تعداد همسران و فرزندان امام موسی کاظم

0

تعداد همسران و فرزندان امام موسی کاظم

امام موسی کاظم چند فرزند داشت ، فرزندان امام موسی کاظم و محل دفن آنها ، فرزندان امام موسی کاظم در ایران ، علت زیاد بودن فرزندان امام موسی کاظم ، شبهه تعداد فرزندان امام موسی کاظم ، تعداد همسران امام موسی کاظم ، فرزندان امام موسی کاظم و نجمه خاتون ، نام فرزندان امام موسی کاظم ، حرم فرزندان امام کاظم در کدام شهر ها قرار دارد

امام موسی کاظم (ع) هفتمین امام شیعیان بودند که در عصر حکومت عباسیان به دنیا آمدند و روزگار سختی را در مبارزه با افکار باطل و ظلم و جورحکومت فاسد زمانشان داشتند. ایشان اکثر عمر شریفشان را به تبلیغ مفاهیم دینی پرداختند. یکی از موضوعات مورد بحث درباره امام موسی کاظم (ع) تعداد همسران و فرزندان ایشان است که در ادامه به آن می‌پردازیم.

همسران امام موسی کاظم فرزندان امام موسی کاظم

تعداد همسران و فرزندان امام موسی کاظم چندتاست

اقوال تاریخی بسیار زیادی درباره تعداد همسران و فرزندان امام موسی کاظم (ع) موجود است، اما تفاوت‌های بسیار زیاد و تضاد فاحش بین این نقل قول‌های تاریخی نشان می‌دهد اخبار دقیقی در این باره موجود نیست. هر کدام از کتب تاریخی که به این موضوع پرداخته‌اند عدد خاصی را برای همسران و فرزندان امام موسی کاظم (ع) بیان کرده‌اند و تشخیص صحیح از غلط در این میان کار ساده‌ای نیست. تنها مسئله قطعی درباره این موضوع این است که امام موسی کاظم (ع) تعداد زیادی فرزند دختر و پسر داشته‌اند که از همسران متعدد بوده‌اند. با توجه به مشخص نبودن تعداد دقیق آنها، در ادامه برخی از اقوال مشهور در این زمینه را مطرح خواهیم کرد.

اقوال مشهور درباره تعداد فرزندان امام موسی کاظم

مشخص کردن این آمار و ارقام تاریخی بیشتر وظیفه علم “نسب” است و ما نیز چند قول مشهور که در کتب تاریخی و مربوط به نسب وارد شده است را بیان می‌کنیم.
۱. در کتاب تاریخ ائمه تعداد فرزندان ۳۳ اعلام شده است؛ ۱۸ پسر و ۱۵ دختر.
۲. در کتاب ارشاد مفید تعداد فرزندان امام موسی کاظم (ع) را ۳۷ نفر بیان کرده‌اند، درحالی که ۱۸ تن از آن‌ها پسر و ۱۹ نفر دختر بوده‌اند.
۳. در کتاب تهذیب الکمال می‌خوانیم که امام موسی کاظم (ع) ۴۰ فرزند داشته‌اند و ۱۸ نفر آن‌ها اولاد پسر و ۲۲ نفر دختر بوده‌اند.
۴. کتاب دلائل الامامه تعداد آن‌ها را ۳۹ نفر می‌داند و ۱۸ نفر پس و ۲۱ نفر دختر.
۵. کتاب المجدی تعداد را ۵۹ بیان می‌کند که ۲۲ نفر پسر و ۳۷ نفر دختر بوده‌اند.
برخی از این نقل‌های تاریخی در کنار تعداد همسران و فرزندان امام موسی کاظم (ع) نام‌های آن‌ها را نیز بیان می‌کنند، اما دقیق بودن این اسامی به هیچ عنوان مشخص نیست. برخی از کارشناسان می‌گویند در ذکر اسامی فرزندان حضرت، برخی از افراد چندین نام و لقب و کنیه داشته‌اند که در نقل قول‌ها هر کدام از این اسامی برای یک فرد جدا گرفته شده است.

اسامی شریف اولاد امام موسی کاظم

شیخ مفید تعداد پسران آن حضرت را ۱۸ نفر ذکر نموده است:

تعداد فرزندان پسر امام موسی کاظم(ع)  :

  1. علی بن موسی معروف به امام رضا علیه السلام، امام هشتم شیعیان
  2. ابراهیم بن موسی بن جعفر ملقب به ابراهیم جزاز
  3. احمد بن موسی بن جعفر معروف به شاهچراغ
  4. اسحاق بن موسی بن جعفر
  5. حسین بن موسی بن جعفر (ع)
  6. حمزه بن موسی الکاظم (ع)
  7. زید پسر امام کاظم (ع) معروف به زید النار
  8. عبدالله بن موسی بن جعفر، معروف به عبدالله عَوکَلانی
  9. قاسم بن موسی بن جعفر
  10. محمد بن موسی بن جعفر، سید میر محمد عابد
  11. اسماعیل بن موسی بن جعفر
  12. هارون بن موسی بن جعفر
  13. عباس بن موسی بن جعفر
  14. جعفر بن موسی بن جعفر
  15. عبیدالله بن موسی بن جعفر
  16. حسن بن موسی بن جعفر
  17. فضل بن موسی بن جعفر
  18. سلیمان بن موسی بن جعفر (شیخ مفید، الارشاد، ۱۴۱۳ق، ج۲، ص۲۴۴. ) 

اگر اسامی فرزندان امام کاظم(ع) را با روایت اقوال دیگر جمع کنیم می توان اسامی زیر را از اولاد ذکور آن حضرت اضافه کرد که عبارتند از:

عقیل، عمر، جعفراصغر، یحیی، عبدالرحمن، ابوبکر، داود، عون، محسن، ابوالخیر، کلیم، عزیز، ابراهیم اصغر، و صالح. بنا به روایت صاحب کنزالانساب که می گوید درتجریش شمیران مدفون است و دیگر صایم.

تمام اسامی فرزندان امام موسی کاظم(ع) با جمع نمودن اقوال مورخین ۶۹ فرزند می شود.

تعداد فرزندان دختر امام موسی کاظم

به روایت شیخ مفید فرزندان اناث ۱۹ تن است که عبارتند از:

  1. فاطمه کبری معروف به حضرت معصومه سلام الله علیها
  2. فاطمه صغری معروف به بی بی هیبت
  3. حکیمه دختر امام کاظم
  4. رقیه بنت موسی بن جعفر
  5. ام أبیها بنت موسی بن جعفر
  6. رقیه صغری بنت موسی بن جعفر
  7. کلثوم بنت موسی بن جعفر
  8. ام جعفر بنت موسی بن جعفر
  9. لبابه بنت موسی بن جعفر
  10. زینب بنت موسی بن جعفر
  11. خدیجه بنت موسی بن جعفر
  12. علیه بنت موسی بن جعفر
  13. آمنه بنت موسی بن جعفر
  14. حسنه بنت موسی بن جعفر
  15. بریهه بنت موسی بن جعفر
  16. عایشه بنت موسی بن جعفر
  17. ام سلمه بنت موسی بن جعفر
  18. میمونه بنت موسی بن جعفر
  19. ام کلثوم بنت موسی بن جعفر (شیخ مفید، الارشاد، ۱۴۱۳ق، ج۲، ص۲۴۴ )

دیگر فرزندان اناث آنحضرت طبق اقوال دیگر مورخین عبارتند از:

ام فروه، اسماء، فاطمه وسطی، فاطمه اخری، ام کلثوم صغری، زینب صغری، زینب کبری، ام عبدالله، ام القاسم، اسماء صغری، محموده، امامه، ام کلثوم، ام دحیه، حلیمه، صرحه، رمله، ام اسماء، کلیه، آمنه الوسطی.

دختران شاخص امام موسی کاظم

امام موسی کاظم (ع) فرزندان شایسته بسیاری از خود به جای گذاشتند و گل سر سبد آن‌ها امام رضا (ع) بود. اما در میان انبوهی از اسامی غیر مشخص و غیر قطعی چهار تن از دختران امام موسی کاظم (ع) به صورت شاخص در میان شیعیان مشهور هستند.

حضرت امام موسی کاظم (ع) به دلیل عشق و علاقه فراوانی که مادرشان حضرت زهرا (س) داشتند نام این چهار دختر را فاطمه گذاشتند و برای هر کدام پسوند مشخصی انتخاب کردند. این چهار بانو مکرم عبارتند از:
۱. فاطمه کبری(س) که شیعیان به نام حضرت معصومه (س) ایشان را می‌شناسند و حرم ایشان در قم است.
۲. فاطمه صغری(س) که در کشور آذربایجان و در شهر باکو مدفون هستند.
۳. فاطمه وسطی(س) با نام “ستی فاطمه” که در اصفهان مدفون است و محبوبیت بسیاری نزد مردم دارند.
۴. فاطمه اخری(س) که در شهر رشت مدفون هستند و ایشان را با نام “خواهر امام” می‌شناسند.
این چهار بانو مکرم در میان شیعیان بسیار محبوب هستند و هر روزه مقبره پاک و مطهرشان زیارتگاه عاشقان خاندان نبوت است و آن‌ها را با عنوان امامزاده می‌شناسند.

 تعداد همسران امام موسی کاظم

همانطور که ذکر شد نمی‌توان تعداد همسران و فرزندان امام موسی کاظم (ع) را به صورت قطعی اعلام کرد. اما درباره همسران ایشان می‌توان گفت تعداد زیادی همسر داشته‌اند و بسیاری از آن‌ها کنیز بوده‌اند.
اولین همسر امام موسی کاظم (ع) از اشراف ایرانی بوده‌ و به پاکدامنی و فضایل اخلاقی شهرت داشته‌اند. نام‌های ایشان در کتب تاریخی عبارتند از: ام رضا، تکتم و نجمه. این بانو مکرم مادر امام رضا (ع) و خواهر بزرگوار ایشان،حضرت فاطمه معصومه (س) نیز بوده‌اند.

چرا تعداد فرزندان امام موسی کاظم زیاد بوده است

فلسفه کثرت فرزندان ایشان روشن است:امامان ما همواره تحت فشار دستگاه حکومت، آزادی عمل چندانی برای تبلیغ دین و معارف حقه و الهی نداشتند.

تنها راه پیش روی آنان تربیت نسلی پاک بوده تا با تعلیم و تربیت آنان و فرستادنشان به مناطق مختلف، دین را از خطر انحراف نجات داده و آیین حق الهی را در همه جا گسترش دهند.

تا به حال به زیارت یکی از فرزندان امام موسی کاظم (ع) رفته‌اید؟ نام او را به خاطر می‌آورید؟ آیا تا به حال شجره نامه سادات را دیده‌اید که به فرزندان امام موسی کاظم (ع) برگردد؟ پاسخ‌های خود را در بخش “ارسال نظرات” ارسال کنید.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ