آشنایی با شاخصهای صنایع برتر
شاید یکی از مهمترین سوالات پیش روی فعالان بازار، شناخت صنایع برتر در دورههای زمانی مختلف باشد. دانستن این موضوع که کدام صنعت در کوتاهترین زمان میتواند بازدهی مناسبی داشته باشد و چگونه میتوان معاملهگران را در شناسایی سهام برتر یاری کرد، از موضوعات اساسی است. بر این اساس، به منظور افزایش قدرت تحلیل سهامداران و فعالان بازار سرمایه، نمودارهایی از شاخصهای صنایع برتر را تعبیه کردیم.در این صفحه، ۱۰ صنعت برتر به ترتیب ارزش بازار
(زیر نمودار) و براساس گزارش ماهانه سازمان بورس انتخاب شدهاند. به بیانی دقیقتر، در نمودارهای امروز، طبق گزارش عملکرد بازار اوراق بهادار، ده صنعت با بیشترین ارزش بازار در پایان تیرماه به ترتیب عبارتند از:
۱) محصولات شیمیایی، ۲) فرآوردههای نفتی، ۳) فلزات اساسی، کک و سوخت هستهای، ۴) بانکها، موسسات اعتباری و سایر نهادهای پولی، ۵) استخراج کانههای فلزی، ۶) شرکتهای چندرشتهای صنعت، ۷) رادیویی (مخابرات)، ۸) سیمان، آهک و گچ، ۹) سرمایهگذاریها و ۱۰) خودرو و ساخت قطعات.
آنچه دیگران می خوانند
در تشریح نمودارها باید خاطرنشان کرد مقدار شاخص قیمت صنایع به صورت روزانه از ابتدای سال ۱۳۹۲ گردآوری شدهاند. در محور عمودی نمودارهای سمت چپ (تغییرات سالانه)، در جهت تسهیل مقایسه صنایع، درصد تغییرات شاخص نسبت به اولین روز بازار سهام در سال جاری، جایگزین مقدار شاخصها شده است. زیرا، محدوده اعداد شاخص برای هر صنعت با دیگری تفاوت دارد. برای مثال، شاخص گروه محصولات شیمیایی و سیمان در ابتدای سال به ترتیب مقادیر ۹/۲۵۰۷ و ۳/۳۱۰ را دارا بودهاند که مقایسه این اعداد با یکدیگر دشوار خواهد بود. بنابراین، درصد تغییرات، محاسبه و در محور عمودی قرار داده شده است. به منظور تفهیم بیشتر، به مثالی عددی در این رابطه میپردازیم؛ در تاریخ ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۲، رقم شاخص گروه فلزات اساسی ۷/۲۶۷۱۹ بود، که نسبت به مقدار اول سال یعنی ۸/۲۶۹۳۱، کاهشی ۸/۰درصدی داشته است.
محور افقی نمودارها نیز همانطور که پیشتر بیان شد، تاریخ را نمایش میدهد. روزهای پنجشنبه و جمعه به علت بسته بودن بازار، در نمودارها نمایش داده نمیشوند. این در حالی است که در تعطیلات رسمی غیر از پنجشنبه و جمعه عدد شاخص روز قبل ثبت شده است. مثلا، عدد شاخص برای گروه خودرو در ۲ تیر، ۸/۵۵۹۸ بود که همین عدد برای روز ۳ تیر (تعطیل رسمی)، در نظر گرفته شده است. این مهم به منظور یکسانسازی شرایط در ماههای مختلف سال به انجام رسیده است.
در نمودار سمت راست هر گروه نیز درصد تغییرات هفته اخیر نمایش داده شده است. نمودارهای هفتگی، مشابه نمودارهای تغییرات سالانه است، با این تفاوت که تغییرات از ابتدای هفته محاسبه شدهاند. همچنین، در نقطه پایانی هر نمودار، عددی نمایش داده شده که بیانگر درصد تغییرات در آخرین روز معاملاتی است. در پایان، لازم است در رابطه با مقدار P/E نمایش داده شده در قسمت پایینی نمودارها و نحوه محاسبه آن توضیحاتی را بیان کنیم. در اینجا، P/E گزارش شده در ابتدای هر ماه برای صنایع مختلف به عنوان معیار در نظر گرفته شده است. سپس، با فرض ثابت بودن EPS، میزان تغییرات شاخص که به نحوی بیانگر تغییرات قیمت است در P/E معیار ضرب شده و P/E روز جدید را مشخص
میکند. به طور مثال، P/E و شاخص گزارش شده برای گروه بانکها در پایان خرداد ماه به ترتیب ۹/۴ و ۳۹۶ است. این در حالی است که عدد شاخص در روز ۲۹ تیر، ۴۷۴ بوده که نسبت به مقدار آن در انتهای ماه قبل، یعنی ۳۹۶، حدود ۲۰ درصد افزایش یافته است، بنابراین اگر این افزایش را تقریبا معادل تغییرات قیمت بدانیم، (با فرض ثبات EPS) عدد P/E نیز ۲۰ درصد افزایش مییابد و برابر ۸/۵ خواهد شد.
نکته: به دلیل عدم الزام ارائه پیشبینی سود شرکتهای واقع در صنعت سرمایهگذاری، صنعت مذکور در گزارش P/E لحاظ نمیشود.