سهام دلاری چیست؟ سهم های دلاری بورس را بشناسید

0

گروه هایی که با دلار داغ می شوند

واقعیت این است که بیشترین نصیب را از رشد دلار گروه های پتروشیمی و فلزات و معادن می برند. جدول زیر برخی نمادهای این دو گروه را همراه با نسبت فروش صادراتی به فروش کل نشان می دهد. چنان چه می بینید برخی نمادها نزدیک به ۱۰۰ درصد بازارشان صادراتی است.

کسب بیشترین سود سهام سوده ترین سهام سهم های دلاری بورس سهام وابسته به دلار سهام برتر بورس تحلیل برتر بورس پرسودترین سهام در بورس ایران پر ضرر ترین سهام بورس نیوز بهترین سهام برای خرید در بورس بهترین سایت تحلیل بورس اخبار بورس امروز آموزش انتخاب بهترین سهام

با توجه به این که اکثر این شرکت ها دلار را در بودجه کمتر از چهار هزار تومان لحاظ کرده اند، تثبیت دلار در محدود ۴۱۰۰ تومان و بیشتر در نیمه دوم امسال می تواند باعث تعدیل مثبت در این گروه ها شود.

البته گروه پتروشیمی، خطری را از محل افزایش نرخ ارز مبادله ای و یکسان سازی نرخ ارز پشت گوش خود می بیند. چرا که این گروه خوراک (مواد اولیه) را با نرخ ارز مبادله ای دریافت می کند و در صورت یکسان سازی نرخ ارز، ممکن است هزینه تمام شده تولید در این گروه رشد کند و از سود بکاهد. البته در شرایط فعلی، احتمال تک نرخی شدن ارز طی امسال کاهش یافته است.

گروه هایی که با رشد دلار، نقره داغ می شوند

اما برخی گروه ها هم هستند که اثر منفی از رشد دلار می گیرند. شرکت هایی که مواد اولیه را از طریق واردات تامین می کنند و بازار محصولات شان داخلی است از این دسته هستند.

مهم ترین نمادهای مشمول این شرایط، برخی تولیدکنندگان مواد غذایی هستند که مواد اولیه ای چون روغن خام را وارد می کنند. همچنین برخی سهم های گروه دارویی نیز عمدتا متکی به واردات هستند و بازار و محصولات شان هم داخلی است. با توجه به شرایط بازار، سهم نماد این گروه ها را دقیق تر بررسی کنید.

برخی از نمادهای بورسی و فرابورسی که میزان زیادی  از فروش آن ها  به صادرات اختصاص دارد.البته رشد سود آوری شرکت ها به عوامل مختلفی بستگی دارد و اصلا بعید نیست که برخی از این نمادها با وجود رشد دلار تعدیل منفی در سود خود بدهند.

چالش ارزی بزرگ‌ترین گروه بورس

صنعت پتروشیمی با سهم ۲۱ درصدی از ارزش کل بازار همچنان بزرگ‌ترین صنعت بورسی محسوب می‌شود. عمده ارزش بازار این صنعت به پتروشیمی‌ها اختصاص دارد. در این میان پتروشیمی‌ها را می‌توان به سه دسته اوره‌ساز، متانول‌ساز و پلیمری تقسیم‌بندی کرد. شرکت‌های زیرمجموعه این گروه‌ها تقریبا اثر مشابهی از رشد نرخ ارز مبادله‌ای می‌پذیرند.تولیدکنندگان اوره: بین ۳۰ تا ۴۰ درصد هزینه تمام‌شده تولید در اوره‌ای‌ها به خرید خوراک گازی اختصاص دارد. از آنجا که نرخ خوراک گازی براساس فرمول ۱۰ ‌‌ساله وزیر نفت با نرخ تسعیر ارز مبادله‌ای در صورت‌های مالی این شرکت‌ها منعکس می‌شود، در نتیجه باید در انتظار رشد نرخ خوراک بود. در این خصوص با توجه به رشد قیمت گاز در فصل سرما باید گفت نسبت به نیمه نخست سال احتمالا میزان افزایش قیمت خوراک چشمگیر خواهد بود.

متانول‌سازان: در متانول‌سازان اما شدت اثرگذاری نرخ ارز مبادله‌ای بیشتر است. مقدار گاز طبیعی مصرفی برای تولید هر تن متانول در مقایسه با اوره (به واسطه تولید آمونیاک) حدود ۵۰ درصد بیشتر است. برای مثال در پتروشیمی فناوران با ظرفیت عملی تولید حدود ۹۰۰ هزار تن متانول در سال حدود ۵۰ درصد از بهای تمام‌شده فروش به خرید ماده اولیه اختصاص دارد که بر این اساس اثر رشد نرخ ارز مبادله‌ای باید در داده‌های تحلیلی در نظر گرفته شود. میزان اثر نرخ ارز مبادله‌ای برای پتروشیمی زاگرس تا حدودی مبهم است؛ اما با فرض رویه سال‌های قبل باید گفت که احتمالا تا ۸۰ درصد از بهای تمام‌شده این شرکت از نرخ ارز مبادله‌ای اثر می‌گیرد. علاوه‌بر مصرف بیشتر گاز طبیعی، استفاده از اکسیژن به‌عنوان دومین خوراک این مجتمع نیز بر میزان هزینه‌ها در نتیجه رشد نرخ ارز مبادله‌ای افزوده است. براساس آخرین اطلاعات موجود نرخ خرید اکسیژن ازسوی پتروشیمی زاگرس به‌صورت ارزی بوده و با ارز مبادله‌ای در صورت‌های مالی منعکس می‌شود. برای شرکت‌های اوره‌ای باید گفت که نرخ‌های فروش متانول و اوره در بازار جهانی در سطح مطلوبی قرار گرفته و در شرایطی که عمده فروش این شرکت‌ها به بازار صادراتی اختصاص دارد، اثر مثبت رشد نرخ دلار در بازار آزاد نیز باید در نظر گرفته شود و تنها اثر نرخ ارز مبادله‌ای لحاظ نشود.

پلیمری و مواد شیمیایی: در دسته الفینی که عمدتا محصول نهایی پلیمری تولید می‌کنند نیز میزان اثر می‌تواند متفاوت باشد. در این خصوص پتروشیمی شازند از نفتا به‌عنوان خوراک برای تولید انواع مواد پلیمری و شیمیایی استفاده می‌کند. نفتا به‌عنوان یکی از محصولات فرعی شرکت‌های پالایشی براساس قیمت‌های فوب خلیج فارس (تابعی از قیمت نفت) و با نرخ دلار مبادله‌ای قیمت‌گذاری می‌شود. بین ۷۰ تا ۸۰ درصد از بهای تمام‌شده فروش این شرکت به خرید این ماده اختصاص دارد. بر این اساس این شرکت نیز به‌شدت از رشد نرخ ارز مبادله‌ای اثر می‌پذیرد. دیگر شرکت‌های پتروشیمی عمدتا تنها از اتان یا همراه با نفتا برای تولید اتیلن و سایر مواد شیمیایی استفاده می‌کنند. همچنان ابهامات زیادی درخصوص نحوه نرخ‌گذاری اتان مطرح می‌شود و هیچ نهادی نیز درخصوص عدم شفافیت پاسخگو نیست، اما براساس آخرین اطلاعات موجود خرید دلاری اتان با نرخ تسعیر ارز مبادله‌ای به‌صورت‌های مالی شرکت‌های پتروشیمی مصرف‌کننده این خوراک منعکس می‌شود. در این خصوص حدود ۶۰ درصد از بهای تمام‌شده پتروشیمی مارون به خرید اتان اختصاص دارد. افزایش قیمت نفت در کنار رشد نرخ ارز مبادله‌ای فشار زیادی را بر شرکت‌های مصرف‌کننده نفتا خواهد داشت. با این حال ثبات قیمتی نفت با فشار بر حاشیه سود تولیدکنندگان الفین از نفتا در سطح جهان احتمالا با یک فاز تاخیر اثر خود را در قیمت پلیمرها بگذارد. علاوه‌بر این نرخ دلار آزاد مبنای فروش این شرکت‌ها است و برای بررسی این شرکت‌ها باید به تمام عوامل اثرگذار توجه شود.دیگر نمادهای گروه شیمیایی نیز بسته به نوع فعالیت از رشد نرخ ارز مبادله‌ای و آزاد اثر می‌پذیرند. در این خصوص شرکت‌های مصرف‌کننده نفت‌سفید برای تولید آلکیل بنزن خطی (LAB به‌عنوان ماده تولید شوینده‌ها استفاده می‌شود) نیز از این بابت متضرر می‌شوند. حدود ۷۰ درصد از بهای تمام‌شده صنایع شیمیایی ایران به خرید این ماده اختصاص دارد.

دو اثر متفاوت بر فرآورده‌های نفتی

یکی از علل صعود قیمتی نمادهای پالایشی طی هفته‌های اخیر صعود مداوم نرخ ارز مبادله‌ای همراه با رشد قیمت نفت عنوان می‌شود. علت این موضوع را می‌توان نرخ‌گذاری این شرکت‌ها در سمت فروش محصولات و همچنین خرید ماده اولیه (نفت) بر اساس نرخ ارز مبادله‌ای عنوان کرد. البته درخصوص نمادهای پالایشی ابهامات موجود مانع از اظهار نظر دقیق می‌شود؛ اما با فرض ثابت ماندن حاشیه سود ناخالص این شرکت‌ها، رشد نرخ ارز مبادله‌ای و قیمت نفت بر سودآوری این شرکت‌ها اثر مثبت خواهد داشت؛ اما درباره شدت اثر باید در انتظار سیاست نرخ‌گذار در قبال این شرکت‌ها بود. در این خصوص سایت تحلیلی «دنیای بورس» اثر احتمالی رشد قیمت نفت و ارز مبادله‌ای را بر صورت‌های مالی شرکت‌های پالایشی در گزارشی با عنوان سه بازی‌ساز سود در ۶ پالایشگاه بررسی کرده است.از سوی دیگر در گروه فرآورده‌های نفتی شرکت‌های دیگری مانند تولیدکنندگان روانکار و همچنین قیر نیز مشاهده می‌شوند. این شرکت‌ها مصرف‌کنندگان محصولات فرعی شرکت‌های پالایشی هستند که با رشد نرخ ارز مبادله‌ای با افزایش هزینه مواجه می‌شوند. در این شرکت‌ها نیز باید به اثر مثبت رشد نرخ دلار در بازار آزاد بر فروش صادراتی آنها توجه کرد. شاید فضای مبهم گزارش‌دهی شرکت‌های این گروه مانع از ارائه برآوردی دقیق در این خصوص باشد.

خلاصه‌ای از اثر صعود دلار بر دیگر صنایع

علاوه بر صنعت شیمیایی رشد نرخ ارز مبادله‌ای می‌تواند دیگر صنایع را تحت تاثیر قرار دهد. در این خصوص می‌توان از شرکت‌های غذایی به خصوص تولیدکنندگان روغن خوراکی نام برد. حدود ۸۰ درصد از بهای تمام‌شده «غبشهر» به واردات روغن خام اختصاص دارد. این شرکت از طرفی نیز با سد سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان برای افزایش نرخ فروش مواجه است. شرکت‌های دارویی یکی از گروه‌هایی هستند که عمده مواد اولیه آنها به‌صورت‌ مستقیم یا به واسطه از طریق واردات تامین می‌شود. در این خصوص تقریبا کل بهای تمام‌شده شرکت مواد اولیه دارویی البرز بالک به خرید مواد اولیه از دیگر کشورها اختصاص دارد.خودرویی‌ها نیز از تاثیرات منفی رشد نرخ ارز مبادله‌ای مستثنی نیستند. رشد نرخ ارز مبادله‌ای افزایش هزینه‌های تولید را به دنبال خواهد داشت. در این میان می‌توان به تامین مواد اولیه صنایع لاستیک، فلزات اساسی و دیگر صنایع اشاره کرد.

اثر دوم رشد ارز مبادله‌ای

علاوه بر اثر رشد نرخ ارز مبادله‌ای بر افزایش هزینه‌های تامین مواد اولیه، باید به دیگر سرفصل‌های صورت‌های مالی این شرکت‌ها نیز توجه کرد. در این خصوص یکی از سرفصل‌های مورد توجه در سال‌های اخیر زیان‌های سنگین ناشی از تسعیر ارز در بخش بدهی‌های ارزی است. عمده بدهی‌های ارزی شرکت‌های بورسی (به خصوص در بخش تسهیلات) با نرخ ارز مبادله‌ای در ترازنامه این شرکت‌ها به ثبت رسیده است. در نتیجه رشد نرخ ارز مبادله‌ای در پایان هر دوره مالی این شرکت‌ها با افزایش قابل توجه هزینه ناشی از زیان تسعیر ارز (به روز رسانی نرخ ارز در ترازنامه شرکت‌ها) مواجه می‌شوند. یکی از قربانیان این موضوع پتروشیمی شیراز است.«شراز» در نیمه نخست سال حدود ۱۸۰ میلیارد تومان ناشی از بدهی‌های ارزی به ثبت رسانده و تنها امید این شرکت (که چندان هم به واقعیت نزدیک نیست) عدم رشد نرخ ارز مبادله‌ای برای نیمه دوم سال است. به هرترتیب باید در انتظار اثر رشد نرخ ارز مبادله‌ای بر صورت‌های مالی این شرکت بود.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ