آموزش تهیه سس های معروف دنیا به روش رستورانی
این روزها با همه گیر شدن استفاده از غذا های فست فودی، سس ها هم محبوب تر از قبل شده اند و انگار خیلی بیشتر از قدیم، در صورت نبود، جای خالی شان حس می شود. به همین خاطر هم درِ یخچال برخی خانه ها را که باز می کنید، انواع و اقسام سس ها، در رنگ ها، طعم ها و عطرهای مختلف خودنمایی می کنند. تا جایی که با دیدن سس ها، اشتهایتان برای خوردن غذا باز می شود. به هر حال این چاشنی های جذاب، می توانند همراه با غذا مصرف شوند و طعم آن را دگرگون کنند. در هر کشوری هم سس های محبوب متفاوتند. مثلا در فرانسه سس بشامل یکی از اصلی ترین سس هاست و به عنوان یک سس مادر در طرز تهیه غذاهای کلاسیک به کار می رود.
تاریخچه چاشنی به نام سس
فهرست مطالب
- تاریخچه چاشنی به نام سس
- ۱-دستور تهیه سس مایونز سالم و رژیمی در منزل
- ۲- طرز تهیه سس خانگی کچاپ با عطر و طعم اصلی
- ۳- طرز تهیه سس خانگی قارچ در کمترین زمان
- ۴- سس سالسا تند و خوشمزه، با اصالت اسپانیایی
- ۵- طرز تهیه سس خانگی خردل برای دوستداران فست فود و سالاد
- ۶- سس فلفل تند و لذیذ، همراه دیرینه غذاها
- ۷- سس چیلی تایلندی برای انواع سلیقه ها
- ۸- دستور تهیه سس بوفالو؛ چاشنی ساده و سریع
- ۹- طرز تهیه سس پستوی ایتالیای اصیل و لذیذ
- ۱۰-سس تارتار؛ یار همراه انواع غذاهای دریایی و استیک و مرغ سوخاری
- ۱۱- دستور تهیه سس آلفردو خوشمزه و اصیل ایتالیایی
- ۱۲-سس بشامل یا سس سفید فرانسوی، یک چاشنی همه فن حریف
فرانسوی ها علاوه بر مد و فشن، در طرز تهیه برخی غذاها و البته سس پیشگام بوده اند. سس هم یک کلمه فرانسوی است و در اصل به معنی « لذت بردن از اشتها آور کردن غذا» است. بافت سس هم همان طور که می دانید مایع و میزان غلظت آن هم بسته به موادی که در تهیه آنها به کار می رود، متفاوت است. سس ها معمولا برای به ارمغان آوردن یک طعم جدید و جذاب، تهیه می شوند و هر کدام از آنها علاوه بر طعم و بوی جدید، غذا را قابل هضم تر خواهند کرد.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید در زمان های گذشته از سس به عنوان یک محافظ غذایی هم استفاده می شد. به این ترتیب که به علت نبود خنک کننده ها مثل یخچال و فریزر، برای نگهداری طولانی مدت از گوشت، مرغ، ماهی و …، سس را به عنوان یک لایه محافظ روی آن می ریختند تا از آلودگی و فساد دور بماند. گفته می شود رومی ها ۲۰۰ سال قبل از میلاد مسیح از سس استفاده کرده اند و در آن زمان به سس «رابرت» گفته می شده است. در طرز تهیه این سس های قدیمی هم آنها هم معمولا از آرد و روغن استفاده می کرده اند.
خالی از لطف نیست که بدانید ۵ سس، پایه اصلی سس های امروزی در کل دنیا را تشکیل می دهند: سس مایونز، سس بشامل (سس سفید)، سس ولوته، سس برونه و سس بلونته. به این سس ها سس های مادر گفته می شود و قدمت مایونز و سس سفید به ۲۰۰ سال پیش و سه تای دیگر به قرن ۱۸ میلادی هم می رسد. امروزه این سس ها به عنوان پایه بسیاری از سس های دیگر به کار می روند. یعنی به مواد مورد استفاده در دستور تهیه آنها، موادی اضافه یا کم می کنند و طعم جدیدی را پدید می آورند.
۱-دستور تهیه سس مایونز سالم و رژیمی در منزل
اگر تا حالا فکر می کردید سس مایونز را حتما باید از فروشگاه ها تهیه کنید سخت در اشتباهید. درست کردن سس مایونز در خانه به راحتی امکان پذیر است. اگر چه حالا دیگر سس مایونز به عنوان یکی از سس های معروف دنیا تقریبا به یکی از مواد اصلی موجود در یخچال خانواده های ایرانی بدیل شده اما نباید روی عوارض خطرناک آن هم برای سلامتی بدن نادیده گرفت. سس مایونز سس مخصوص سالاد اولیه با مرغ یا ژامبون هم هست. سس مایونز با میزان چربی زیاد، کلسترول مضر خون را بالا میبرد و برای سلامت کبد، قلب و مغز چندان ماده غذایی مفیدی به حساب نمی آید. ولی شما میتوانید در منزل خودتان سس مایونز سالم و رژیمیتر را درست کنید و از مقدار چربی آن مطمئن شوید.
۲- طرز تهیه سس خانگی کچاپ با عطر و طعم اصلی
سس کچاپ یکی از محبوب ترین سسها در همه سفره ها و همراه با انواع مختلف غذاها است؛ از فست فودها و ساندویچ ها گرفته تا فینگرگودها و حتی سس مخصوص انواع مرغ بریان و مجلسی. کلمه کچاپ در اصل به معنی «عصاره بادمجان» است و خاستگاهش هم به چین بر می گردد. شاید جالب باشد بدانید از همان ابتدا، کچاپ به عنوان یک ادویه روی غذاها استفاده می شد، ولی به مرور تکامل پیدا کرد و گوجه فرنگی هم پایش به این سس باز و بعد به جزء جدایی ناپذیر سس کچاپ تبدیل شد. حالا این سس در بطری های متفاوت و با طعم های تند و ملایم در بسته بندی های خلاقانه همه جای دنیا خودنمایی می کند. اما استفاده از سس کچاپ کارخانه ای و صنعتی با وجود طعم دلنشینش، سلامت را احتمالا دچار مخاطره خواهد کرد. سس کچاپ، این چاشنی خوشمزه، با بسیاری از غذاها مثل پیتزا، سیب زمینی سرخ کرده، مرغ بریان و … سرو میشود و عطر و بوی خوبی به غذای شما خواهد افزود.
۳- طرز تهیه سس خانگی قارچ در کمترین زمان
سس قارچ از خوشمزه ترین و لذیذترین مخلفات برای اضافه کردن به انواع استیک، پاستا، سیب زمینی، شنیتسل، ساندویچ و … است. علاوه بر این سس قارچ از انواع سس مخصوص برای شنیتسل مرغ است. برای درست کردن سس قارچ هم لازم نیست زحمت زیادی بکشید. به راحتی میتوانید این سس را در منزل آماده کنید. سس قارچ را به صورت داغ با هر غذایی که دوست دارید مثل انواع ساندویچ برگر یا سیب زمینی سرخ شده سرو کنید و در صورت تمایل مقداری جعفری ساطوری خرد شده روی سس قارچ بریزید. البته پیشاپیش این نکته را در نظر داشته باشید که سس قارچ کمی بعد از پخت سفت می شود، پس هنگام تهیه آن را زیاد غلیظ و سفت درست نکنید.
۴- سس سالسا تند و خوشمزه، با اصالت اسپانیایی
سس سالسا یک سس تند و تیز با اصالت اسپانیایی است. کلمه «سالسا» در اسپانیایی در اصل به معنی «سس» است و علاوه بر اینکه نوعی رقص و موزیک مربوط به کشورهای اسپانیولیزبانِ اروپایی و آمریکایی جنوبی است، به چاشنی هایی گفته میشود که با غذاها و پیش غذاهای مختلف سرو می شود. البته سس سالسا انواع مختلفی دارد. مشهورترین نوع آن، سس سالسا با پایه اصلی گوجه فرنگی است. موارد مصرف سس سالسا اغلب به عنوان دیپ در کنار مخلفاتی مثل چیپس و ترتیلا، ناچو، تاکو و همچنین به عنوان سس همراه با انواع فست فود، سالاد، انواع غذاهای مکزیکی و ساندویچ است.
۵- طرز تهیه سس خانگی خردل برای دوستداران فست فود و سالاد
حتما میدانید که سس خردل یک چاشنی جذاب برای دوستداران انواع فست فود است که البته گاهی اوقات در تطرز تهیه برخی سالادها هم استفاده می شود. گیاه خردل در ۴ نوع مختلف از جمله: خردل هندی یا قهوهای، خردل وحشی، خردل سیاه و خردل سفید وجود دارد که از آن، انواع مختلف سس خردل تهیه می شود. دستور تهیه و نوع دانه ای هم که در دستور تهیه سس خردل ملایم و دیژون به کار می رود، دلیل تفاوت آنها است. ولی برای اینکه یک سس خردل دلچسب با میزان تندی و عطر دلخواهتان داشته باشید کافی است مراحل دستور تهیه سس خردل، به همراه فوت و فن های طرز تهیه سس خانگی را رعایت و به راحتی خودتان برای درست کردن آن اقدام کنید.
۶- سس فلفل تند و لذیذ، همراه دیرینه غذاها
حتما تا حالا این تجربه را داشته اید که کمی سس فلفل تند را به غذا اضافه کنید و با این کار اشتهایتان حسابی باز شود. حتما می دانید که لذت خوردن غذاهای مختلف با سس تند برایتان بیشتر از قبل خواهد شد. احتمالا بسیاری از ما سس فلفل را به صورت آماده و از بیرون تهیه میکنیم. اما طرز تهیه سس فلفل تند بسیار ساده است و میتوانید با استفاده از یک دستورالعمل ساده، خودتان این سس خوشمزه را با فلفل خشک یا تازه در خانه درست کنید. پس آستین هایتان را بالا بزنید و شروع کنید.
۷- سس چیلی تایلندی برای انواع سلیقه ها
اگر به خوردن سس های تند علاقه نشان می دهید و فقط یک مرتبه طعم خوشمزه سس تای را امتحان کرده باشید، حتما عاشق عطر و بوی دلپذیر و بافت جذاب این سس میشوید. سس چیلی تایلندی که به آن، تای هم می گویند، یک سس تند و شیرین است که با انواع سوخاری و دیپها ترکیب بسیار دلچسب و لذیذی می شود. سس تایلندی از انواع سس مخصوص سرو کنار مرغ سوخاری و ناگت و مرغ بریان رستورانی است. درست کردن سس تایلندی بسیار ساده است و تنها در ۲۰ دقیقه و به وسیله چند ماده اولیه که به راحتی در دسترس قرار می گیرد، تهیه میشود.
۸- دستور تهیه سس بوفالو؛ چاشنی ساده و سریع
اگر تصمیم گرفته اید به عنوان یک وعده غذایی، مرغ یا ماهی کبابی و سوخاری میل کنید، سس بوفالو را از قلم نیندازید. سس بوفالو یکی از بهترین چاشنی ها برای این دسته از غذاهاست. سس بوفالو از جمله محبوب ترین انواع سس مخصوص برای سرو کنار مرغ است. برخی فست فودها هم در کنار این چاشنی خوشمزه و لذیذ، طعم فوق العاده ای پیدا می کنند. در ضمن طرز تهیه سس خانگی بوفالو بسیار ساده و سریع است. اگر هم در مورد طعمش می خواهید بدانید همین جا بگوییم که طعم سس بوفالو کمی به تندی می زند و بر پایه کچاپ هم تهیه می شود. اما اگر می خواهید میزان تند و تیزی آن را می توانی بنا به طبع و سلیقه خودتان کاهش دهید.
۹- طرز تهیه سس پستوی ایتالیای اصیل و لذیذ
اگر پاستاخور باشید و به این غذا علاقه نشان دهید، حتما پستو را هم می شناسید. این چاشنی فوق العاده که اصالتش به کشور ایتالیا و شهر جنوا بر می گردد، با ترکیب مواد ساده، بسیار خوشمزه است و طعم پاستا را هم از این رو به آن رو می کند. مواد سازنده پستو، برگ های ریحان، پنیر پارمزان، مغر گردو، سیر، دانه کاج و نمک و فلفل هستند. این سس را به راحتی می توانید در خانه، تهیه و در طرز تهیه انواع پاستا و سالاد از آن استفاده کنید. برای درست کردن سس پستو اول باید گردو یا بادام زمینی را آسیاب کنید. بقیه مواد سس را در غذاساز یا میکسر بریزید بزنید تا یکدست شوند. حالا روغن زیتون را به آرامی روی مواد بریزید و همزمان هم بزنید. در این مرحله باید نمک و فلفل سس را هم اندازه کنید. برای اینکه سس پستو حسابی جا بیفتد بهتر است یک الی دو ساعت در یخچال بماند. سس پستو را به صورت گرم هم بلافاصله سرو می کنند.
۱۰-سس تارتار؛ یار همراه انواع غذاهای دریایی و استیک و مرغ سوخاری
سس تارتار هم یک سس اصالتا فرانسوی است که به خاطر طعم لذیذ و طرز تهیه راحت، استفاده از آن در غذاهای مختلف توصیه می شود. این سس را به صورت ویژه همراه با میگو پفکی سوخاری، ماهی، شنیتسل، جوجه چینی طبق یک رسم قدیمی همیشه سرو می کنند. سس بوفالو می تواند بوی ناخوشایند غذاهای دریایی را تا حد زیادی بگیرد. هر چند استفاده از آن همراه با استیک و گوشت هم بسیار متداول است. پایه سس تارتار، سس مایونز است که با مواد دیگر مثل انواع ادویه ها و پوست لیمو می توان ترکیب کرد و طعم معجزه آسایی پدید آورد.
۱۱- دستور تهیه سس آلفردو خوشمزه و اصیل ایتالیایی
سس آلفردو از آن سس هایی است که کاربرد وسیعی در طرز تهیه انواع غذاها دارد. طعم آن هم حسابی خوشمزه و لذیذ است. در طرز تهیه سس خانگی آلفردو، از خامه، پنیر پارمزان، سیر و کره استفاده می شود. با نگاهی به همین مواد می توانید متوجه شوید که چقدر می تواند روی طعم غذا تاثیر بگذارید و آن را به یک غذای خوشمزه و خواستنی تبدیل کند. در ضمن برای درست کردن سس آلفردو در خانه نیاز به صرف زمان زیادی هم ندارید.
۱۲-سس بشامل یا سس سفید فرانسوی، یک چاشنی همه فن حریف
سس بشامل یا همان سس سفید با ریشه و اصالت فرانسوی، یک سس خوشمره و کاربردی و مخصوص برای پخت انواع اسنک مرغ و گوشت و … و انواع غذاهای فست فودی مثل لازانیا است. بد نیست بدانید این سس یکی از محبوب ترین و اصلی ترین سس ها در کل دنیاست و در طرز تهیه آن از مواد ساده ای مثل آرد و شیر استفاده می شود. اصلا هم سخت نیست پس بد نیست طرز تهیه کامل آن را بلد باشید.
منبع : مجله افق کوروش