ضربه شلاق را بهعنوان جریمه در پی دارد. البته باید توجه داشت که تمام ارقام گفتهشده در قانون به ریال است.
کشاورز کازرونی، محمد را کسی معرفی میکند که ٧٠ ضربه شلاق را خورده، ١٠میلیون تومان جریمهاش را هم پرداخت کرده است و اکنون در همین شهر دامداری میکند. محمد اما خود را بیگناه میداند، او میگوید که هر دو بار از وجود خشخاش در مرتع خود بیاطلاع بوده است. میگوید، نمیتواند به تمام مرتع سرکشی کند و در این شرایط طبیعی است که عدهای سودجو با مسئولیت او به کشت اقدام کنند.
این جوان ٣۵ ساله که صورت آفتابسوختهای دارد و چاییاش را بدون قند میخورد از پلیس و قانون گلهمند است که بدون بررسی لازم، افراد را بازداشت میکنند.
محمد میگوید: «مراتع بزرگند و رفتن به بعضی از قسمتهای آنها سخت است و هستند کسانی که در این مناطق بذر میپاشند».
کشاورزان دیگری هم هستند که این نکته را تأیید میکنند و حتی علیالله که مغازهدار هم هست و در بسیج فعال بوده، از مزرعهای خبر میدهد که در زمینهای دولتی کشف شد. به گفته او، آنها، یعنی نیروهای بسیج، از طریق گزارشهای مردمی متوجه این مزرعه شدند که اگرچه خیلی کوچک بود اما در زمینهای دولتی کاشته شده بود.
کشاورز کازرونی هم احتمال عمل آمدن خشخاش به این شکل را امکانپذیر میداند. او میگوید، خشخاش آب چندانی نمیخواهد و اگر اواخر پاییز کاشته شود، در اردیبهشت و خرداد محصول میدهد و نیاز چندانی به مراقبت ندارد. محمد هم این حرفها را تأیید میکند.
به نظر، این شیوه هم آنقدر مرسوم بوده و هست که قانونگذار در اصلاحیه سال ١٣٨٩ قانون مبارزه با موادمخدر ماده ٢۴ را با یکتبصره به قانون اضافه کرد: مطابق این ماده «هریک از اعضای شورای اسلامی روستا موظف است به محض آگاهی از کشت خشخاش یا کوکا یا شاهدانه در حوزه روستا مراتب را کتبا به دهدار و نزدیکترین پاسگاه یا حوزه انتظامی اطلاع دهد».
در تبصره این ماده نیز آمده است: «درصورتیکه خشخاش در حوزههای شهری کشت یا روییده شده باشد، مامورین حسب مورد موظفند به محض آگاهی مراتب را به نزدیکترین پاسگاه یا پایگاه بسیج اطلاع دهند».
با این حال کشت خشخاش در مناطقی ازجمله در اطراف شهرستان کازرون یا آنطور که محلیها میگویند «دورِ شهر» رو به افزایش است و حتی از نظر تکنولوژیک هم توسعه پیدا میکند.
همین ۶ ماه قبل بود که حجتالاسلام اسماعیل ملاکریمی، دادستان میاندرود از کشت مکانیزه در مزارع خشخاش خبر داد که به گفته او، در افغانستان هم به این شکل انجام نمیشود. او گفت: «در برخی نقاط این شهرستان کشت خشخاش بهصورت مکانیزه و با آبیاری قطرهای انجام میشود که دهیاران از انجام آن خبر ندارند و این قابلقبول نیست».
کشاورز کازرونی اما این حرف را چندان قبول ندارد و جملاتی میگوید که نشان میدهد، عدهای از این موضوعات باخبر هم هستند. به اعتقاد او، کشت خشخاش، کشت چندان پنهانی نیست و در جامعه کوچک روستایی بهسادگی میتوان با نگاهی به وضع ملک و زمین یا تعداد گوسفندان و نوع اجارهایبودن یا مالکبودن کشاورز یا دامدار و همینطور دخل و خرج آن فهمید که کی چطور کشاورزی میکند.
ای کسانیکه دم ازدین وخدا واسلام میزنید .امثال من جانباز – معلول – یا بامرضی درداور که تریاک مسکنشان است زیادند .چرا باعث نابودی ومرگ مردم میشوید .ببینید چندین جانباز – معلول – افرادمسن با افسردگی ودرد که بخاطر ریاست شما ناقص شدند بخاطر این مسکن دارند درد میکشند بخدا اه انها شما را میگیرد .چرا موادصنعتی رابلای جان جوون ایرانی کردید برای تجارت وواردات واسنعمار بیشتر کشور .بخدا تاوانش را میدهید .
خب ایناهم همین رو میخان که ملت رو بیارن به مواد شیمیایی مثل شیشه و چیزایی دیگه تا دیوانه بشن نابودو روانه سینه قبرستانو تیمارستان! ادم تریاکی چون قایمکی مصرف میکنه و مصرفم که کرد میره یه گوشی میشینه صداشم درنمیاد بده اما این شیشه ایا که علنی پایپ میگیرن دستشونو توی خیابون راه میرن و عربده میزننو خلاف میکنن موردی نداره ! کجایی کاری اخوی. همین متادونیم که این پزشکهای ترک اعتیاد دارن با فروشش ملت رو چپاول میکنن و درکترهای ترک اعتیاد هم سدن مثل ساقی مواد کلی عوارض داره . ادم دیدم که بخاطر مصرف متادون بعد یه مدت فوت کرده و یا ادم دیدم که کبدش داغون شده و هزارتا مشکل دیگه! بعد تریاکو کشتش بدو خلافه . چون این کشاورزا دارن میفروشن و سودشون توی جیب خودشن میره خلافه اما اگر سودشون بدن به بعضیا خلاف نیست!
ای کسانی که دم از دین میزنید با جلو گیری از تریاک طبیعی باعث رونق مواد شیمیایی و ناهنجاریهای جامعه گشته اید چه انسانهایی را به کام طلاق و نابودی خانواده شان که نکشانده اید اگر لیاقت دارید جلو مواد مخدر شیمیایی را بگیرید و گر نه کاشت تریاک باید ازاد باشد
داداش شما خمار بودی اینو نوشتی یا نعشه. میدونم قیمتش بالاس خودت میخوای کشت کنی ولی لامصب مثل خیاله بس برو به همینی که هست خداتو شاکر باش میگن میخواد گرونم بشه….
سلام داداش خودت از کجا میخری به منم بگو منم بخرم کسی که به من میفروخت مرد الانم نیاز دارم حالم بده درکم کن شمارشو برام بفرست دمت گرم
برو … اشغال مردم شما بدبخت کردی نه من میکشم نه دود میکنم بابایی داره راست میکه همین شیشه ایها فردا جلو خودتو ناموستن
باندهای مواد مخدر چون تریاک افعانستان برایشان سود سرشاری دارد مانع کشت در کشور میشوند در حالیکه از نظر اسلام هیچ منعی برای کشت خشخاش وجود ندارد
آره انسان هراشتباهی بخاطرمجبوری انجام میده اینهمه بیکار بدون شغل مجبورن دست ب این کاربران ما که بیکاریم چکارکنیم
اقا مگه تریاک به این خوبی چشه من رفتم دکتر واسه سنگ کلیه درد داشتم دکتر بهم گفت شیره بکش تریاک دارو هست مثل هرویین و این کوفتا نیست تریاک داروی خوبیه که بعضی دارو ها هم از تریاک است تریاک نعمت الله است
جهت اطلاع شما بگم تریاک برای امراض کلیه مثل سم میمونه و بشدت باعث بالا رفتن کراتین خون میشه لطفا اگر هیچ اطلاعی از موضوعی ندارید نظر ندید
خرید برای یزد
حضرت وافور ما بر همه دردی دواست
گر که ز حد بگذرد خود مرض بی دواست
تریاک خوبه داش
عالیه
تریاک اگه اصل و ناب باش و قاطی هم نداشته باشه و با بافور بکشی هیچ وقت هیچیت نمیشه
منتها اینها دنبال اون درآمدش هستن که بره توی جیب خودشون
ممدی پس وردار بیاران چای نبات منو لاااامشب
ایکاش……..!ازاین ایکاشهازیادگفتیم ونشدوبهش نرسیدیم.ایکاش کوپنی بشه وبه قیمت واقعی وخالص دست مردم برسه.ازسن۴۰به بالاسهمیه بندی بشه.بدبختانه سن اعتیادخیلی پایین اومده.به زیر۱۵سال رسیده.من تا۴۰سالگی لب به هیچ دودی نمیزدم.ولی بخاطرکبدچرب وسنگ کلیه وقندودیابتی که دارم مجبورشدم تریاک مصرف کنم.تریاک شاه وآقای موادمخدره.ببخشیداشتباه گفتم.نوشداروست.همان نوشدارویی که رستم برای سهراب طلب کرد.ایکاش … مابجای سودهای کلانی که میبرندیکمقدارهم به فکرملت باشند.ایکاش …. که برخی ازاوناخودشون باتریاک خالص حال میکنند تریاک راکوپنی وسهمیه بندی میکردند.آقایان خیلی ازکارایی که زمان پهلوی انجام میدادندبهش رسیدندکه خوب وواجب بوده.بعضیاشودارند بهش عمل میکنند.ایکاش به این موردهم عمل کنندتازیر۱۵سالای ماعملی نشند.بیچاره جانبازان وقطع عضوهایی که بابالارفتن سنشان کم کم دردهای شدیدبه سراغشان میادومتاسفانه بامصرف معتادمیشن
تریاکی که توسط خرده فروشان به مصرف کنندگان فروخته میشود عامل هزاران بیماری در جامعه و هزینه های زیادی برای دولت و خانواده های مصرف کنندگان را در بر دارد افراد سودجو با قاطی کردن سرب و مواد گندیده دیگر مثل خاک رس و ضایعات میوه های گندیده مثل خرما و در بعضی موارد که آزمایشگاه ها اعلام کردند وجود مدفوع انسانی یا فضله موش و پرندگان یا انواع و اقسام قرص ها که به خاطر سنگین شدن تریاک به آن اضافه میکنند هر ساله باعث بروز انواع سرطان در فرد مصرف کننده میشود را دولت ما به مردم اطلاع رسانی نمیکند.
سربی که در تریاک زده میشه برای سنگین کردن به صورت مایع میباشد که در بازارهای شیمیایی هر کشوری برای کارهای صنعتی به وفور یافت میشود سرب عامل اصلی سرطان استخوان و خون و غیره میباشد که یه عده از خدا بیخبر برای سود بیشتر سرب مایع به تریاک اضافه میکنند
و چون تریاک قاچاق محسوب میشود معمولا آن را در جاهای بسیار کثیف و غیر بهداشتی نگهداری میکنند که این هم بر بیماری های مصرف کنندگان میافزاید. جوشاندن تریاک فقط یک سوم از میکروب ها را از بین میبرد و باز هم مواد سمی از صافی رد شده.
شما رو به هرکس ایمان دارید از این تریاکهای ناب ایران عزیز رو به کشور دشمن و استکبار شیطان بزرگ امریکای جهانخوار بفرستید. اینجا تریاک بسیار گران و عمدتا بی کیفیت هست. لطف کنید و صادر کنید فراوان. الله خیرکم و صوابهم
پدر پیر من زندگیش به تریاک وابسته هست.تو این وضعیت کرونایی تمام پولام رو خرج کردم همه جنس آشغال ریختم دور هیچی به هیچی.
داداش مگه ما مرده باشیم شما کدوم شهری؟