قهوه چیست؟ بهترین نوع قهوه کدام است؟ چگونه و از کجا قهوه مناسب بخریم؟

2

اگر از شما پرسیده شود که چقدر قهوه COFFEE مى خورید چه پاسخى مى دهید؟زیاد، کم یا اصلا؟جواب این سوال هرچه باشد چندان مهم نیست. مهم این است که اگر شما قهوه مى خورید یا دوست دارید که قهوه بخورید، چگونه و از کجا قهوه خوب و مناسب تهیه کنید؟پاسخ اینکه از کجا قهوه خوب تهیه کنیم؟ شاید ساده باشد، ولى اینکه چگونه قهوه مناسب بخریم؟ نیاز به دانستن یکسرى اطلاعات در رابطه با قهوه داریم که سعى مى کنیم در این گزارش به آنها بپردازیم.

قهوه خوب

به طور کلى نحوه فروش قهوه در تهران به دو صورت انجام مى گیرد؛ فروش در فروشگاه هاى سنتى قهوه فروشى که بیشتر متعلق به اقلیت ارامنه است و فروش در سوپرمارکت ها و فروشگاه ها.شما مى توانید پودر قهوه یا دانه پخته شده قهوه را به صورت باز بدون بسته بندى از فروشگاه هاى سنتى قهوه فروشى بخرید و قهوه هاى بسته بندى شده، اعم از بسته بندى هاى داخلى و خارجى را علاوه بر فروشگاه هاى سنتى که بیشتر در مناطق ارامنه نشین قرار دارند از سایر فروشگاه ها، سوپرمارکت ها و حتى قنادى هاى سطح شهر تهیه کنید.

فرق قهوه فله و بسته بندى شده

شاید براى فروشندگان سنتى قهوه، بین قهوه پودر شده و دانه قهوه تفاوتى نباشد و از نظر قیمت هر دوى آنها در یک سطح باشند، اما براى مصرف کننده بسیار مهم است که بداند قهوه پودر شده خیلى سریع بو و عطر خود را از دست مى دهد و براى مدت زیادى نمى توان آن را نگه داشت. در حالى که دانه قهوه تا زمانى که پودر نشده، عطر و بوى خود را حفظ مى کند.در مورد قهوه هاى بسته بندى شده نیز اگرچه بسته بندى سبب مى شود تا عطر و بوى قهوه حفظ شود، اما همین بسته بندى باعث افزایش قیمت قهوه شده، طورى که پودر قهوه که عموما براى مصارف خانگى و در بسته بندى هاى ۲۵۰ گرمى عرضه مى شود، در مقایسه با دانه قهوه که در بسته هاى یک کیلوگرمى و معمولا براى کافى شاپ ها، هتل ها و رستوران ها عرضه مى شود ۲ تا ۳ هزار تومان در هر کیلو گرانتر است.

انواع قهوه

امروزه انواع قهوه با نام هاى ترک، فرانسه یا اسپرسو شناخته مى شوند.جالب است بدانید نامگذارى قهوه به این نام ها، ربطى با نحوه کشت یا محل کشت آن ندارد. زیرا کشورهاى ترکیه، فرانسه یا ایتالیا مزارع کشت قهوه ندارند و قهوه فقط در یک شرایط خاص و در مناطقى که داراى آب و هواى گرم حاره اى باشند رشد پیدا مى کند.اصطلاح قهوه ترک از آنجا پدید آمد که ترک ها، اولین کشورى بودند که قهوه را به شیوه اى که خودشان مى پسندیدند، پخت و آسیاب کرده و سپس مى جوشاندند. ترک ها پودر قهوه را با آب حل کرده، سپس مى جوشاندند و بعد از به اصطلاح عمل آمدن قهوه، آن را مى خوردند. در این روش، خود قهوه علاوه بر عصاره و شیره آن نیز خورده مى شود که برخى معتقدند در درازمدت باعث از بین رفتن پرزهاى معده مى شود. اگر تنها ۱۰ درصد از جمعیت ۷۰ میلیونى ایران، یعنى فقط ۷ میلیون از ایرانیان قهوه بنوشند، روزانه باید در ایران ۵۶ تن قهوه مصرف شود

بعد از آن فرانسوى ها به این دلیل که نمى توانستند قهوه را مانند ترک ها مصرف کنند، روش جدیدى را ابداع کردند و با قرار دادن فیلترى در قهوه جوش، قهوه را صاف کرده و بعد مى نوشیدند. قهوه اى که از این روش به دست مى آمد به نام قهوه فرانسه معروف شد.ایتالیایى ها نیز در سال ۱۸۲۲ روش جدیدى را ابداع کردند که شاید بهترین روش تهیه قهوه باشد. به این طریق که در فشار بالا و با آب ۹۰ درجه از دانه قهوه، عصاره آن گرفته مى شود. قهوه به دست آمده از این طریق به قهوه اسپرسو معروف است. اسپرسو در زبان ایتالیایى به معنى خیلى کوتاه و چیزى که از طریق اعمال فشار زیاد به دست آمده، است.قهوه، علاوه بر اینکه در ۳ نوع ترک، فرانسه و اسپرسو شناخته مى شود، به طور کلى در دو نوع ربوستا و عربیکا کشت و برداشت مى شود.

قهوه عربیکا بیشتر در کشورهاى آفریقایى و آمریکاى لاتین و قهوه ربوستا در کشورهاى آسیاى شرقى کشت مى شود. در ضمن ۷۰ درصد تولیدات قهوه دنیا را قهوه عربیکا تشکیل مى دهد.در حقیقت قهوه هاى ترک، فرانسه و اسپرسو علاوه بر آنکه شیوه تهیه آنها متفاوت است، هر یک با درصدهاى مختلفى از قهوه هاى عربیکا و ربوستا تشکیل شده اند. گاهى نیز دیده مى شود، در تهیه قهوه ترک، تنها از قهوه ربوستا و براى قهوه اسپرسو فقط از قهوه عربیکا استفاده مى شود. این درصدها در هر کشور بسته به ذائقه مردم آن متفاوت است.

چگونه قهوه مناسب بخریم؟

افشاری، کارشناس قهوه معتقد است: اکثر مردم ایران، قهوه ملایم مى خورند. تقاضاى بازار نشان مى دهد، حدود ۷۰ درصد ایرانى ها، قهوه فرانسه، حدود ۳۰ درصد که بیشتر اقلیت ارامنه هستند، قهوه ترک و درصد بسیار کمى نیز قهوه اسپرسو تلخ مصرف مى کنند.شما نیز در زمان خرید قهوه حتما با توجه به ذائقه و تمایل خود قهوه بخرید و به مشخصات روى بسته بندى ها توجه کنید. درصدهاى قهوه عربیکا و ربوستا که میزان تلخى و ملایمت قهوه به آن بستگى دارد را در نظر بگیرید. هرچه درصد قهوه عربیکا بیشتر باشد، قهوه تلخ تر است. اگر قهوه را بدون بسته بندى و به صورت باز مى خرید حتما از فروشنده در مورد خصوصیات قهوه سوال کرده و در صورت امکان از او بخواهید قهوه را تست کند.

متوسط قیمت قهوه

در تهران ، قیمت قهوه بسته به اینکه از فروشندگان سنتى یا در بسته بندى هاى جدید خارجى خریدارى شود، متفاوت است. به عنوان مثال اگر از فروشندگان سنتی، قهوه بخرید، مى توانید هر کیلوگرم قهوه ترک را حدود ۵ هزار و ۵۰۰ تا ۶ هزار تومان، قهوه فرانسه را حدود ۷ هزار تومان و قهوه اسپرسو را حدود ۷ هزار و ۵۰۰ تومان خریدارى کنید؛ در حالى که قیمت قهوه هاى مارکدار خارجى با توجه به نوع آن ترک، فرانسه یا اسپرسو و همچنین ترکیب نوع قهوه عربیکا و ربوستا متفاوت و بین ۱۲ تا ۲۲ هزار تومان متغیر است. در ضمن مى توانید انواع مارک هاى نسکافه را در بسته هاى ۱۰۰ گرمى بین ۲۵۰۰ تا ۴۰۰۰ تومان خریدارى کنید.

تاریخچه قهوه

درخت قهوه که برگ هایی همیشه سبز و زیبا دارد، گیاهی است از تیره Coffee که دانه های آن را به صورت های مختلف همچون پودر و خرده های ریز ودرشت به فروش می رسانند.  بیش از یک سوم مردم جهان قهوه را دوست دارند و مصرف می کنند.

واژه قهوه ، برگرفته از زبان عربی و به معنای تحریک کننده و زایل کننده اشتها است .  و برخی از مورخان ، پیشینه این واژه را به کشور اتیوپی نسبت می دهند.

درخت قهوه بین ۷ تا ۱۰ متر بلندی دارد و درهوای گرم و مرطوب رشد می کند. این درخت گل هایی کوچک و سپید دارد که بوی آن بی شباهت به بوی یاسمن نیست. همچنین اندازه دانه های قهوه ، بین ۱۵ تا ۱۸ میلی متر است که در آغاز، رنگ سبز و پس از رسیدن، رنگ گیلاس به خود می گیرد. از این رو در بعضی کشورها به درخت گیلاس هم شهرت دارد. دانه های قهوه دو به دو به یکدیگر چسبیده اند و پرده نازکی میان دانه ها وجود دارد که آن ها را از هم جدا می کند.

تهیه قهوه در کشورهای جهان متفاوت است، اما اغلب آن را با آب جوش ،  بخار آب و یا از طریق گذراندن آب جوش از پودر آن تهیه می کنند.

میزان کافئین انواع قهوه مضرات قهوه قهوه چیست قهوه اسپرسو چیست فروش قهوه طرز تهیه نسکافه راهنمای خرید خواص قهوه بهترین مارک نسکافه بهترین قهوه انواع قهوه COFFEE

بهترین قهوه جهان از نظر بو و طعم ، از بوته ای به نام Arabica به دست می آید که در برزیل به خوبی رشد می کند و از آن جا به سراسرجهان صادر می شود . بعد از برزیل ، بهترین قهوه که طعم و بویی مطبوع دارد متعلق به کشور تانزانیا و اتیوپی است. همچنین در آمریکا اغلب، قهوه را با بخار آب درست می کنند که به آن اسپرسو (Espresso) می گویند. در ایران نیز شایع ترین نوع قهوه ، نسکافه است که با ریختن آب جوش بر روی یک قاشق قهوه فراهم می شود.

درقرن شانزدهم مصرف قهوه در مصر بسیار شایع بود و بیشتر، افراد مذهبی آن را به کار می بردند تا بتوانند بیدار بمانند و به عبادت پروردگاربپردازند. اما بعدها هنگامی که دریافتند این ماده ضربان قلب را افزایش می دهد و موجب اعتیاد می شود، خرید و فروش و مصرف آن را ممنوع ساختند وافراد متخلف را به شدت مجازات کردند، ولی چون مردم آن را دوست داشتند ، در این راه موفقیتی کسب نکردند. ابوعلی سینا حکیم بزرگ ایران، حدود هزار سال قبل  در کتاب خود  شرح جامعی در مورد قهوه  آورده که البته ایرانیان در آن عصر بر آن نام بونو(Buno) نهاده بودند و بوعلی نیز همین واژه را به کار بسته است . این واژه ای است که هنوز در اتیوپی آن را به کار می برند. بوعلی سینا قهوه را به منظور تحریک بیماران افسرده ، مورد استفاده قرار داده است.

بر اساس آمارهای به دست آمده، ۸۹ درصد مردم جهان ،  قهوه، چای و یا هر دوی آنها رامصرف می کنند. ۴۰ درصد آن ها ترجیح می دهند چای بنوشند و در صورت عدم دسترسی به چای، قهوه می نوشند و حدود ۳۰ درصد مردم دنیا نیز، قهوه را ترجیح می دهند و درنبودن قهوه به نوشیدن چای رضایت می دهند و برای ۱۵ درصد نیز میان چای و قهوه تفاوتی وجود ندارد و هر کدام  را که در دسترس باشد مصرف می کنند. ناگفته نماند که ۱۵ درصد مردم جهان نیز چای و قهوه را دوست ندارند  و هیچیک را نمی نوشند.

لازم  است کمی هم در مورد کافئین موجود در قهوه توضیح داده  شود. کافئین خالص ، شبیه به پودری سفید و ابریشمی است و حالت سوزنی دارد و دارای طعمی تلخ وبی بو است، همچنین به سهولت در آب گرم حل می شود و در حرارتی معادل ۴۶۰ درجه فارنهایت ، ذوب شده، و به حالت  مایع درمی آید. این ماده در صنعت داروسازی بسیار پر مصرف است و به میزان اندک، دربیش از۶۰ نوع داروی مختلف ، به ویژه داروهای ضد حساسیت به کار گرفته می شود. کافئین نیز همچون مواد مخدر درصورت مصرف بلند مدت، موجب اعتیاد می شود، اما چون این اعتیاد زیان چندانی به انسان وارد نمی سازد، مصرف آن در میان مردم جهان رواج یافته است. حتی بسیاری از مردم نسبت به اعتیاد آور بودن آن بی اطلاع هستند. کافئین در طول روز به شکل های گوناگون مانند  قهوه، برخی از نوشابه های گازدار وبسیاری از انواع شکلات مورد مصرف قرار می گیرد و در کودکان بیشتر ایجاد ناآرامی وبی خوابی می کند. خردسالانی که مواد کافئین دار مصرف می کنند چنانچه روزی از مصرف آن خودداری کنند ، امکان دارد بعضی از علائم ترک اعتیاد مانند بیخوابی، ناآرامی، احساس خستگی، کم اشتهایی و گریه زیاد بر آن ها عارض شود.

* کافئین موجود در یک فنجان قهوه ،  برابر ۱۵۰ سی سی است.

* قهوه ای که با آب جوش قطره ای تهیه شودBrewed Drip Method)) دارای ۶۰ تا ۱۸۰ میلی گرم کافئین و میانگین کافئین ۱۲۰ میلی گرم است .

* قهوه بدون کافئین که به طریقه بالا تهیه می شود، دارای ۳ تا ۵ میلی گرم کافئین ، و میانگین کافئین ۴ میلی گرم است .

* قهوه ترک دارای ۴۰ تا ۱۷۰ میلی گرم کافئین و میانگین کافئین ۱۰۰ میلی گرم  است .

* نسکافه فرانسوی( قهوه آماده = Instant) دارای ۳۰ تا ۱۲۰ میلی گرم کافئین و میانگین کافئین ۷۵ میلی گرم است .

* نسکافه فرانسوی بدون کافئین دارای ۱ تا ۵ میلی گرم کافئین و میانگین کافئین ۳ میلی گرم است .

کافئین را نمی توان به صورت صد درصد از قهوه خارج نمود . از این رو حتی قهوه های بدون کافئین نیز مقدار اندکی از این ماده را دارند.

در نیمه  قرن شانزدهم میلادی درانگلستان، مصرف قهوه به طور کامل رواج یافته بود، به گونه ای که در روزنامه تایمز، بارها این آگهی به چاپ رسید:« قهوه ، شما را سالم نگه می دارد ،  به هضم غذا کمک می کند ، چشم درد، سردرد، سرما خوردگی، سرفه و آب ریزش بینی را برطرف می کند و در درمان بیماری هایی مانند سل، نقرس و خون ریزی لثه، دارویی مؤثر به شمار می آید.» درج این آگهی گویای آن است که در آن زمان ، مردم باور داشته اند که قهوه بسیاری از دردها را تسکین می دهد و بعضی بیماری ها را نیز درمان می کند.

بررسی و پژوهش های علمی در عصر ما، افزون بر موارد یاد شده  ثابت کرده است که مصرف قهوه باعث هوشیاری مغز و اعصاب می شود،خستگی عضلات و ماهیچه ها را برطرف می کند ، اشتها را کاهش می دهد ( که این خود مانع از  بروز چاقی می شود )، یبوست را از میان می برد، ماهیچه های شش را شل می کند( که باعث سهولت در امر تنفس می شود) ، به دلیل رفع خستگی، زمان و میزان فعالیت را افزایش می دهد، برهمکاری عضلات چشم می افزاید( مهارت و دقت در کارها را افزایش می دهد)، مرکز تفکر را تحریک می کند( لذا بر قدرت قضاوت و نیروی حافظه می افزاید)، به انسان تیزهوشی همراه با آرامش می دهد ، و گاهی در بعضی افراد عامل تحریک قوای شهوانی می شود.

با این همه مصرف نامناسب قهوه ، زیان هایی را نیز در پی دارد که وقوع اتفاقات و رویدادهای زیر را می توان ناشی از آن دانست:

گروهی از پژوهشگران به این نتیجه رسیده اند که قهوه موجب پیدایش سرطان در انسان می شود و گروهی نیزمعتقدند که کافئین ، باعث تحریک بیماران روانی می شود. اما واقعیت این است که هیچیک از این پژوهش ها را نباید به عنوان یک اصل اثبات شده علمی پذیرفت، زیرا گستره این تحقیقات اغلب محدود است و در مقابل، فرضیه های مخالف نیز توانایی اثبات را دارند، چنان که در سال ۱۹۹۸ میلادی یک نشریه پزشکی مدعی شد که بر اساس آزمون های صورت گرفته ، این نتیجه به دست آمده است که قهوه، برخی از سلول های سرطانی را تحت تأثیر قرار می دهد و آن ها را از رشد باز می دارد یا کوچک می کند، اما بر روی سلول های معمولی تأثیری ندارد.

بعضی از افراد نسبت به کافئین به شدت حساسیت دارند، به طوری که مقدار اندکی از آن ، اشخاص را  گرفتار هیجان می کند، ضربان قلبشان را افزایش می دهد و دچار بی خوابی می کند.

میزان کافئین انواع قهوه مضرات قهوه قهوه چیست قهوه اسپرسو چیست فروش قهوه طرز تهیه نسکافه راهنمای خرید خواص قهوه بهترین مارک نسکافه بهترین قهوه انواع قهوه COFFEE

تأثیر کافئین بر اندام بدن

واکنش های متفاوت بدن در برابر کافئین ، به آستانه تحمل افراد بستگی دارد اما به طور کلی تأثیر آن ها را می توان چنین بیان کرد:

۱- فشار خون: کافئین ،  فشار خون را افزایش می دهد. اگر کسی ۲۵۰ میلی گرم قهوه مصرف کند، فشار خونش در یک ساعت  ، ۱۰ میلی متر بالا می رود.

۲– قلب: پس از مصرف قهوه، ضربان قلب کاهش می یابد اما پس از مدتی بر تعداد آن افزوده می شود و تا هنگامی که کافئین از بدن خارج نشده باشد به همان صورت باقی می ماند. چنانچه میزان کافئین مصرفی ، بالا باشد نه فقط تپش قلب ایجاد می کند بلکه حالت (Fibrilation) یعنی حرکت نامنظم ماهیچه های قلب نیز پدید می آید که گاه ممکن است منجر به مرگ شود. بر اساس آمارهای به دست آمده، نوشیدن بیش از ۵ فنجان قهوه در روز ، احتمال  سکته قلبی را افزایش می دهد.

۳- هورمون ها: کافئین بر تولید برخی از هورمون های بدن می افزاید، مانند : اپی نفرین(Epinephrine) که منقبض کننده عروق است ،  نوراپی نفرین (Norepinephrine) که بر میزان فشار خون می افزاید، رنین (Renin) که به علت کم خونی کلیه ها و بر اثر کاهش فشار نبض در سرخرگ کلیوی ، از کلیه ها ترشح می شود و پس از فعل و انفعالاتی ، باعث فشار خون می گردد و کاتکولامین (Catecholamine) که باعث تحریک اعصاب قلب شده و حرارت بدن را افزایش می دهد.

۴- معده: کافئین بر ترشح اسید معده و میزان پپسین (Pepsin) که نوعی آنزیم معدی  است می افزاید.

۵- خانم های باردار: اداره نظارت بر غذا و دارو در آمریکا (FDR) در سال ۱۹۸۰ میلادی اعلام کرده است که کافئین باعث زایمان زودرس می شود و ممکن است در نوزدان ناراحتی ایجاد کند. اگر چه از آن تاریخ ، پژوهش ها و مطالعات بسیاری در این زمینه صورت گرفت اما تا کنون مشخص نشده است که چه مقدار کافئین می تواند عامل زایمان زودرس شود. کافئین برای نوزادان دو عارضه ایجاد می کند:

۱-  از طریق شیر مادر وارد دستگاه گوارش کودک می شود و او را در وضعیت استفراغ قرار می دهد.

۲- مدت زیادی در بدن نوزاد می ماند تا متابولیزه شود، زیرا کبد نوزاد به اندازه کافی آنزیم ندارد.

در صورتی که  مادری دو فنجان قهوه تند بنوشد و سپس به نوزاد خود شیر بدهد چون بخشی از کافئین ، همراه شیر مادر وارد بدن نوزاد می شود ، امکان دارد عوارض زیر در نوزاد به وجود آید: ناآرامی، لرزش دست ها، پاها و لب ها، سفت یا شل شدن عضلات و ماهیچه های بدن، بی خوابی، جیغ زدن، حساسیت نشان دادن به صدا، به گونه ای که با کمترین صدایی کودک از خواب می پرد. از این رو به مادرانی که فرزند خود را شیر می دهند توصیه می شود که از مصرف قهوه یا مواد کافئین دار پرهیز کنند.

۶- مغز و اعصاب: تأثیر کافئین بر مغز و اعصاب، می تواند به پیدایش عوارض زیر منجر شود:

۱- اضطراب۲- هیجان ۳- ناآرامی ۴- فراموشی و افسردگی .

کسانی که گرفتار عارضه افسردگی هستند ، نباید بیش از یک گرم کافئین  در روز مصرف کنند ؛ زیرا سبب شدت یافتن افسردگی آن ها می شود.

۷- خون: کافئین باعث می شود که مقدار قابل ملاحظه ای از سدیم و پتاسیم بدن از طریق کلیه ها دفع شود، همچنین مقدار مصرف قند را نیز کاهش می دهد که نتیجه آن ، افزایش قند خون خواهد بود. از این رو به کسانی که مبتلا به بیماری قند ( دیابت) هستند توصیه می شود از مصرف مواد کافئین دار، اجتناب ورزند. کافئین ، جذب آهن را در روده ها کم می کند و لذا با توجه به نیاز ضروری بدن به آهن، که کار خون سازی را بر عهده دارد، توصیه می شود که از مصرف کافئین همراه با غذا و تا یک ساعت پس از آن، به طور جدی پرهیز شود.

۸- لاغری: کافئین میزان سوخت و ساز بدن را بالا می برد و در نتیجه مصرف کالری نیز افزایش پیدا می کند. برای مثال ، چنان چه کسی یک فنجان قهوه حاوی ۱۰۰ میلی گرم کافئین بنوشد میزان متابولیسم بدن وی تا ۴ درصد افزوده شده و درنتیجه باعث لاغری او می شود.

۹- فیبروکیستیک (Fibrocystic) : زنانی که در سینه خود غده فیبروکیستیک دارند ، نباید به میزان زیاد کافئین مصرف کنند، زیرا به بزرگ شدن این غده کمک می کند.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

نظرات شما ( 2 )
  1. ساسان می گوید

    سلام دوستان مطلب خیلی خوبی بود من قهوه برند سولیس مصرف می کنم چون تازه است کیفیت عالی دارد قهوه دارک رست سولیس رو بهتون پیشنهاد می کنم

    1. مسعود می گوید

      سلام .از کجا میشه تهیه کنیم .ایا سفارش اینترنتی میشه داشت .واسه استان دیگه ای قیمتش چنده .درصد کافئینش چقدره .ممنون