رایج ترین اشتباهات آشپزی که ارزش مواد غذایی را از بین می برد
در شیوه های آشپزی افراد مختلف اشتباهات رایج بسیاری وجود دارند که به هنگام طبخ یا آماده سازی مواد غذایی موجب از دست رفتن مواد مغذی و مفید میشوند.
حرارت طولانی
فهرست مطالب
بسیاری از خانوادهها معتقدند که انواع خورشها باید بهاصطلاح بهخوبی جا بیفتد. این امر موجب لطمه زدن به مواد مغذی و بخصوص ویتامینهای موجود در غذا میشود. هر چه مدت پخت غذا طولانیتر باشد اتلاف مواد مغذی بیشتر خواهد بود.
دور ریختن آب مواد غذایی
بسیاری از مواد مغذی موجود در غذاها مانند ویتامینهای C و B در آب محلول هستند. بنابراین با دور ریختن آب حاصل از طبخ غذا، در واقع قسمت مهمی از مواد مغذی را دور میریزیم. علاوه بر این تقریباً همیشه مقدار قابل توجهی از آب خورشها و خوراکیها در بشقاب غذا باقی میماند که مصرف نشده و دور ریخته میشود.
افزایش حرارت تدریجی
بسیار از افراد برای طبخ انواع سبزی، آنها را در آب سرد قرار میدهند. در این صورت آب به تدریج به جوش آمده و سبزی پخته میشود. این امر موجب اتلاف زیاد در ارزش تغذیه ای سبزی ها میشود. زیرا در گیاهان بهطور طبیعی آنزیم های طبیعی وجود دارد که با افزایش حرارت تدریجی سریعتر از بین میروند. درست آن است که گیاهان را در آب جوش ریخته و در ظرف را ببندیم. در این صورت لطمه خیلی کمتری به ارزش تغذیهای سبزیجات وارد خواهد شد.
باز گذاشتن در ظرف غذا به هنگام طبخ
باز گذاشتن در ظرف غذا هنگام پخت غذا به دلیل تاثیر اکسیژن و نیز نور بر ویتامینهای موجود در مواد غذایی موجب از دست رفتن ارزش غذایی مواد میشود. اکسیژن هوا چنانچه با حرارت همراه شود لطمه بیشتری به ویتامینهای غذا وارد میکند.
سرخ کردن
هنگام سرخ کردن حرارت روغن بسیار بالا رفته و نزدیک به دو برابر حرارت طبخ میرسد. در این درجه حرارت تقریبا تمام مواد مغذی موجود در غذا از بین رفته و مواد خاصیت خود را در حد وسیعی از دست میدهند.
زیاد خرد کردن مواد غذایی
مواد خوراکی هر چه بیشتر خرد شوند سطح تماس بیشتری با عوامل محیطی مانند اکسیژن، نور، حرارت و حل شدن در آب پیدا میکنند. در نتیجه مواد غذایی ریز شده ارزش غذایی کمتری را در خود نگه خواهند داشت.
استفاده از جوش شیرین
جوش شیرین اغلب برای حفظ رنگ طبیعی سبزیجات اضافه میشود، به دلیل قلیایی بودن موجب اتلاف مواد مغذی بهویژه ویتامین C موجود در غذا میگردد.
منبع : مجله دلتا