قیمت دلار در روزهای آینده چه خواهد شد؟

0

قیمت دلار چه خواهد شد ، قیمت دلار چقدر خواهد شد ، قیمت دلار در روزهای آینده چه خواهد شد ، قیمت ارز چه خواهد شد ، نرخ دلار چه خواهد شد ، وضعیت قیمت دلار چه خواهد شد ، قیمت دلار چگونه خواهد شد اسفند ۱۴۰۱

پیش بینی قیمت دلار توسط اقتصاددانان

محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی دیروز در جلسه غیرعلنی اعضای اقتصادی دولت با نمایندگان گفت: «نرخ‌هایی که در بازار می‌بینید غیرواقعی است.» این اولین بار نیست که مسئولان می‌گویند قیمت‌های بازار غیرمتشکل را قبول ندارند. پیشتر هم بار‌ها از مسئولان شنیده‌ایم که نرخ واقعی همانی است که ما اعلام می‌کنیم. اما مشخص نیست چرا خرید و فروش‌هایی که در بازار انجام می‌شود؛ سازی مخالف با نرخ‌های دست‌ساخت مسئولان می‌نوازد. همچنین مشخص نیست که چرا بازار متشکل هم به‌تدریج از همان نرخ‌های بازار غیرمتشکل پیروی می‌کند و باز مشخص نیست چرا بلندپایه‌ترین مقام پولی کشور این بازار غیرواقعی را آنقدر مهم می‌داند که تصمیم به ورود به آن می‌گیرد.

روز گذشته سیاستگذار ارزی خبر از بازگشت معاملات توافقی به صرافی‌ها و کارگزاری‌های رسمی داد که در آن افراد با ارائه کارت ملی می‌توانند سهمیه سالانه خود را تهیه کنند.

برگشت دلار سهمیه ای

درمورد این سیاست معامله‌گران دو دسته شدند. دسته اول اعتقاد داشتند تخصیص دلار با قیمت سهمیه‌ای اثری روی قیمت‌ها ندارد. اما گروه دوم معتقد بودند در فضایی که جنس در بازار کم است، دلار سهمیه‌ای می تواند تب دلار راکاهش دهد.به عقیده کارشناسان، عرضه جدید اسکناس با رویکرد کاهش شکاف نرخ‌ها، در بلندمدت می‌تواند به بازگشت ثبات به بازار ارز کمک کند.

نرخ درهم تعیین کننده قیمت دلار

اقتصاددانان معتقدند قیمت درهم امارات از دیرباز یکی از عوامل اصلی تعیین کننده قیمت دلار در بازار ارز بوده است و در چند وقت گذشته هم روند صعودی بازار ارز را رهبری کرده است به همین دلیل بانک مرکزی در کنار عرضه دلار و یورو باید اهتمام بیشتری بر عرضه درهم که غالبا تقاضای وارداتی است داشته باشد.

به رسمیت نشناختن بازار آزاد، دلار را پایین می آورد؟

تحلیلگران ارزی باور دارند  قدم اول بازارساز برای مدیریت قیمت دلار ، می تواند جلوگیری از رشد بیشتر قیمت باشد و  نه اینکه به سرعت به دنبال افت قیمت باشد یا اصلا نرخ بازار را به رسمیت نشناسد.

تجربه سال ۹۷ نشان می دهد که به رسمیت نشناختن بازار آزاد ارز ،مشکلی را حل نمی کند و تنها راه را برای گروه محدودی از سرمایه گذاران و نوسان گیران باز می گذارد که شدت نوسان را توسعه ببخشند.

***

تحلیل قیمت دلار در روزهای آینده پیش بینی قیمت دلار آینده قیمت دلار

سناریوهای محاسبه نرخ دلار با فرض یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه

درفرمول محساباتی نرخ دلار، تعداد بشکه را در ۳۶۵ روز سال و حاصل را در ارزش دلاری هر بشکه ضرب می کنیم. با ضرب این رقم در نرخ دلار و سهم دولت از درآمدهای نفتی محاسبه می شود که تا چه حد رقم نهایی با میزان دریافتی دولت از واگذاری های سرمایه ای مطابقت دارد؟

در سناریوی نخست؛ در نظر می گیریم کل درآمدهای دولت یعنی ۶۰۳ هزار و ۸۰۷ میلیارد تومان از سمت نفت و در ازای سهم ۴۲.۵ درصدی دولت از این شاخص بوده است. اگر ارزش هر بشکه را به طور میانگین برابر با ۸۰ دلار فرض کنیم در نتیجه قیمت هر بشکه حدودا ۳۴ هزار و ۷۵۰ تومان به دست می آید. در کنار آن در نظر گرفتن نرخ ۷۰ دلار برای هر بشکه محاسبه نرخ دلار را در سطح ۳۷ هزار و ۱۰۰ تومان رقم می زند.

در بررسی ها برخی سهم درآمد دولت از صادرات را بدون کسر ۳ درصد در نظر گرفته که در نتیجه این رقم در فرمول نفت ۴۵.۵ درصد خواهد بود. با جایگذاری این سهم در معادله نرخ دلار در کانال ۳۷ هزار تومان خواهد بود.

ارزیابی نرخ دلار در فروش یک میلیون بشکه نفت

برخی درآمدهای نفتی را به صورت مجزا پارامتر صحیح تری در خصوص ارزیابی نرخ دلار در نظر می گیرند. در این صورت فروش یک میلیون بشکه در معادله منظور شده، که در سمت دیگر فرمول حجم درآمدهای نفتی را شنیده ها دو عدد مختلف عنوان کرده اند.

برخی منابع حاصل از صادرات نفت درج شده در بودجه را رقم قابل اتکا در نظر گرفته که برابر با ۴۳۸ هزار و ۲۵۰ میلیارد تومان بوده است. در این صورت با نرخ دلار ۷۰ و ۸۰ دلار، و سهم دولت با حالت های ۴۲.۵ درصد و ۴۵.۵ درصد، نرخ دلار در بازه ۳۳ هزار تومان تا ۴۰ هزار تومان به دست می آید.

این در حالی است که برخی منابع دیگر، رقم دریافتی دولت در ازای فروش یک میلیون بشکه را مجموع درآمد حاصل از صادرات نفت، میعانات گازی و صادرات گاز طبیعی می دانند که در این صورت جمع ۴۳۸ همت با ۶۵ همت میعانات گازی و صادرات گاز طبیعی  در بودجه ۱۴۰۲ تقریبا ۵۰۳ همت می شود.

در این حالت ها نرخ دلار از ۳۸ هزار تومان تا ۴۶ هزار تومان به دست می آید که بیشترین سطح نرخ دلار به دست آمده در مرز ۴۶ هزار تومان قرار دارد.

*****

پیش بینی قیمت دلار در دی ماه ۱۴۰۱

جاد بوربور؛ کارشناس ارز و بازارهای مالی درباره تاثیر حذف ارز مسافرتی بر بازار دلار گفت: همیشه وقتی قرار است تحلیلی را انجام دهیم، نباید علت را رها کنیم و فقط معلول را بچسبیم. ارز مسافرتی موضوع کم اهمیتی برای بازار نیست اما از این موضوع مهم‌تر مسائل بیشتری وجود دارد. باید بررسی شود، چرا ارز رشد می‌کند که با التهابات خود منجر به وقوع رویدادهای اخیر می‌شود. باید نگاه به ارز مانند تغییرات قیمتی در یک کالا باشد. علت رشد قیمتی یک کالا اغلب تورم است و باید بررسی شود که چه چیزی باعث رشد تورم می‌شود.

وی افزود: رشد نقدینگی و کاهش رشد اقتصادی ارتباط مستقیمی با تورم دارد. درباره دلایل رشد نرخ ارز باید این موارد بررسی شود. از آنجایی که ما کسری بودجه ساختاری داریم و سال‌ها است این اتفاق ادامه دارد. رشد اقتصادی کشور در دهه ۹۰ نزدیک به صفر درصد ثبت شده است. طبیعی است، تورم شامل همه چیز از جمله دلار شود. با افزایش تورم، دلار تقویت و ریال تضعیف می‌شود. مهم‌ترین دلیل افت ریال خلق نقدینگی و کاهش رشد اقتصادی است.

با این تورم افزایشی رشد قیمت دلار طبیعی است

این کارشناس اقتصادی اظهار کرد: هیچکدام از اقتصاددانان از اوج گیری قیمت دلار تعجب نکردند. در اواخر سال گذشته قیمت دلار ۲۵ هزار تومان بود و روی کاغذ دلار ۴۲ هزار تومانی پیش‌بینی شده بود. قبل از این نیز دلار از ۴ هزار تومان به ۱۹ هزار تومان رسید. اگر توجه کنیم، در این رنج قیمتی نزدیک به ۵ برابر رشد داشته است. تغییر قیمت دلار در چند ماه اخیر رفتار معقولانه‌تری نسبت به گذشته داشته است و فقط ۲۰ تا ۳۰ درصد دچار افزایش قیمت شده است. اوج‌گیری اخیر قیمت دلار در بازه زمانی کوتاه‌تری رقم خورد و در نتیجه صعود بیشتری را تجربه کرده است.

بوربور یادآور شد: زمان پاره شدن برجام در مدت زمان ۶ ماه دلار از ۴۵۰۰ به ۱۹۳۰۰ تومان رسید و در مقایسه با ادوار گذشته بی‌سابقه بود. زمانی که نقدینگی به این صورت در حال رشد باشد و بخواهند دلار را سرکوب کنند، دلار در قیمت فعلی می‌ماند اما همه چیز دچار رشد قیمت خواهد شد.

دلیل رشد نقدینگی قیمت‌گذاری دستوری است

وی تصریح کرد: دولت کسری بودجه ساختاری خود را باید کنترل کند. علت اصلی کسری بودجه ساختاری، قیمت‌گذاری دستوری است. قیمت‌گذاری دستوری، نقدینگی را افزایش داده و رشد اقتصادی را محدود می‌کند. از سویی قیمت‌گذاری دستوری، سرمایه اجتماعی را به صفر رسانده است. اگر اصلاحات در بخش سیاست ارزی اعمال شود، شاید نتیجه آن را چند سال دیگر مشاهده کنیم.

این کارشناس بازارهای مالی افزود: نقدینگی در حال حاضر، نزدیک به ۶۰۰۰ همت است. نقدینگی در آغاز سال جاری ۴۸۰۰ همت بود، با یک رشد اقتصادی قابل باور ۳ درصدی و یک تورم جهانی ۴ تا ۵ درصد، پیش بینی دلار ۴۲ تا ۴۳ هزارتومان دور از باور نبود. در این پیش‌بینی، نقدینگی خود را از ۴۸۰۰ به ۶۴۰۰ همت هم می‌رساند اما در حال حاضر نقدینگی در بهترین وضعیت یعنی ۶۰۰۰ همت قرار دارد. بنابراین رشدی که دلار باید در ۱۲ ماه تجربه می‌کرد، در ۹ ماه اتفاق افتاده است و به همین دلیل می‌توان گفت رشد قیمت دلار هیجانی بود.

خرید دلار در این بازه زمانی توصیه نمی‌شود

بوربور در ادامه گفت: در شرایط فعلی خرید دلار را به هیچ وجه توصیه نمی‌کنم. برای سرمایه‌گذاری، کالای دلاری توصیه می‌شود. وقتی اقتصاد تورمی است، همه بازارها رشد می‌کنند. از بورس تا خودرو، مسکن، زمین و طلا همه دچار رشد می‌شوند. بنابراین به غیر از مصارف ضروری، خرید ارز به هیچ وجه توصیه نمی‌شود. در ۲۰ سال گذشته، بورس، طلا، مسکن و زمین بیشتر از ارز رشد کردند.

وی در پایان به خبرنگار گسترش نیوز گفت: قیمت دلار بالای ۴۴ هزار تومان بعید به نظر می‌رسد اما اگر شاهد قیمت بالاتر از ۴۴ هزار تومان باشیم، این قیمت ماندگار نیست. یادمان باشد، دلار به ۳۳۳۰۰ تومان رسید و باز به قیمت ۲۰۷۰۰ تومان برگشت. قبل از این نیز، دلار از قیمت ۱۹۳۰۰ با افت شدید به ۱۰۰۰۰ تومان رسید. در حال حاضر ارزش واقعی دلار ۴۰ هزار تومان براورد می‌شود و تا آخر سال نیز ۴۳ هزار تومان پیش‌بینی می‌شود. هر قیمتی در این بازه زمانی، بالاتر از این پیش‌بینی باشد، قیمتی بیشتر ارز ارزش واقعی دلار است. دلار بالای ۴۴ هزار تومان در این بازه زمانی خریدار ندارد و در پی آن طلا و شاید خودرو نیز خریدار نداشته باشد. از دید یک کارشناس اقتصادی منطقی نیست، دلار بالای ۴۴ هزار تومان در بازه زمانی پایان سال خریداری شود. می‌توان گفت دلار کمتر از ۴۰ هزار تومان فرصت خرید را بیشتر می‌کند و همچنین در جهت عکس دلار بالای ۴۴ هزار تومان فرصت فروش را بالاتر می‌برد.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ