سمنو طرز تهیه و آموزش کامل پخت سمنو در خانه +خواص و فواید سمنو

4

از زمان های قدیم با نزدیک شدن به عید نوروز سمنو را برای سفره هفت سین طبخ می کردند. سمنو دارای طعم و مزه متفاوت و خواص بسیار زیادی است برای تهیه سمنو به زمان چند روزه و حوصله زیادی نیاز دارید تا پایان مطلب با ما همراه باشید تا با طرز تهیه سمنو در منزل آشنا شوید.

 

سمنو یکی از خوراکی های محلی ایرانی است که در تجریش به وفور پخت می شود. در این مطلب آموزش طرز تهیه سمنو را به همراه نکاتی برای طبخ بهتر در اختیار شما عزیزان قرار داده ایم.

قیمت سمنو ظرز تهیه سمنو سمنو عید نوروز خواص سمنو بهترین سایت آشپزی آموزش پخت سمنو آشپزی ساده سریع و آسان

مواد لازم برای تهیه سمنو

گندم با پوست : نیم کیلو گرم
آرد گندم : ۲ کیلو گرم

 

طرز تهیه سمنو در منزل

سمنو در واقع یه حلوای شیرین کشدار محسوب می‌شود که شیرینی اش فقط از جوانه گندم به دست می آید. چطوری؟ خب توی جوانه گندم آنزیمی وجود دارد که محلول نشاسته رو توی حرارت بالای ۸۰ درجه سانتی‌گراد به قند تبدیل می‌کند. به همین سادگی.

عملیات سمنوپزی رو باید از درست‎کردن جوانه گندم و گرفتن شیره‌ اش آغاز کنید. اگر دوست دارید سمنوپزی رو یاد بگیرید یادتان باشد که به ازای هر مقدار گندمی که می‌ذارید جوانه بزنه باید سه برابرش آرد استفاده کنید. مثلا برای یک کیلوگرم گندم حدود سه کیلو گرم آرد مصرف می‌شه. پس اگر اولین باره که می‌خواید سمنو درست کنید با مقدار کمی شروع کنید که حجم زیادش موقع پخت خسته‌تون نکنه.
مرحله اول اینه که گندم‌ها رو خوب پاک کنیم و دونه‌های شکسته رو جدا کنیم. بعد با آب سرد می‌شوریم و دو روز می‌ذاریم تا خوب خیس بخورن. یادتون باشه ارتفاع گندم توی ظرف کمتر از هشت سانتیمتر باشه و روزی دو بار آب ظرف رو عوض کنید که ترش نشه و بو نگیره. محل نگهداری ظرف هم جایی دور از نور مستقیم خورشید باشه و خیلی سرد یا خیلی گرم هم نباشه.

قیمت سمنو ظرز تهیه سمنو سمنو عید نوروز خواص سمنو بهترین سایت آشپزی آموزش پخت سمنو آشپزی ساده سریع و آسان

روز سوم گندم‌ها رو می‌ریزیم توی آبکش. اگر دقت کنید احتمالا تو این مرحله جوانه‌های خیلی ریز رو روی گندم‌ها می‌بینید. تو مرحله بعد یه پارچه نخی تمیز می‌آریم و گندم‌ها رو توش می‌پیچیم. پارچه باید کمی نمناک باشه ولی خیلی خیس نباشه. بعد اون رو توی یک کیسه پلاستیکی بزرگ قرار می‌دیم و می‌ذاریم تا یکی دو روز بمونه. البته روزی چند بار گندم‌ها رو باز کنید و مقدار کمی آب به اون‌ها بپاشید که خشک نشن. تو این دوره هم گندم‌ها رو توی محیطی دور از نور و در دمای معتدل قرار بدید.

قیمت سمنو ظرز تهیه سمنو سمنو عید نوروز خواص سمنو بهترین سایت آشپزی آموزش پخت سمنو آشپزی ساده سریع و آسان

در تمام این مراحل جابجایی گندم‌ها باید با آرامش و ملایمت انجام بشه تا فشار اضافی باعث آسیب‎دیدن گندم‌ها و جوانه‌های کوچک نشه.

قیمت سمنو ظرز تهیه سمنو سمنو عید نوروز خواص سمنو بهترین سایت آشپزی آموزش پخت سمنو آشپزی ساده سریع و آسان

بعد از این مدت که دیگه جوانه‌ها آشکارتر شدن، گندم‌ها رو توی آبکشی به ارتفاع حدود دو سانت می‌ریزیم و روی اون‌ها رو با پارچه نخی مرطوب می‌پوشونیم و روزی چندبار زیر شیر آب می‌گیریم که هم آب لازم به گندم‌ها برسه، هم شسته بشن و بو نگیرن. تازه چون توی آبکش هستن آب اضافی‌شون هم خارج میشه و مشکلی پیش نمیاد. راستی حواستون باشه شدت آب خیلی زیاد نباشه تا به جوانه‎ها آسیب برسه.

قیمت سمنو ظرز تهیه سمنو سمنو عید نوروز خواص سمنو بهترین سایت آشپزی آموزش پخت سمنو آشپزی ساده سریع و آسان

با این روش تقریبا بعد از سه روز ریشه‌های گندم‌ها زیاد و فشرده می‌شه و جوانه‌های ظریف در رنگ‌های سفید مایل به نقره‌ای به ارتفاعی کمی بیشتر از قد دانه گندم رشد می‌کنن. این مرحله زمانیه که آنزیم قند به حد اعلاش رسیده و زمان شیره‎گرفتن از گندم‌هاست.

قیمت سمنو ظرز تهیه سمنو سمنو عید نوروز خواص سمنو بهترین سایت آشپزی آموزش پخت سمنو آشپزی ساده سریع و آسان

یادتون باشه به هیچ وجه نذارید گندم‌ها به مرحله سبز شدن برسن، چون سبز شدن باعث می‌شه شیرینی‌شون کم بشه و مزه گس پیدا کنن. اگر به هر دلیلی بعد از رسیدن به این مرحله فرصت شیره‌گیری و ادامه کارو نداشتید جوانه‌ها رو به یخچال منتقل کنید که جلوی رشد بیشترش گرفته بشه. جوانه‌ها توی یخچال تا چند روز تازه و سالم می‌مونن.

قیمت سمنو ظرز تهیه سمنو سمنو عید نوروز خواص سمنو بهترین سایت آشپزی آموزش پخت سمنو آشپزی ساده سریع و آسان

بعد از اینکه جوانه‌ها به اندازه لازم رشد کردند، اونا رو با آب فراوون می‌شوریم و بعد به کمک چرخ گوشت یا هر وسیله خردکننده دیگه‌ای کاملا له و خمیری می‌کنیم. حالا باید معجون رو با مقداری آب مخلوط کنیم و تفاله‌ش رو توی ظرف دیگه‌ای بریزیم. اگر تو این مرحله هم با دونه‌های سالم گندم مواجه شدید نگران نباشید، می‌شه دوباره چرخشون کرد و یکبار دیگه آب بهشون اضافه کرد تا همه شیره‌شون خارج بشه. حالا این مایع به‎دست‎اومده رو از صافی خیلی ریز عبور بدید و شیره به‎دست‎اومده رو برای تهیه سمنو کنار بذارید.

قیمت سمنو ظرز تهیه سمنو سمنو عید نوروز خواص سمنو بهترین سایت آشپزی آموزش پخت سمنو آشپزی ساده سریع و آسان

قیمت سمنو ظرز تهیه سمنو سمنو عید نوروز خواص سمنو بهترین سایت آشپزی آموزش پخت سمنو آشپزی ساده سریع و آسان

توی یه دیگ با گنجایش مناسب، آرد رو با این شیره به‎دست‎اومده مخلوط می‌کنیم، طوری که یک خمیر شل به دست بیاد؛ مایعی صاف و رقیق بدون هیچ گلوله خمیری که بشه اونو با ملاقه برداشت. معمولا برای تهیه سمنو از آرد سبوس‌دار استفاده می‌شه که در ایران می‌شه از نانوایی‌ها تهیه کرد اما اگر امکانش وجود نداشت، استفاده از آرد سفید هم هیچ مانعی نداره و مشکلی برای سمنوی شما ایجاد نمی‌کنه.

قیمت سمنو ظرز تهیه سمنو سمنو عید نوروز خواص سمنو بهترین سایت آشپزی آموزش پخت سمنو آشپزی ساده سریع و آسان

خب حالا خمیر تهیه‎شده رو روی حرارت ملایم می‌ذاریم و مرتب هم می‌زنیم تا به جوش بیاد. تو این مرحله می‌بینید که اول کار محتویات توی دیگ کمی غلیظ می‌شه ولی بعد از چندبار جوش‎خوردن به اصطلاح می‌بُره و آب می‌اندازه. این همون لحظه‌ایه که نشاسته آرد به خاطر آنزیم جوانه گندم به قند تبدیل می‌شه و حالت لعاب‌مانندش رو از دست می‌ده.

قیمت سمنو ظرز تهیه سمنو سمنو عید نوروز خواص سمنو بهترین سایت آشپزی آموزش پخت سمنو آشپزی ساده سریع و آسان

از حالا به بعد سمنو باید اونقدر روی حرارت بمونه و به ‌هم بخوره تا آردش کاملا بپزه و آب اضافه خارج بشه و به قول معروف حسابی جا بیفته. هم‎زدن مرتب رو فراموش نکنید، چون سمنو خیلی زود ته می‌گیره.

قیمت سمنو ظرز تهیه سمنو سمنو عید نوروز خواص سمنو بهترین سایت آشپزی آموزش پخت سمنو آشپزی ساده سریع و آسان

قیمت سمنو ظرز تهیه سمنو سمنو عید نوروز خواص سمنو بهترین سایت آشپزی آموزش پخت سمنو آشپزی ساده سریع و آسان

وقتی به مراحل آخر پخت می‌رسیم سمنو به رنگ قهوه‌ای خوشرنگ درمی‌آد، غلظتش زیاد و مزه‌ش بسیار شیرین می‌شه. راستی تو این مرحله اگر حرارت زیاد بشه چون مایع غلیظ‌تر شده ممکنه یه‌کمی به اطراف بپره، پس حسابی مراقب باشین که یه‌وقت رو دستتون نریزه.

قیمت سمنو ظرز تهیه سمنو سمنو عید نوروز خواص سمنو بهترین سایت آشپزی آموزش پخت سمنو آشپزی ساده سریع و آسان

یه کار جالب هم هست که می‌تونید در مراحل آخر پخت سمنو انجام بدید. قدیمی‌ها رسم داشتن که چند تا بادوم یا گردو و یا فندق رو با پوست توی دیگ سمنو می‌انداختن. اونوقت اگر هر کدوم از اینا تو ظرف کسی می‌اومد نشونه خوش‌شانسی و شگونش بود. اگر دوست داشتید شما هم امتحان کنید!

قیمت سمنو ظرز تهیه سمنو سمنو عید نوروز خواص سمنو بهترین سایت آشپزی آموزش پخت سمنو آشپزی ساده سریع و آسان

بعد از اینکه مراحل مختلف پخت سمنو تموم شد، باید بذارید سمنو حدود ۱۰ ساعت در معرض هوای عادی خونه باقی بمونه. بعد از اون می‌تونید سمنو رو تو ظرف‌های دردار بریزید و خوب و سالم تا چند هفته توی یخچال نگه‌ش دارید.

نکاتی برای طبخ بهتر

  1. گندم های سمنو باید از نوع خوب و مرغوبی باشند.
  2. خیس کردن گندم به مدت ۲ روز در محیطی گرم کافی می باشد.
  3. بهتر است در زیر گندم هایی که در پارچه می ریزید آبکش و یا صافی بگذارید.
  4. جنس دستمال پارچه ای باید نخی باشد پارچه نخی همواره مرطوب می ماند.
  5. بهتر است در طرز تهیه سمنو با کمک یک اسپری بر روی پارچه آب بپاشید.
  6. برای آرد سمنو می توانید از یک دوم آرد جوانه گندم نرم شده استفاده کنید که آرد جوانه گندم را باید به خوبی الک کنید استفاده از این آرد در تهیه سمنو شیرینی طبیعی سمنو را بیشتر می کند.
  7. دم کردن سمنو در کیفیت سمنو بسیار موثر است و سمنو را باید بر روی شعله با حرارت ملایم دم کنید.
  8. می توانید در طرز تهیه سمنو از بادام و پسته و فندق استفاده کنید.
  9. هرگز اجازه ندهید که گندم ها به مرحله سبز شدن برسند زیرا شیرینی سمنو شما کم می شود.
  10. اگر بلافاصله بعد از در آمدن جوانه های گندم فرصت کافی برای ادامه مراحل طرز تهیه سمنو ندارید می توانید جوانه ها را در درون یخچال بگذارید با این کار جلوی رشد بیشتر جوانه های گندم را می گیرید و جوانه ها نیز در درون یخچال تا چند روز سالم خواهند ماند.

بعد از اینکه سمنو آماده شد بگذارید کمی خنک شود و بعد سمنو را در ظرف هایی قرار دهید و می توانید سمنو را با خلال پسته و بادام و … تزیین کنید و به عنوان عصرانه در کنار اعضای خانوادتان میل کنید. نوش جان

خواص و فواید سمنو

  • سمنو به سلامت افراد و پیش‌گیرى از برخى بیماری‌ها کمک مى‌کند.
  • سمنو داراى ویتامین هاى K-E-A و گروه ویتامین هاى B12,B8, B5, B3, B1 و مواد مهم دیگر مانند: فسفر، کرومیوم، روى، سلنیوم، آهن و مس است.
  • درمان‌گران طب سنتی معتقدند که مصرف سمنو علاوه بر افزایش طول عمر افراد، موجب تقویت اعصاب و افزایش آرامش افرادی که به طور مستمر اما کنترل‌شده، از آن مصرف می‌کنند، می‌شود.
  • سمنو به دلیل داشتن ویتامین‌های گروه B، یکی از بهترین غذاهای دارویی برای بهبود وضعیت پوست و مو است و مهم‌ترین عامل برای کاهش ریزش مو محسوب می‌شود.
  • به اعتقاد پزشکان سنتی، بهترین جایگزین بدون عارضه برای نوشابه‌ها و مکمل‌های انرژی‌زا، سمنو است.
  • ویتامین E که در سمنو به مقدار قابل توجهی وجود دارد نقش مهمی در مبارزه با رادیکال‌های آزاد دارد.
  • همچنین اسید فولیک یکی از ویتامین‌هایی است که به مقدار قابل توجهی در سمنو موجود است و با توجه به این که در بارداری نیاز به اسید فولیک افزایش می‌یابد مصرف سمنو یکی از مواد غذایی مناسب برای این دوران محسوب می‌شود زیرا فولات در سنتز ماده ژنتیکی سلول‏‌های در حال تقسیم، سنتز پروتئین، رشد و تکامل جنین نقش دارد.
  • سمنو همچنین حاوی مواد معدنی مهمی از جمله فسفر، روی، سلنیوم و پتاسیم است، روی ماده معدنی است که در عملکرد صحیح سیستم ایمنی، رشد کودکی و دوران بلوغ نقش دارد، سلنیوم ماده‌ای است که ویژگی آنتی اکسیدانی دارد و پتاسیم در تحریک ‌پذیری، انتقال و تولید انرژی مفید است.
  • جوانه‌ها از جمله جوانه گندم، دارای مقدار قابل توجهی فیبر و آب هستند که مصرف منظم آن‌ها مانع بروز یبوست می‌شود.
  • سمنو سرشار از انر‍ژی است به همین دلیل یکی از بهترین انتخاب‌های غذایی به ویژه در وعده صبحانه برای زنان باردار، کودکان و نوجوانان است.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

نظرات شما ( 4 )
  1. سئو می گوید

    طبق همین آموزش عید تو خونه سمنو درست کردم، فقط مال من رنگش تیره تر شد، حالا نمی دونم چرا

    1. احد می گوید

      خاک توسرت

  2. مهدیه می گوید

    سلام من درست کردم رنگش قهوه ایی نشد ،رنگ خاکی یا همون کاه گلی شده.؟ چیش اضاف یا کم شده!

    1. سپیدار می گوید

      یمقدار داخلش رب گوجه فرنگی میریختی ما عرب ها سمنو رو با رب گوجه فرنگی مخلوط میکنیم و نوش جان میکنیم