طرز تهیه آش ترخینه دوغ خوشمزه و لعاب دار به سبک اراک و لرستان

0

طرز تهیه آش ترخینه دوغ خوشمزه و لعاب دار به سبک اراک و لرستان ، طرز تهیه آش ترخینه دوغ ملایر ، طرز تهیه آش ترخینه دوغ با سیرابی ، طرز تهیه آش ترخینه با ترخینه آماده ، طرز تهیه آش ترخینه ساده ، آش ترخینه لرستان ، طرز تهیه آش ترخینه دوغ اراک ، طرز تهیه آش ترخینه کرمانشاه ، طرز تهیه ترخینه خشک لرستان

طرز تهیه آش ترخینه دوغ خوشمزه و لعاب دار به سبک اراک و لرستان

شاید ترخینه را بتوان به‌ عنوان اولین غذای نیمه آماده شناخت. آش ترخینه یکی از غذاهای سنتی ایرانی است. این آش با مایع ترخینه ، حبوبات نظیر نخود و لوبیا، سبزی آش پخته می‌شود که در برخی مناطق بادمجان و پیاز سرخ شده نیز به آن افزوده می‌شود. این آش در میان مردم لر و شهر اراک پخته می‌شود. در ادامه با طرز تهیه آش ترخینه و روش تهیه و نگهداری از ترخینه آمده است.

مواد لازم آش ترخینه دوغ طرز تهیه آش ترخینه دوغ

مواد لازم جهت تهیه آش ترخینه

مواد لازم
ترخینه دوغ  ۲۵۰ گرم
پیاز بزرگ  ۲ عدد
سبزی آش (تره، جعفری، گشنیز، اسفناج) نیم کیلو
عدس ۲ پیمانه
روغن،‌ نمک و فلفل به میزان لازم
نعنا داغ و سیر داغ به میزان لازم
کشک و قرقوروت به میزان لازم

نکته: با مقدار مواد یاد شده می‌توانید برای چهار تا پنج نفر آش تهیه کنید.

ترخینه چیست و چگونه تهیه می شود

ترخینه غذایی است آبکی که از دوغ یا شیر تخمیر شده به دست می‌آید. این غذا از خیس دادن بلغور گندم یا جو در دوغ ترش به مدت ۱۰ روز تهیه می‌شود. در روش دیگر بلغور را به مدت چند ساعت در دوغ می‌پزند. پس از این مدت قطعاتی از این مخلوط خمیر مانند را گلوله کرده و گاهی با افزودن اندکی گیاه خشک پونه آنرا زیر نور آفتاب خشک می‌نمایند. تکه‌های خشک ترخینه را با افزودن حبوبات و سبزی خشک به‌عنوان آش آماده می‌کنند.
روش تهیه ترخینه به شرح زیر است:

  1. برای تهیه‌ی ترخینه باید گندم و دوغ را با نسبت یک به چهار (یعنی هر مقدار گندم در نظر دارید معادل چهار برابر آن دوغ بریزید) مورد استفاده قرار دهید. اگر دوغ رقیق است مقدار بیشتری از این نسبت اضافه کنید.
  2. گندم را به مدت ۲۴ ساعت بخیسانید و پس از آن دوغ را به آن اضافه کرده و روی حرارت قرار دهید در حدی که گندم به طور کامل بپزد. توجه داشته باشید که مدام هم زده شود تا ته نگیرد (حتی اگر شعله پخش کن استفاده کنید از هم نیاز به همزدن دارد).
  3. پس از بخار شدن کامل دوغ اگر مایل بودید به آن زردچوبه اضافه کنید. ترخینه شما آماده است.

به دو روش می‌توان ترخینه آماده شده را نگهداری کرد:

  • ترخینه را بسته بندی کرده و در فریزر نگهداری کنید. (روش پیشنهادی ما).
  • آن را در یک سینی پهن کنید و روی آن را با یک توری بپوشانید و بگذارید در هوا خشک شود.

همچنین می‌توانید ترخینه آماده را از فروشگاه‌ یا عطاری تهیه کنید.

برای درست کردن آش ترخینه با سیرابی اراکی، ابتدا باید آن را خوب تمیز کنید و بشورید و با قیچی آشپزخانه خرد کنید. برای روش پاک کردن سیرابی به مقاله آن مراجعه کنید. سپس سیرابی را جداگانه با پیاز و زردچوبه بپزید. وقتی که سیرابی خوب پخت آن را در اواسط پخت و قبل از اضافه کردن سبزی به آش اضافه کنید. اراکی‌ها روز اول عید نوروز و روز سیزده به در هم آش ترخینه درست می‌کنند.

همچنین میتوانید مقاله طرز تهیه سیرابی لعاب دار را در ساتین بخوانید.

طرز تهیه آش ترخینه

  1. عدس را جداگانه در ظرفی بریزید و بگذارید بپزد.
  2. ابتدا ترخینه‌ها را زیر آب گرفته تا گرد و خاک آن برود. سپس آنها را در ظرفی ریخته و روی آن آب سرد بریزید تا دانه‌های بهم چسبیده از هم جدا شوند.
  3. پیاز را خرد کرده و با روغن تفت دهید تا طلایی شود. کمی زرد چوبه به آن اضافه کنید.
  4. ترخینه را همراه با آب و سبزی آش و نمک و فلفل به پیاز داغ اضافه کنید و شعله را ملایم کرده تا سبزی آش بپزد.
  5. سپس عدس پخته شده را (و مقدار کمی قرقروت در صورت تمایل) اضافه کرده و بگذارید تا آش جا بییفتد.
  6. در انتها کمی کشک در آش بریزید.
  7. در هنگام سرو کردن می‌توانید روی آش را با پیاز داغ،‌ نعنا داغ، سیر داغ و کشک تزیین کنید.

نکات

  • برای داشتن طعم ترش آش قرقروت بیشتری اضافه نمایید.
  • سیر را بعد از سرخ شدن پیاز اضافه کنید و کمی تفت دهید.
  • کشک را می‌توانید فقط جهت سرو روی میز قرار دهید و داخل آش از قبل نریزید (ممکن است کسانی طعم کشک را در آش دوست نداشته باشند).
  • هر چه آش شما پر سبزی‌تر باشد طعم آن چند برابر بهتر خواهد شد.
  • به همراه عدس یا به جای آن می‌توانید از سایر حبوبات مانند نخود و لوبیا نیز در تهیه آش ترخینه استفاده کنید.
  • آش ترخینه لرستانی‌ هم شبیه آش ترخینه اراکی است با این تفاوت که لرستانی‌ها گاهی کمی قره‌قروت ترش هم به آش ترخینه اضافه می‌کنند. در لرستان هم برای درست کردن اش ترخینه بعضی‌ها از سیرابی استفاده می‌کنند. آش ترخینه بروجردی هم که مشهور است به همین روش پخته می‌شود.
  • ملایری‌ها آش ترخینه را معمولا با آب قلم و علاوه بر سبزی آش با یک سبزی محلی به نام «گلرنگ» درست می‌کنند. بعضی هم به آش ترخینه، گوجه فرنگی رنده شده و سرخ شده اضافه می‌کنند. ملایری‌ها و نهاوندی‌ها هم گاهی آش ترخینه را با سیرابی درست می‌کنند.
  • آش ترخینه برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا مثل یک آنتی‌بیوتیک قوی عمل می‌کند.

همانطور که مشاهده کردید، طرز تهیه آش ترخینه ساده است. شما هم می‌توانید عصرانه خود را با آش ترخینه زیباتر کنید و در کنار خانواده و دوستان‌ از لحظاتتان لذت ببرید.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ