نحوه درست کردن سرکه انگور
طرز تهیه سرکه خانگی برای ترشی ، طرز تهیه سرکه انگور بدون اب ، طرز تهیه سرکه انگور فوری ، علت ترش نشدن سرکه انگور ، طرز تهیه سرکه انگور قرمز ، طرز تهیه سرکه انگور اسلامی ، طرز تهیه سرکه انگور خانگی ، طرز تهیه سرکه انگور با مخمر
نحوه درست کردن سرکه انگور
فهرست مطالب
انگور یکی از خوشمزه ترین، مفیدترین و پرکاربردترین میوه هاست که تنوع بسیار زیادی دارد. یکی از موارد مصرف انگور، تهیه سرکه انگور است و همان طور که می دانید سرکه خود استفاده های بسیار زیادی دارد. سرکه به دو نوع سنتی (خانگی) و صنعتی تهیه می شود و تهیه آن علی رغم ساده بودن، ریزه کاری های خاص خود را دارد. در اینجا قصد داریم طرز تهیه سرکه انگور خانگی خوشمزه و سالم را به روشی بسیار ساده و کاربردی به شما آموزش دهیم. با ما همراه باشید.
طرز تهیه سرکه انگور با خمیر مایه
برای تهیه سرکه انگور خانگی، کار را تنها با یک کیلوگرم انگور شروع کنید و به خودتان فرصت آزمون و خطا بدهید.
مواد لازم | |
انگور رسیده و شیرین | ۲ کیلو |
سرکه طبیعی | نصف استکان |
نمک | ۱ ق مرباخوری |
خمیر مایه | ۱ ق مرباخوری |
آب | نصف استکان |
دستور تهیه:
- برای تهیه سرکه انگور خانگی ابتدا ساقه و چوب انگورها را جدا کرده و آنها را داخل ظرفی بریزید. حال انگورها ار با وسیلهای مثل گوشتکوب برقی، گوشتکوب دستی یا مخلوط کن له کنید.
- انگورهای لهشده را همراه با تفاله داخل یک دبه بریزید.
- دقت کنید که یک سوم از سر دبه خالی بماند که اگر سرکه در فرآیند تولید کف کرد؛ از سر دبه سر نرود.
- به اندازه یک دهم از مقدار انگور، سرکه حاضری و نمک داخل دبه بریزید. مثلا برای دو کیلو انگور، نصف استکان سرکه و یک قاشق مرباخوری نمک داخل دبه ریخته و هم بزنید.
- برای اطمینان از تهیه یک سرکه خوب و عالی میتوانید نصف استکان آب و یک قاشق مرباخوری خمیر مایه را نیز با هم مخلوط کنید و به انگورهای لهشده اضافه کرده و هم بزنید.
- حالا در دبه را طوری روی آن قرار دهید که لای آن باز بماند و هوا درون دبه جریان داشته باشد.
- دبه را در جای گرم مثل گوشه آشپزخانه قرار دهید.
- حدود یک هفته بعد، سرو کله پشه سرکه پیدا میشود. این حشرات ریز فرآیند تبدیل انگور به سرکه را سریعتر میکنند و وقتی آنها را دیدید مطمئن باشید که کارتان به درستی پیش رفته است.
- یکبار سرکه را هم بزنید و تا حدود سه هفته بعد دیگر به آن دست نزنید.
- در این فاصله مواد تفاله تقریبا تهنشین میشوند و روی مواد زلال و صاف میشود.
- در این مرحله میتوانید سرکه را بچشید؛ اگر کاملا ترش شده بود میتوانید تفالهها را جدا کنید و سرکه رو صاف کرده و داخل شیشه نگهداری کنید.
سرکه انگور خانگی عالی و باکیفیت شما آماده است. اگر اولین بار است که سرکه تهیه میکنید بهتر است نکات زیر را مدنظر داشته باشید.
طرز تهیه سرکه انگور با آب و نمک
مواد لازم | |
انگور | ۲ کیلوگرم |
نمک | دو قاشق مرباخوری |
آب | ۲ پیمانه |
ظرف بزرگ شیشهای | یک عدد |
دستور تهیه سرکه خانگی با انگور:
- در ابتدا انگور را به خوبی بشویید و در ظرف بزرگ مناسبی به همراه دو پیمانه آب قرار دهید و در ظرف را به گونهای بگذارید تا هوا درون ظرف در جریان باشد. سپس ظرف را در محیطی مناسب قرار دهید که آب و هوا در این محیط معتدل است.
- بعد از یک هفته مقداری نمک در داخل ظرف سرکه بریزید و دوباره در ظرف سرکه را به حالت معمولی بگذارید.
- بعد از گذشت یک هفته فرآیند تخمیر سرکه آغاز میشود و در فرآیند تخمیر انگورها به حالت جوش در میآیند در مدت فرآیند تخمیر به طور مرتب انگورها را هم بزنید تا انگورهایی که در سطح ظرف قرار دارند جای خود را با انگورهای درون ظرف عوض کنند هم زدن انگورها را در هنگام فرآیند تخمیر ۳ الی ۴ بار انجام دهید بعد از هر بار هم زدن انگورها در ظرف را ببندید توجه داشته باشید فرآیند تخمیر به وسیله پشه سرکه انجام میشود.
- بعد از ۳۰ روز ترشی سرکه مناسب میشود و شما میتوانید محتویات درون ظرف را در صافی بریزید تا سرکه صاف شود.
- در روش تهیه سرکه انگور بعد از صاف کردن سرکه ظرف سرکه صاف شده را در جایی قرار دهید تا سرکه به خوبی ته شین شود و دوباره سرکه را در درون صافی بریزید تا به خوبی صاف شود.
- سرکه صاف شده را در قابلمه مناسبی بریزید و بر روی شعله گاز قرار دهید تا بجوشد بعد از اینکه سرکه انگور به دمای جوش رسید قابلمه را از روی شعله گاز بردارید.
- در ادامه بعد از اینکه سرکه آماده شد آن را در گوشهای قرار دهید تا به خوبی سرد شود سپس سرکه انگور را در درون ظرف شیشهای در داری بریزید و در ظرف را ببندید.
طرز تهیه سرکه انگور اسلامی
روش تهیه سرکه اسلامی از انگور بهطور کلی بهصورت زیر است:
- ابتدا انگور را شسته و صبر کنید تا خشک شود، زیرا اکثر اوقات آب سبب کپک زدن آن می شود.
- سپس آب انگور را گرفته و در ظرفی بریزید و در آن را ببندید.
نکته:میتوانید خود انگور را در ظرف بریزید و در نهایت آن را صاف کنید.
- در زمستان شش روز و در تابستان سه روز طول می کشد که انقلاب اول رخ داده و تفالههای آن بالا بیاید.
پس از ده روز که تبدیل به خمر شد، در ظرف را باز کنید تا پشه یا مگس سرکه که کوچک و قرمز رنگ هستند وارد آن شود (این کار یک تا دو هفته زمان میبرد). این حشره سبب می شود آب انگور و مواد شروع به کپک زدن و پف کردن کند سپس تبدیل به سرکه شوند و تفالههای آن پایین رفته و انقلاب دوم رخ دهد. این فرآیند ۹۰ روز زمان میبرد.
نکته: در ظرف را نباید بهصورت کامل باز کرد، چون سبب تبخیر زیاد سرکه می شود بلکه ایجاد روزنه کفایت می کند تا اصطلاحا سرکه نفس بکشد (می توان تا آمدن پشهها درب آن را باز بگذارید سپس در آن را بگذارید و در حد روزنه باز باشد).
طرز تهیه سرکه با آب انگور
روش دیگر برای تهیه سرکه به این شکل است که ابتدا آب انگور را بگیرید و آن را بجوشانید. وقتی آب انگور جوشانده شود تبدیل به خمر میشود و تفالههای آن بالا میاید . سپس به مدت ۹۰ روز آن را کنار بگذارید، خود به خود تبدیل به سرکه میشود و تفالههای آن پایین می رود .
روش دیگر این است که بعد از ده روز به آن سرکه کهنه اضافه کنید، زیرا در سرکه کهنه تخم مگس سرکه وجود دارد و حتی اگر در را ببندند بازهم مگس سرکه در آن به وجود میآید و پس از چهل روز تبدیل به سرکه میشود، ولی آنچه در روایات توصیهشده تهیه سرکه با باز گذاشتن ظرف و ورود مگس سرکه از راه طبیعی آن و بدون اضافه کردن سرکه است.
نکاتی درباره تهیه سرکه انگور
- برای تهیه سرکه انگور میتوان انگورها را درسته داخل دبه انداخت اما بهتر است که میوهها را له کنید. برای اینکه عمل تخمیر را سرعت ببخشیم انگورها را در مرحله اول پس از خشک شدن کمی با دست یا به وسیله میکسر له کرد و یا اینکه مقدار کمی سرکه رسیده با آب جوشیده و سرد شده مخلوط کرد.
- کیفیت سرکه انگور مستقیماً با شیرینی و مرغوب بودن انگور ارتباط دارد. هرچه انگور مصرفی شیرینتر و سالمتر باشد، سرکه شما با کیفیتتر خواهد بود.
- رنگ انگور برای تهیه سرکه خانگی فرقی ندارد؛ برای داشتن سرکه سفید از انگور سفید و برای داشتن سرکه قرمز از انگور قرمز استفاده کنید. برای تهیه سرکه میتوان انگور قرمز و سفید را مخلوط کرد.
- در تهیه سرکه خانگی مهمتر از هر چیز، انتخاب انگور شیرین و سالم هست و اگر انگور ترش یا سبز و نارس باشد، اصلا سرکه خوبی نخواهید داشت.
- در زمان تهیه سرکه شاهد حشراتی خواهید بود که در ظرف سرکه ظاهر میشوند و به اینها پشه سرکه میگویند که وجود این حشرات در روند تولید سرکه الزامی و موثر است. اگر دما محیط کمتر از ۲۵ درجه سانتی گراد یا بیش از ۳۰ درجه باشد این حشرات آسیب میبینند و سرکه مطلوبی نخواهید داشت.
- فراموش نکنید که برای انجام فعل انفعالات تبدیل به سرکه، احتیاج به هوا هست پس در ظرف را کیپ نکنید.
- اگر سرکه بی مزه باشد یعنی سرکه خراب شده. دلیل آن هم ممکن است نامرغوب بودن انگور یا دمای نامناسب باشد.
- ظرف مناسب تهیه سرکه ظروف سفالی لعاب دار هستند. اگر کوزه ندارید از دبه پلاستیکی استفاده کنید. در صورت استفاده از ظرف شیشهای دور آن نایلون سیاه رنگ ضخیم بکشید تا ترجیحا هیچ نوری به سرکه نرسد؛ نور باعث تغییر رنگ سرکه انگور خانگی و فساد آن می شود.
- سرکه خانگی و ترشی نباید به هیچ وجه در ظرف فلزی نگهداری شود. چون سرکه باعث خوردگی فلزات می شود و در صورت خورده شدن مسمومیت ایجاد میکند.
- داشتن جایی نسبتا گرم یعنی دمایی بین شانزده تا سی درجه برای تبدیل سرکه کاملا ضروری است. دمای سردتر یا گرمتر باعث خراب شدن سرکه میشود.
- بعضی افراد یک تکه نان داخل دبه سرکه میاندازند که حکم همان خمیر مایه را دارد اما از آنجا که در بسیاری از نانواهاییها به جای خمیر مایه، از جوش شیرین استفاده میشود، ممکن است سرکه خراب شود.
جمع بندی
انواع سرکه مثل سرکه سیب یا سرکه انار، فواید زیادی را به بدنتان میرسانند و با کمکشان میتوانید غذاهای خوشمزه و متفاوتی را هم آماده کنید.
با انگور علاوه بر سرکه انگور میتوان چاشنیهای دیگری نظیر شیره انگور و همچنین کشمش و غوره شور و بسیاری از غذاهای خوشمزه دیگر نیز تهیه کرد.
روش تهیه سرکه انگور شما چیست؟ آیا تا به حال سرکه خانگی تهیه کردهاید؟ نظرات و پرسشهای خود را در انتهای همین صفحه با ما در میان بگذارید.
خوب بود ولی دیگه کی حوصله داره سرکه بندازه
من قبلا یه جور دیگه درست میکردم و کپک میزد با این مطلب ایراد کار خودم رو پیدا کردم ممنون
من ۱۰ ساله سرکه درست میکنم و از مادرم یاد گرفتم.روش من با دستور العملهای شما مقداری متفاوت است.انگورها را بدون شستن حبه میکنم چون اگر انگور خیس باشد کپک میزند.البته حبه های کاملا سالم.حبه ها را داخل دبه میریزم داخل هر دبه ۱۰ کیلوئی تقریبا ۱۰ عدد خرما بدون هسته و ۲ عدد سیب که ابش گرفته شده به همراه تفاله همان سیبها میریزم(به خاطر اینکه این سرکه کاملا لذیذ میشود ).یک لیوان سرکه سال قبل هم اضافه میکنم.آب و نمک هم اضافه نمیکنم ..دبه ها را در انباری و جای تاریک که امکان ورود و خروج هوا داشته باشد قرار میدهم درب دبه ها را هم نمیبندم ولی طوری قرار میدهم که مقداری از روی دربها باز باشد.به دو علت اولا گازهای حاصل از تخمیر راحت خارج شود دوما پشه سرکه داخل دبه ها وارد شوند.بعد از ۲۰ تا ۳۰ روز هر هفته مخلوط را با یک کفگیر هم میزنم تا زیرو رو شوند.بعد از اینکه آب حبه های انگور خارج شدند کل محتویات دبه را با دست کاملا له میکنم و تا وقتی که مخلوط دبه ها مزه ترش شدگی خوب نه ضعیف پیدا نکنند محتویات دبه را صاف نمیکنم بعد از صاف کردن محتویات دبه ها سرکه بدست آمده را را در بطری میزیزم و دربش را میبندم و کاملا عالی خوش مزه و آماده مصرف .الآن هم سرکه سه سال را دارم که مجموعا ۶۰ لیتر سرکه درجه یک خانگی میشود.غیر قابل فروش.هر سال هم کلی ترشی تهیه میکنم با همین سرکه ها که در بین همه فامیل معروف هستش.البته اهدائی