طرز تهیه عدس پلو نذری +مواد لازم برای عدس پلو
طرز تهیه عدس پلو نذری برای ۲۰۰ نفر ، عدس پلو برای ۳۰ نفر ، ۲۰ نفر ، ۴۰ نفر ، ۱۰۰ نفر ، مواد لازم برای عدس پلو ، ادویه عدس پلو چیست ، روش پخت عدس پلو نذری ، عدس پلو برای ۵۰ نفر
طرز تهیه عدس پلو نذری برای ۱۰۰ نفر به همان روش تهیه عدس پلو مجلسی است. مواد لازم عدس پلو برای ۵۰ نفر نصف میزان ذکر شده در این مطلب است.
مواد لازم عدس پلو برای ۵۰ نفر و ۱۰۰ نفر:
برنج ایرانی | ۱۰ کیلوگرم |
عدس مرغوب | ۵ کیلوگرم |
گوشت چرخکرده | ۴ کیلو |
پیاز | ۳ کیلو |
روغن مایع | ۴ لیتر |
روغن سرخکردنی | ۱ لیتر |
زردچوبه، نمک، فلفل سیاه | به میزان لازم |
زیره و دارچین | به میزان لازم |
طرز تهیه عدس پلو نذری برای ۱۰۰ نفر:
مقدار مواد اولیه ذکر شده در بالا برای ۱۰۰ نفر مناسب است. مواد لازم عدس پلو برای ۵۰ نفر مساوی است با نصف مواد اولیه ذکر شده در بالا و به همین نسبت با کاهش یا افزایش تعداد افراد، این مقدار مواد اولیه کم یا زیاد میشوند.
- طرز تهیه عدس پلو نذری برای ۱۰۰ نفر به همان روش معمول تهیه عدس پلو مجلسی است به این صورت که ابتدا؛ عدس را با میزان کمی آب در حدی که به اندازه یک بند انگشت آب روی عدس را بگیرید بپزید تا در نهایت بتوانید از آب حاوی مواد مغذی آن در تهیه غذا استفاده نمایید. توجه داشته باشید که نباید اجازه دهید عدس بیش از حد پخته شود چرا که پوست آن جدا خواهد شد و به هنگام دمکشیدن، له میشود.
- در این فاصله مایه گوشتی را تهیه نمایید. برای این منظور میتوانید از دو روش بهره ببرید.
- روش اول: به این ترتیب که بافت گوشت را درون ماهیتابه به خوبی از هم باز کنید تا مایه گوشتی یکدستی حاصل گردد. درب تابه را بگذارید و اجازه دهید گوشت با آب خارج شده از آن پخته شود. سپس پیاز داغ، نمک، فلفل، در صورت تمایل زعفران و یا زردچوبه به آن بیفزایید و کمی تفت دهید.
- روش دوم: گوشت چرخشده را به همراه پیاز رنده شده، نمک، فلفل، زردچوبه یا زعفران و در صورت تمایل زیره یا تخم گشنیز طعمدار کنید و مقدار یک قاشق غذاخوری از مایه گوشت را در کف دست به شکل قلقلی دربیاورید. این کار را تا انتها برای حجم گوشت باقیمانده تکرار کنید. سپس در تابه تفت دهید. زمانی که آب گوشت جمع شد مقداری زعفران آب زده غلیظ به گوشتها اضافه کنید تا رنگ و عطر بینظیر زعفران به خورد گوشتهای قلقلی برود. سپس کمی کره به تابه اضافه کنید و اجازه دهید گوشتها به همراه کره کمی تفت بخورند.
- در این مرحله کشمشها را که از قبل شستشو دادهاید و نیم تا یک ساعت در آب خیس خوردهاند و کاملا نم آن را گرفتهاید با کره تفت دهید.
- برنج را با آب و نمک بپزید و در مرحله آخر زمانی که میخواهید برنج را آبکشی کنید عدس پخته شده را به برنج در حال جوشیدن بیفزایید و اجازه دهید مدت زمان کوتاهی به همراه عدس بجوشند و کاملا با یکدیگر مخلوط شوند.
- سپس برنج را آبکشی کنید و تهدیگ مورد نظر خود را (ترجیحا نان) کف قابلمه قرار دهید و برنج را لایهلایه، با پاشیدن دارچین طعمدار کنید و در نهایت آب و روغن بدهید سپس اجازه دهید برنج به مدت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه دم بکشد.
- مقدار مناسبی از برنج دمکشیده را با زعفران آب زده و کره ذوبشده مخلوط نمایید.
- عدس پلو را با پیاز داغ، مایه گوشتی و برنج زعفرانی تزیین و به صورت پرسی در ظروف یکبار مصرف و یا در دیس سرو نمایید.
نکاتی که برای تهیه عدس پلو نذری بهتر است بدانید:
- برای اینکه برنج خوب به عمل آید، موقع خیساندن، به آن نمک فراوان بزنید. ولی موقع پخت آب برنج را خالی کرده و یکی دو مرتبه با آب سرد بشویید تا نمک اضافه آن شسته شود، ولی نباید کاملا بدون نمک شود (کمی خوش نمک باشد.) البته این کار برای برنج آبکش شده است نه برنج کته و پلوپزی.
- در صورتی که تمایل به آبکش کردن برنج نداشتید و برنج را به روش کته درست کردید باید به ازای هر پیمانه برنج یک پیمانه آب برای پخت برنج در نظر بگیرید و میزان آب عدس نیز همانطور که ذکر شد به اندازهای باشد که یک بند انگشت روی عدسها را بگیرد و در نهایت همان یک بند انگشت از آب عدس باقیمانده را به برنج اضافه کنید.
- استفاده از زیره و یا تخم گشنیز آسیاب شده باعث میشود بوی ضخم گوشت گرفته شود و کوفته ریزه خوشمزه شود.
- نکته مهم در آشپزی برای بهتر شدن غذا، دقت، حوصله و مهمتر از آن استفاده از مواد اولیه خوب است. در مورد استفاده از زعفران، خسیس نباشید و هیچوقت رنگ خوراکی را جایگزین آن نکنید. اول به این علت که زعفران خاصیت شادیبخش دارد و بسیار مفید است و حتما در غذاهایتان از آن استفاده کنید. علاوه بر آن رنگ خوراکی، عطر و بو و حتی رنگ زعفران را ندارد.
- برای تهدیگ، میتوانید کمی روغن ته قابلمه ریخته و روی آن کمی کنجد بریزید و نان لواش را روی آن بگذارید. تهدیگ به صورت نان کنجدی درست میشود که بسیار خوشمزه است.
- در صورت تمایل میتوانید از خرما، گردو و خلال پسته و بادام و یا خلال پوست پرتقال یا نارنج بسته به ذایقه خود در تهیه عدسپلو بهره ببرید.
-
برای تقسیمبندی مواد لازم عدس پلو برای ۵۰ نفر باید مواد اولیه ذکرشده در بالا را نصف کنید.
وَإِذْ قُلْتُمْ یَا مُوسَىٰ لَن نَّصْبِرَ عَلَىٰ طَعَامٍ وَاحِدٍ فَادْعُ لَنَا رَبَّکَ یُخْرِجْ لَنَا مِمَّا تُنبِتُ الْأَرْضُ مِن بَقْلِهَا وَقِثَّائِهَا وَفُومِهَا وَعَدَسِهَا وَبَصَلِهَا ۖ … ﴿۶١﴾ «بقره» و چون گفتید: «ای موسی، هرگز بر یک [نوع] خوراک تاب نیاوریم، از خدای خود برای ما بخواه تا از آنچه زمین میرویاند، از [قبیل] سبزی و خیار و سیر و عدس و پیاز، برای ما برویاند.» … (۶۱)
سلام اگر آب عدس که باقی مونده رو با برنج مخلوط کنیم رنگ برنج تیره میشه و خوشایند نیست دوستان این کار رو انجام ندید
سلام ممنون بابت مطلب خوبی که گذاشتید چه مدت عدس باید پخته بشه آخه من هر وقت درست میکنم پوست عدس جدا و له میشه و عدس پلو خمیر میشه و اصلا خوشم نمیاد لطفا راهنمایی کنید